Fenntarthatósági szervezet alakult a Mol csoportnál

Mol fenntarthatósági szervezet
A fenntartható energiamegoldások fejlesztése érdekében „Low Carbon and New Energies” szervezetet hozott létre a Mol csoport a kutatás-termelés üzletágon belül.

Az új, zágrábi székhelyű szervezet tovább erősíti a vállalatot az alacsony szén-dioxid-kibocsátású iparági megoldások keresésében – közölte a Mol.

A közlemény szerint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a megújuló energiával kapcsolatos úttörő kezdeményezésekre összpontosítva az új szervezet feladata a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívások kezelése és új üzleti folyamatok elindítása.

A szervezet olyan kezdeményezések élére áll, amelyek célja a csoportszintű energiaportfólió diverzifikálása, a szén-dioxid- és metánkibocsátás csökkentése és a környezeti hatások minimalizálása.

A Low Carbon and New Energies alá tartozó kulcsfontosságú területek:

  1. Geotermikus energiatermelés: A csoportszintű Kutatás-Termelés a Föld természetes hőjét hasznosítja tiszta és megújuló energia előállításához. Az elmúlt hónapokban a Mol Magyarországon, míg az INA Horvátországban nyert el két-két geotermikus kutatási engedélyt.
  2. Lítiumtermelés kísérleti projekt: Felismerve a lítium egyre fontosabb szerepét az e-mobilitásra való átállásban, a Mol ccsoport kísérleti projektet indít a fenntartható lítiumtermelési módszerek vizsgálatára Pusztaföldváron. Idén több K+F technológia tesztelése is megkezdődik, a Mol egy olyan környezetbarát megoldást vizsgál, melynek célja az olajtermelésben már egyébként is felszínre hozott víz hasznosítása. A lítium kinyerése után a vizet körforgásos megoldással visszapumpálják.
  3. Szén-dioxid-leválasztás- és tárolás (CCS): A szén-dioxid felszín alatti tárolásával a Mol célja, hogy jelentősen csökkentse környezeti lábnyomát. Több magyarországi és horvátországi helyszínen kezdik meg a megvalósíthatósági tanulmányokat, emellett tárgyalásokat kezdtek potenciális partnerekkel a teljes CCS-ökoszisztémán belül.
  4. Metánkibocsátás csökkentése: A vállalat korszerű ellenőrzési és szabályozási rendszerekkel igyekszik növelni működési hatékonyságát a környezeti hatások csökkentésével párhuzamosan.

Marton Zsombor, a kutatás-termelés üzletág csoportszintű ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a hagyományos üzletágakban szerzett szaktudásra és a felszín alatti munkálatok terén szerzett szakértelemre építve járulnak hozzá a Mol csoport nemrégiben aktualizált stratégiájában meghatározott dekarbonizációs célok megvalósításához.

A Mol csoport nemzetközi, integrált olaj-, gáz-, petrolkémiai és fogyasztói kiskereskedelmi vállalat, több mint 30 országban van jelen, összesen 24 ezer munkavállalót foglalkoztat. Három finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc irányítás alatt Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint csaknem 2400 töltőállomásból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. Jelenleg 8 országban folytat termelési tevékenységet és 9 országban van kutatási eszköze.

Forrás: MTI és a Portfolio cikke.
nyitókép: Mol

Kapcsolódó