Nem csak a foci Eb, de a nyaralás is keserű a reptéri káosz miatt

A repülő késése a foci Eb szurkolókkal is kiszúrt, no meg a nyaralókkal - a kép illusztráció - fotó: Unsplash

A foci Eb-ről is sokan késtek, például a stuttgarti skót–magyar csoportmérkőzésről, miután az elmúlt hetek súlyos időjárási zavarai, és részben a foci Eb is okozta légi forgalmi problémák miatt az európai légi közlekedés kis híján összeomlott. A budapesti reptéren is áldatlan állapotok alakultak ki, a Wizz Air is jelentős késéseket szedett össze. A kormányzat azonnali intézkedéseket sürget: a légiforgalmi irányítás átszervezésével és a repülőtéri infrastruktúra javításával kívánják kezelni a kialakult káoszt.

A miniszterelnök elvárásainak megfelelően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a helyzet mielőbbi rendezése érdekében július elején berendelte a légi irányításért felelős HungaroControl vezetőjét, és rövidesen arra fogja kérni, hogy azonnal készítsen akciótervet a kialakult problémák kezelésére – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki közleményében. A kormány is elismeri, hogy a reptéren méltatlan állapotok, elfogadhatatlan körülmények alakultak ki, melyeket családok és turisták százainak kellett elviselniük.

„Az elmúlt napok időjárási viszontagságai és résidőproblémái nagyban érintették a teljes európai légi közlekedést, és így a Wizz Air működését is” – írta közleményében a Wizz Air. A légitársaság a járattörléseket és a késéseket az időjárási viszontagságokkal magyarázza, amely megnehezítette a légi forgalmi irányító hatóságok és az Eurocontrol számára a légi forgalom kezelését az egész iparágban. Csak június 26-án több mint 450 ezer percnyi késés adódott össze az európai légtérben, ebből 360 ezer közvetlenül a viharos időjárás miatt következett be. Az elmúlt négy hétben a Wizz Airnél 30 ezer percnyi (ez összesen 500 óra, közel 3 hét) résidőkéséssel többet szedtek össze, mint a tavalyi év azonos időszakában. Viszont meglátásuk szerint ez a probléma messze túlmutat a légitársaságok hatáskörén, a légi forgalmi irányítási rendszerekben látják a problémát.

„Az elmúlt hetekben és napokban jelentőssé váltak a késések a reptereken. Méltatlan állapotok, elfogadhatatlan körülmények alakultak ki, amelyet családok és turisták százainak kellett elszenvedniük”

így kezdte Nagy Márton a közleményét. Orbán Viktor miniszterelnök pedig péntek reggel a Kossuth rádióban azt mondta, hogy a szerdai kormányülésen a reptéri káosz és az üzemanyagárak kérdése is napirendre került.

Nem csak a foci Eb, de a nyaralások is keserűek lehetnek

A kormányfő az emberi oldalra fókuszálva kiemelte, hogy elviselhetetlen ami mostanság tapasztalható a légi közlekedésben. Nem csak a szervezés hiányosságairól van szó, hanem az alapvető emberségi kérdésről is. Véleménye szerint az emberek többsége egész évben dolgozott azért, hogy egyszer el tudjon utazni nyaralni. Ez számukra az év egyik fontos eseménye, és ehhez képest semmilyen emberséget nem mutatnak a reptéren, nem tájékoztatják őket, a kocsiban alszanak vagy a földön … „Most vesszük át a repteret, ez még nem a mi vezetőségünk alatt történt” – hangsúlyozta a kormányfő. „De remélem, ha átvesszük, akkor ez javulni fog. Sokkal több megértést és emberséget várunk el azoktól, akik az ott lévő emberekkel foglalkoznak” – tette hozzá.

Nagy Márton most arra hívta fel a figyelmet, hogy

a 21. században megengedhetetlen, hogy az utasok hosszú órákat várakozzanak a reptéren úgy, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást és ellátást. Ez tarthatatlan, azonnali és összehangolt intézkedésre van szükség.

Ezért a miniszterelnök elvárásainak megfelelően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a helyzet mielőbbi rendezése érdekében tehát (ahogy írtuk fentebb) berendelte a HungaroControl vezetőjét. Arra fogják kérni, hogy azonnal készítsen akciótervet a kialakult problémák kezelésére. A nemzetgazdasági miniszter üdvözölte azt is, hogy

a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelten vizsgálja a légitársaságok tevékenységét, és további határozott lépéseket vár el a légitársaságokkal kapcsolatos elfogadhatatlan problémák megszüntetése érdekében.

 

A foci Eb szurkolók mellett a nyaraló családokra is gondolni kell

Nagy Márton a napokban arra kérte a Budapest Airport Zrt.-t, hogy biztosítson megfelelő eszközöket és infrastruktúrát ahhoz, hogy az utasokat a lehető legkisebb kellemetlenség érje, komfortérzetük minél magasabb legyen. Szükség esetén – annak ellenére, hogy ez nem az ő feladata –

lássa el például élelmiszerrel és ivóvízzel a késést elszenvedő, sokszor kisgyermekes családokat és turistákat.

A légi utazással kapcsolatos szakértők szerint számos tényezőt figyelembe kell venni, amikor a repülőgépek késéseit vizsgáljuk. „Ha csak Budapesten múlna, hogy egy járat el tud-e időben indulni, akkor nem lenne ennyi késés” – mondta az Index.hu portálnak Varga G. Gábor, légi utazási szakértő, az Egek Ura blog szerzője.

„A világjárványt követően 2021-ben, valamint tavaly volt a legkaotikusabb a nyár a légi utazásban. Ha az eddig eltelt idei nyarat megvizsgáljuk, akkor a statisztikákban az látható, hogy nincs sokkal több késés, mint az ilyenkor szokásos időszakban” – fogalmazott az Index megkeresésére Varga G. Gábor.

A szakértő szerint a világjárványt követő fellendülésben nem állt rendelkezésre elég munkaerő sem a repülőtereken, sem a légitársaságoknál, sem a földi kiszolgálóknál. Ezért volt akkor sokkal nagyobb káosz az európai légi közlekedésben, ami már abban is megmutatkozott, hogy sok repülőtéren valódi tumultuózus jelenetek alakultak ki.

Korábban az Index.hu portál számolt be arról, hogy június 23-án számos magyar szurkoló ott szeretett volna lenni Stuttgartban a skót–magyar csoportmérkőzésen, ahova 16:15-kor indult volna az Eurowings Airbus A319 gépe a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, azonban a gép annyit késett, hogy a drukkerek nem értek oda a mérkőzésre. Ez az eset tökéletesen mutatja, hogy az Eb miatt a német repterek teljesen telítettek, így hiába áll rendelkezésre a magyar infrastruktúra. A késések okairól az Index.hu egy másik anyagban is részletesen írt.

Nyitókép: Unsplash – free

 

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol a foci Eb utazásról, és a nyaralási káoszról !

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó