Fenyőből is válasszuk a hazait, ezzel is védjük a környezetet!

Fenyőből vegyünk hazait! fotó: Freepik

Fenyőből sem mindegy mit választunk, hiába „kötelező” karácsonyfát venni. Az egyiknek jó az illata, de hamar hullik a levele, a másiknak ritkásak az ágai és nehéz feldíszíteni, a harmadik látszólag mindenben megfelel, de nagyon drága. Mielőtt döntést hozunk, azt sem árt tisztázni, melyik terem meg Magyarországon. Fontos, hogy ne olyat vegyünk, amit erősen környezetszennyező módon, ezer kilométerekről utaztattak. A kérdések tisztázásában a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének igazgatója segít.

Hazánkban egyedül az erdei fenyőt tekinthetjük egyértelműen őshonos fenyőfajnak, azt is csak a nyugati határszélen. Ugyanakkor a lucfenyő és a fehér jegenyefenyő őshonossága már vitatott a szakemberek körében. Az ország más részein – további fenyőfajokkal együtt – ezek is csak elültetve fordulnak elő. A Debreceni Egyetem (DE) Botanikus Kertjében mind megtalálhatók és nem csak olyan kis méretekben, ami beférne egy lakásba – ismertette Takács Attila.

A hozzánk közel eső erdélyi és felvidéki hegyekben a lucfenyő az uralkodó, de erdei fenyő és jegenyefenyő is előfordul, melyek arrafelé őshonosak, természetes módon szaporodnak. A legmagasabb régióban a törpefenyő a jellemző.

Ha fenyőt veszünk, akkor annak

szépsége, drágasága szubjektív dolog, a tartóssága viszont egyértelmű. A luc és az ezüstfenyő elég hamar és nagy mennyiségben pergeti a levelét, a Nordmann-jegenyefenyő és a duglászfenyő a fűtött lakásban tartósabb

– magyarázta a szakértő.

Fenyőből csak frisset érdemes venni, ha már vágottat választunk

A Botanikus Kert vezetője szerint arról, hogy az árusnál lévő fenyőből melyik a friss, a legkönnyebben úgy tudunk meggyőződni, ha egy kicsit a földhöz ütögetjük az alját, a törzsét. A hetekkel ezelőtt kivágott luc erősen szórni fogja a tüskéit. A jegenye, a Nordmann- és a duglászfenyő esetében a leveleket érdemes megtapogatni, minél régebbi vágású, annál szárazabb. A frissen vágott fenyő vágásfelületén a gyanta is jól látszik. Aki frissesség tekintetében biztosra akar menni, jól teszi, ha egy termelőt keres fel és az ültetvényen előtte vágják ki a fát. Kisebb számban, Zalában, Vasban vagy Somogyban, de régiónkban is találhatók ilyen helyek.

Takács Attila azt is ajánlja, hogy akinek a fenyő illata is fontos, válasszon inkább friss lucot vagy a ritkább erdei- illetve fekete fenyőt. Ezek ugyanakkor kevésbé felelnek meg a mai divatnak és nehezebb őket feldíszíteni. A kompromisszumra nyitottaknak a duglász ajánlható.

Az igazgató kiemelte: amennyiben azt is szeretnénk, hogy a friss vágású fa sokáig üde maradjon, érdemes vízbe vagy nedves talajba állítani. Ne tegyük a növényt nagyon meleg helyre és időnként vízzel permetezzük meg a lombját.

– A földlabdás fenyőfát karácsony után azonnal ne ültessük ki a kertbe, inkább néhány hónapra tegyük félre a lakáson kívüli hűvös, legfeljebb enyhén fagyos helyre. Az ültetésre azért érdemes március környékéig várni, mert a növény csak akkor hoz majd új gyökereket. A földlabdás fenyőt csak egyszer lehet a lakásba bevinni, a következő karácsonykor ezt már ne tegyük meg vele, mert amikor kiveszik a földből, sok hajszálgyökere elszakad és ezt kétszer valószínűleg nem bírja pótolni – osztotta meg ismereteit Takács Attila.

Hangsúlyozta, hogy karácsony után a lehullott tűleveleket ne tegyük a komposztba, mert azok magas viasztartalmuk miatt csak több év alatt bomlanak le, ráadásul el is savasítanák a komposztot.

Fenyőből a botanikus kertekben sokféle faj „él”

A Botanikus Kertben jelenleg 25-30 féle fajú fenyőből lehet példányokat találni. Ha a változatokkal (fajtákkal) is számolunk, akkor még többet. A fenyőkön kívül sok más örökzöld nyitvatermőt nevelnek: tuják, tiszafák, borókák, ciprusok, hamisciprusok, cédrusok termetes példányai gyönyörködtetik az ide látogatókat.

– Azok, akik úgymond környezetvédelmi megfontolásból nem élő, hanem műfenyőt szereznek be, butaságot csinálnak, mert a műfenyő előállítása és egyszer majd a megsemmisítése is környezetszennyezéssel jár. Ezzel szemben a karácsonyfaárusoknál kapható élő fenyőket nem a természetes erdőkből vágják ki, hanem erre a célra kialakított ültetvényekről. Amíg a kis növények elérik a vágásérett kort, számos ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtanak, például szén-dioxidot kötnek meg – hívta fel a figyelmet Takács Attila.

Fotó (illusztráció): Freepik.com

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy ön fenyőből milyet venne?

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó