Fenntarthatósági és klímaváltozási kérdések – a cégvezetők fele jobban aggódik, mint tavaly!

Fenntarthatósági és klímaváltozási kérdések - a fotó illusztráció - Unsplash

A fenntarthatósági és klímaváltozási kérdések világszerte ismét a felsővezetők figyelmének középpontjába kerültek. A vezérigazgatók több mint fele szerint a fenntarthatóság ma fontosabb prioritás, mint egy évvel ezelőtt – derül ki az EY globális tanácsadó cég adataiból. Az EY új felmérése szerint a szén-dioxid-mentesítés a vezérigazgatók hosszú távú stratégiai prioritásainak élére került.

A tanulmány, az EY CEO Outlook Pulse Survey, 21 ország nagyvállalatainak 1200 vezérigazgatóját és 21 ország 5 iparágából származó 300 intézményi befektetőjét kérdezte meg. A felméréseket az FT Longitude végezte az EY megbízásából.

A felmérés szerint a vezérigazgatók 54%-a számolt be arról, hogy a fenntarthatóság ma érdemben nagyobb prioritást kap náluk és igazgatótanácsaiknál, mint 12 hónappal ezelőtt, míg 23%-uk azt mondta, hogy vállalatuknál a fenntarthatósági kérdést háttérbe szorították,

többnyire a nehéz gazdasági vagy pénzügyi körülmények miatt.

Régiók szerint így néznek ki az adatok: az amerikai válaszadók számoltak be a leginkább arról, hogy a fenntarthatóság nagyobb prioritássá vált (62%), és a legkevésbé valószínűen arról, hogy háttérbe szorult (16%). Európában 51% növelte a prioritást és 27% csökkentette, míg az ázsiai-csendes-óceáni térségben 49% növelte és 25% csökkentette.

A felmérés szerint a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdések inkább hosszú távú fókuszpontot jelentenek a vezérigazgatók számára.

Csak 16% sorolta az üzleti modellek szén-dioxid-mentesítését és a nettó zéró kibocsátás elérését a következő 12 hónapban a három legfontosabb stratégiai prioritás közé,

szemben azzal a 47%-kal, akik a technológiai és mesterséges intelligenciába történő befektetést helyezték előtérbe a növekedés és termelékenység javítása érdekében. Hároméves távlatban azonban a szén-dioxid-mentesítés 43%-kal a leggyakrabban említett stratégiai prioritássá vált.

A prioritás növekedése – különösen hosszú távon – egybeesik azzal, hogy a vezérigazgatók magabiztosabbnak érzik magukat üzleti kilátásaikban. 60%-uk állítja, hogy optimistábbak vállalatuk bevételnövekedésével kapcsolatban, és 65%-uk nagyobb optimizmussal tekint a nyereségességre, mint 12 hónappal ezelőtt. Az eredmények összhangban vannak az EY 2023-as felmérésével, amely a vállalati pénzügyi vezetőket vizsgálta, és kimutatta, hogy bár a fenntarthatóság továbbra is kiemelt befektetési prioritás maradt, ez a terület volt a legvalószínűbb az inflációs és geopolitikailag instabil környezetben, ahol rövid távú eredmények elérése érdekében költségvetési csökkentések történhetnek.

Andrea Guerzoni, az EY globális stratégiai és tranzakciós alelnöke így nyilatkozott:

„A rövid távú pénzügyi megtérülés előtérbe helyezése a fenntarthatósági célok gyorsabb elérésével szemben talán rövidlátó gondolkodásmódot tükröz. Bár megnyugtató látni, hogy a vezérigazgatók továbbra is pozitívak üzleti kilátásaikkal kapcsolatban, és sokan továbbra is elkötelezettek a szén-dioxid-mentesítési célok gyorsításában vagy elérésében,

az a tény, hogy majdnem minden negyedik vezérigazgató hátrébb sorolja a fenntarthatóságot az üzleti napirendjén, csalódást kelt azok számára, akik a vállalatoktól várják, hogy meghatározzák e téma kezelésének fő irányvonalát.”

Érdekes módon a vezérigazgatók nézetei ellentétben álltak az intézményi befektetők véleményével. A befektetői felmérés válaszadóinak csupán 28%-a számolt be arról, hogy a fenntarthatóság magasabb prioritás, mint 12 hónappal ezelőtt, míg 35%-uk alacsonyabb prioritásként említette. Hasonlóan, a vezérigazgatók 73%-a egyetért abban, hogy

a befektetők inkább az azonnali pénzügyi eredmények miatt aggódnak, mintsem a hosszú távú fenntarthatósági mutatók teljesítménye miatt.

 

Fenntarthatósági kérdésekben a vezetők és a befektetők közt széles körű az egyetértés

A prioritások terén tapasztalható eltérések ellenére a felmérés több olyan területet is feltárt, ahol a vezetők és a befektetők széles körű egyetértést mutattak a fenntarthatósági kérdésekben. Például a vezérigazgatók 73%-a és a befektetők 67%-a egyetért abban, hogy a vállalatok a greenwashing vádjától tartva „greenhushing” magatartást tanúsítanak, míg a vezérigazgatók 74%-a és a befektetők 67%-a úgy gondolja, hogy a vállalati mérlegek kockázatot jelentenek az ESG-tényezők által okozott elakadt eszközök miatt. A vezérigazgatók 74%-a és a befektetők 73%-a szerint a fogyasztói magatartás továbbra sincs összhangban a fenntarthatósági célokkal.

Emellett mind a vezérigazgatók (75%), mind a befektetők (70%) általánosságban egyetértenek abban, hogy a technológia és a mesterséges intelligencia megoldást kínálhat számos, vállalataik előtt álló kulcsfontosságú fenntarthatósági kihívásra.

Guerzoni hozzátette:

„A fenntarthatósági célok elérése kihívást jelenthet, különösen egy nehéz, költségorientált piacon, de a fenntartható jövő felé való törekvés nem csak pénzügyi és üzleti követelmény, hanem egy közös vállalás az egész vállalati világban.”

Kattintson ide az EY teljes fenntarthatósági és klímaváltozási kérdések kapcsán írt felmérésének eléréséhez (angol nyelven):

https://www.ey.com/en_gl/ceo/ceo-outlook-global-report

A híranyag forrása: 

https://www.esgtoday.com/over-half-of-ceos-say-sustainability-a-higher-priority-now-than-12-months-ago-ey-survey/

Fotó: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

Kapcsolódó