Hideg Ádám gokartos az olasz Formula–4-ben folytatja

Hideg Ádám a Furmula-4-ben folytatja, de szeretne a Forma–1-be is eljutni - Fotó: HIdeg Ádám Facebook.com oldala

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által létrehozott és működtetett Hungarian Motorsport Academy utánpótlás nevelési rendszer gokartversenyzője, Hideg Ádám idén a spanyol Formula Winter Series-ben, valamint az olasz Formula–4-es bajnokságban folytatja pályafutását.

Hideg Ádám a Jenzer Motorsport színeiben versenyez, hosszabb távon pedig szeretne a Forma–1-ben indulni.

Az alig 16 éves kaposvári fiatal 2022-ben ezüstérmes lett az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) gokart-világbajnokságon a 12-14 évesek OKJ (Original Kart Junior) kategóriában, amely a legrangosabb gokartsorozat előszobájának tekinthető. Magyar pilóta korábban sosem ért el ilyen kimagasló eredményt.

Hideg Ádám pályafutását hazai szakemberek irányítják

Hideg Ádám pályafutását 2024-től magyar szakemberek irányítják, a szisztematikusan felépített, hosszú évekre kidolgozott fejlődési terv alapján abban bíznak, hogy a versenyző a 2029-es esztendőben akár már a Forma–1-ben is szerepelhet. A Hungarian Motorsport Academy (HMA) által támogatott Hideg Ádám tavaly a Formula–4-es versenyzésre készült, több csapatnál is tesztelt és megállapodott a svájci Jenzer Motorsporttal az idei szezonra.

 A következő években az álom valósággá válhat, és újra lehet Magyarországnak versenyzője a Forma–1-ben.

Ádám pályafutásának megtervezésében különös figyelmet fordítunk arra az építkezésre, amely manapság már elengedhetetlen ahhoz, hogy egy tehetséges versenyző eljusson az autósport elit kategóriájába. Ehhez természetesen komoly anyagi támogatásra is szükség van, de hiszünk abban, hogy Ádám eddigi eredményei, kitartása és hozzáállása, valamint tehetsége lehetőséget biztosít arra, hogy az egyébként nagyon magas költségeket minden évben az előzetesen kalkulálható alá szorítsuk – nyilatkozta Ferencz Krisztián, Hideg Ádám menedzsere. 2003-ban és 2004-ben Baumgartner Zsolt versenyzett a Forma–1-ben.

Nagy álmom eljutni az F1-be és ott Magyarországot képviselni

A versenyző elmondta: nagy várakozásokkal tekint az idei szezon elé, és tisztában van azzal, hogy a Forma–1-be csak úgy juthat el, ha minden lépcsőfokot eredményesen végigjár. – Nagyon örülök, hogy az idén már a Formula-4-ben tudok versenyezni, ráadásul rögtön két sorozatban is, hiszen a spanyol téli kupa mellett az olasz bajnokságban is részt veszek olyan pályákon, amelyek a különböző versenysorozatokból, így a Forma–1-ből is ismerősek lehetnek mindenkinek. Nagy álmom eljutni az F1-be és ott Magyarországot képviselni, de egyelőre csak a közvetlenül előttem álló feladatra koncentrálok és szeretnék az idén minél jobb eredményeket elérni a Jenzer Motorsporttal – mondta Hideg Ádám.

Következetes munkával komoly eredményeket érhetünk el

Szisztematikusan, lépésről lépésre haladunk a HMA utánpótlás nevelési rendszerben. Még 2021-ben annak érdekében indítottuk el a programot, hogy felkutassuk, felmérjük és felkaroljuk a legtehetségesebb magyar autó- és motorversenyzőket. A fiatal tehetségek egyre jobb eredményeket érnek el, ami azt jelenti, hogy jó úton járunk és érdemes volt létrehozni a „magyar autó-motorsport válogatott keretét”. Hideg Ádám az egyik legjobb példa arra, hogy következetes munkával komoly eredményeket érhetünk el. Ehhez a versenyző megfelelő hozzáállásán túl alapfeltétel a család maximális támogatása és az egyéni szponzorok hosszú távú elköteleződése, kitartása. A HMA ehhez a professzionális szakmai támogatáson túl azzal járul hozzá, hogy gyorsítja a versenyzők karrierépítését, velünk előbb léphetnek eggyel magasabb szintre – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatóságának elnöke.

Világviszonylatban is kiemelkedő az akadémia, hiszen kevés országban kapnak ilyen szintű támogatást a fiatal versenyzők. Szerencsére okosan élnek a lehetőséggel, ez Hideg Ádám fejlődésén is látszik.

Nem titkolt célunk, hogy tíz éven belül szeretnénk magyar Forma–1-es versenyzőt.

Bízom benne, hogy Ádám valóra tudja váltani azt az álmát, hogy már 2029-re a száguldó cirkusz mezőnyébe kerüljön. Már az nagy siker, hogy a legendás Jenzer Motorsportnál folytathatja karrierjét – hangoztatta Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke.

Mit érdemes tudni Hideg Ádám kapcsán?

A magyar Wikipédia szerint Hideg Ádám ralis családból származik, nagyapja kétszeres abszolút magyar ralibajnok, édesapja, Hideg Krisztián háromszoros horvát ralibajnok autóversenyző.

Ádám 4-5 éves korában ült először gokartban Kaposváron, eleinte egy zárt teherpályaudvaron próbálkozott gumik kerülgetésével, majd 7-8 éves korában már egy helyi bérgokartpályán fejlesztette a tudását. Nem sokkal később, kilencévesen, 2017-ben kezdett versenyszerűen gokartozni, az első tesztjére Kecskeméten került sor, majd eleinte a hazai és a környező országok bajnokságaiban szerepelt, köztük a Morva Kupában.

A 2018-as évben egy magyar csapat színeiben megmérette magát Olaszországban, Mini60 kategóriában, a rangos WSK-sorozatban, és 2019-től már a mezőny állandó résztvevője lett a Lennox Racing, a BabyRace és a KidiX csapatoknál, itt már dobogóra is állhatott.

A junior kategóriába 2021-ben lépett, eleinte a KidiX, majd 2022-től a Fernando Alonsóhoz köthető DPK Racing csapatnál szerepelt, mielőtt a Sodi Kart gyári versenyzője lett. A WSK mellett a Champions of the Future, az FIA gokart Európa-bajnokság és az FIA gokart-világbajnokság mezőnyében is szerepelt, valamint beválogatták a Hungarian Motorsport Academy tagjai közé.

Az FIA gokart-világbajnokságon az OK Junior kategóriában kiharcolt 2. helyével a magyar gokartsport történetében egyedülálló sikert ért el.

A vb után újabb kategóriaváltás következett, a 2022-es év végén és 2023 elején a felnőtt, OK kategóriában állt rajthoz, mielőtt megkezdte a felkészülést a Formula-4-es pályafutására.

A 2023-as év második felében a Van Amersfoort Racing partnercsapatánál, a Monlau Motorsportnál kezdte meg a tesztelést a spanyol Formula-4-es bajnokság helyszínein azzal a céllal, hogy menedzsmentjével közösen kiválasszák azt az istállót, ahol 2024-től versenyezni fog. Ez a fenti cikk szerint szerencsésen meg is történt.

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó