Ijesztő: a súlyos hőhullámok mögött az óceánok rekord hőmérséklete állhat

Óceánok felmelegedése erősítheti a hőhullámokat - illusztráció- fotó: Unsplash

A hőhullámok kora jöhet, mert a rekord hőmérsékletű óceánok arra utalnak, hogy a tengerek a vártnál gyorsabban melegednek, és ennek hatásait a sarki jégtábláktól a tengerparti városokig világszerte érezni fogjuk – állítja a neves brit hírportál, a BBC minapi cikke.

A hőhullámok nem véletlenül alakulnak ki. A világ óceánjai olyanok, mint egy bolygó méretű akkumulátor: hatalmas mennyiségű hőt nyelnek el, amely aztán lassan távozik. Eddig óceánjaink az üvegházhatású gázok növekvő kibocsátása miatt a Föld légkörében csapdába esett hő több mint 90%-át szívták fel. Azonban az utóbbi időben drámai mértékben nőtt a felmelegedésük üteme.

Bő egy évvel ezelőtt, 2023 márciusa óta, minden nap új rekordot döntöttek a globális óceáni felszíni hőmérsékletek az adott napon mért legmagasabb hőmérséklet tekintetében. Az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálatának adatai szerint ezek közül a napok közül 47 esetben a hőmérsékletek a műholdas mérés bevezetése óta eltelt korszakban a valaha mért legnagyobb mértékben haladták meg a korábbi rekordokat.

Olvassa el az adatokról szóló elemzést a BBC News Klíma és Tudomány csapatának cikkében (angol nyelven):

https://www.bbc.com/news/science-environment-68921215

Mi állhat a hőhullámok mögött?

Idén februárban a világ felszíni léghőmérséklete elérte az 1,5 °C-os melegedésnek megfelelő értéket. Azonban néhány régióban az óceánok hőmérséklete hasonló volt azokhoz az értékekhez, amelyeket a kutatók csak akkor várnának, ha a globális felszíni léghőmérséklet 3 °C-kal emelkedne az iparosodás előtti szintekhez képest. Mindez arra utal, hogy az óceánok gyorsabban melegszenek a vártnál!

Ez a gyors felmelegedés fejtörést okoz a tudósoknak: vajon miért nagyobb a közelmúltban tapasztalt óceáni felmelegedés, mint amit a modellek jeleznek? – írja a BBC friss anyaga.

„Az óceán hőmérsékletében bekövetkezett ugrásszerű változás az elmúlt évben hatalmas mértékű” – mondja Hayley Fowler, a brit Newcastle Egyetem klímaváltozási hatásokkal foglalkozó professzora.

„Ijesztő az a tény, hogy nem tudjuk szimulálni ezeket az ugrásszerű növekedéseket, és még döbbenetesebb, hogy nem értjük, hogy mindez miért történik.”

–  mondja a brit kutató.

Az azonban egyértelmű, hogy az óceánok felmelegedése már most is káros hatással van az emberekre és az ökoszisztémákra egyaránt. 2023 nyarán a Florida partjainál lévő bóják olyan hőmérsékletet mértek, amely melegebb volt, mint egy forró kád vize. A korallzátonyok jelenleg a negyedik, bolygószintű kifehéredésen mennek keresztül, amely az eddigi legkiterjedtebb trendnek ígérkezik.

Más hatásokról kevésbé beszélnek: a mélytengerek oxigénhiányosodásától kezdve az intenzívebb esőzésekig. Mindezek arra utalnak, hogy az óceánok rekordhőmérséklete várhatóan destabilizálja a bolygót.

Mi okozza az óceánok rekordhőmérsékletét és a hőhullámok erősségét?

Két tényező felelős elsősorban az elmúlt év rekordszintű óceáni hőmérsékletéért – mondja Michael McPhaden, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (Noaa) óceanográfusa.

  • Az első összetevő az atmoszféra egyre növekvő üvegházhatású gáz koncentrációja.
  • A második tényező a 2023-as nagy El Niño jelenség volt, amely során a trópusi Csendes-óceán átlagosnál melegebb felszíni vizei megnövelték a párolgást – és hatalmas mennyiségű hőt juttattak a légkörbe.

McPhaden szerint további más, sokkal gyengébb hatások is szerepet játszhatnak. 2022 elején kitört a Csendes-óceánban a Hunga Tonga–Hunga Haʻapai vulkán, amely „példátlan” mennyiségű vízgőzt bocsátott ki, ami hőt generált a légkörben. 2020-ban a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet előírta, hogy a kereskedelmi tankerhajók alacsony kéntartalmú üzemanyagforrásokra térjenek át.

Ez pedig csökkentette a globális hajózásból származó kén-dioxid kibocsátást. A kén-dioxid az atmoszférikus szulfátok előanyaga, amelyek visszaverik a napfényt és hozzájárulnak a hajók mögött kialakuló fényes felhőcsíkokhoz, amelyek visszaverik a hőt az űrbe. Kevesebb ilyen fényes csík esetén kis mértékben növekedhet a globális felmelegedés.

Még ezeknek a tényezőknek a figyelembevételével sem magyarázható teljes mértékben az óceánok egyes területein tapasztalható hőmérséklet-emelkedés – mondja McPhaden. Például az Atlanti-óceán északi részeinél rendkívül melegek az óceánok, és ennek okai még mindig nem teljesen ismertek.

Nem csak hőhullámok, de hurrikánok is várhatóak

Az egyik legfigyelemreméltóbb hatás közel sem csak a hőhullámok, inkább a csapadék és a viharok kialakulása. Ha a tengeri felszíni hőmérsékletek melegebbek, több nedvesség párolog el – magyarázza Fowler. A globális felmelegedés egyidejűleg melegíti a légkört is, és a melegebb levegő több nedvességet tud megtartani. Ráadásul a hatás összetett: minden foknyi felmelegedés esetén a csapadék potenciálisan 7%-kal növekedhet – mondja Fowler.

A viharok gyors intenzitásnövekedése 2023-ban szintén meglepte a meteorológusokat. Például a „bombaciklonok” esetében a középső szélességi körök mentén kialakuló ciklonok gyorsan erősödtek.

A trópusok felé haladva, 2023 októberében az Otis hurrikán Mexikó csendes-óceáni partján fekvő Acapulcót érte el, miután egy gyenge viharból egyetlen éjszaka leforgása alatt ötös kategóriájú hurrikánná erősödött, akárcsak a Lee hurrikán, amely egy hónappal korábban sújtotta a Karib-térséget.

„Úgy gondoljuk, hogy ezek a jelenségek az óceánok meleg hőmérsékleteinek köszönhetők, amelyek gyorsan erősítik fel a kis viharokat nagy hurrikánná.”

– mondja Fowler. „De a pontos mechanizmusok tekintetében még nincs végleges álláspont.”

Forrás és további részletek (angol nyelven):

https://www.bbc.com/future/article/20240508-how-record-ocean-warming-is-destabilising-weather-and-climate

Fotó: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó