Fontos üzlet: eladták a Győr melletti gönyűi erőmű tulajdonjogát

A gönyűi erőmű eladása fontos lépés - a kép illusztráció - fotó: Unsplash

Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőmű tulajdonjogát megvette a Veolia Csoport. A nagyvállalat fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll – derült ki a cég minapi közleményéből.

Néhány nappal ezelőtt, 2024. február 14-én a nemzetközi Veolia Csoport magyarországi tagvállalata, a Veolia Invest Hungary Zrt. adásvételi szerződést írt alá a német hátterű Uniper Csoporttal a gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról – derült ki a vállalatok minapi közleményből.

A 2011-ben átadott, majd 2017-ben és 2021-ben hatékonyság- és kapacitásnövelő felújításon átesett Győr-Moson-Sopron vármegyében található gönyűi erőmű Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT) erőműve.

A gönyűi erőmű 600 ezer fogyasztót lát el

A 428 MW beépített villamosenergia-teljesítőképességgel rendelkező erőmű kiemelt hatásfokkal üzemel, és Magyarország villamosenergia-termelésének közel 8%-át adja, ezáltal mintegy 600.000 fogyasztó részére biztosítva villamos energiát. Az erőmű kulcseleme az ország kritikus infrastruktúrájának, mivel képes a teljes hazai villamosenergia-hálózat kiesése esetén hálózatvisszaindulási, ún. black start szolgáltatásra.

Az erőmű a tartósan elérhető legmodernebb és legjobb technológiát képviseli, és a rendszerszintű kiegyenlítő szabályozási kiegészítő szolgáltatások piacának legnagyobb szereplője.

Rugalmas szabályozhatósága révén a gyönyűi erőmű képes ugyanis rendszerszintű kiegyenlítő szabályozás biztosítására, amely az egyre dinamikusabban növekvő, azonban bizonytalanul előrejelezhető, időjárásfüggő megújuló termelés mellett elengedhetetlen

– közölték, majd hozzátették, az erőmű jól illeszkedik a Veolia hosszú távú magyarországi stratégiájába és energetikai portfóliójába, hiszen a vállalat immár 10 gázon, valamint megújuló erőforrásokon alapuló nagyerőművet üzemeltet Magyarországon.

A gönyűi erőmű - fotó: https://www.uniper.energy/hungary/gonyu
A gönyűi erőmű – fotó: https://www.uniper.energy/hungary/gonyu

A gönyűi erőmű révén megerősíthetik jelenlétünket

Ez a megállapodás összhangban van a rendszerszintű szolgáltatások fejlesztésére irányuló törekvéseinkkel, amelyek az európai villamosenergia-hálózat stabilitásának alapvető elemei. A magyar energiapiac történelmi szereplőjeként örülünk, hogy megerősíthetjük ottani jelenlétünket, hogy még inkább hozzájáruljunk a helyi villamosenergia-rendszer kiegyenlítésének támogatásához

─ emelte ki Estelle Brachlianoff, a Veolia csoport vezérigazgatója.

A gönyűi erőmű megvásárlásával megerősíthetjük cégcsoportunk stratégiáját, amely a hatékony villamosenergia-termelést, a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználását tűzte ki céljául. A tranzakció tovább erősíti szakmai elkötelezettségünket a magyarországi energiaszektor iránt, amelyben több mint 25 éve vagyunk jelen. Szaktudásunk és tapasztalatunk biztosíték arra, hogy azerőművet felkészülten fogjuk integrálni és biztonságosan üzemeltetjük majd hosszú távon ─ tette hozzá Palkó György, a magyarországi Veolia csoport országigazgatója.

A tranzakció várhatóan 2024. harmadik negyedévében zárul le a közlés szerint.

Mi az a CCGT, azaz a kombinált ciklusú erőmű?

A kombinált ciklusú erőműben egy gázturbina-generátor egység elektromos áramot termel, a gázturbinából távozó még meleg gázzal pedig, amely egyébként veszteséget jelentene, gőzt termelnek; ez gőzturbinát hajt, amely egy másik generátorral áramot termeltet.

*

Érdekli a fenntartható energiatermelés? A távolabbi jövő? Olvasse el a Grenn.hu cikkét a fúziós erőművek friss trendejeiről:

https://green.hu/cikkek/fuzios-eromu-jet-energiarekord/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó