Három gyógynövény, amit most érdemes gyűjteni

Gyógynövény kisokos: beköszöntött a hamisítatlan nyár, és vele együtt a nyári virágok is átvették a tavaszi társaik helyét. Nézzük, miket érdemes az év ezen időszakában gyűjteni!

1. Egy „alap” gyógynövény, a közönséges cickafark

Könnyű felismerni ezt a jellegzetes, akár 80 centiméter magasságot is elérő növényt, mely réteken, legelőkön, utak mentén és a kertekben is gyakran tömegesen fordul elő. Virágzata fehér, ám néha rózsaszín is lehet (a nemesített fajták pedig egészen sokféle színben pompáznak), gyógynövényként azonban csak a fehéret használják.

Legértékesebb részei a virágzó fejek, melyeket a virágzás csúcsán, napsütésben érdemes begyűjteni. A cickafark belsőleg teaként fogyasztható, mely segít enyhíteni a gyomorgöcsöket, a máj- és epeproblémákat, hatékony a különböző gyulladásos megbetegedések, az ízületi és a mozgásszervi panaszok leküzdésében. Göcsoldó hatása miatt segítséget jelenthet a menstruációs fájdalmak csökkentésében is.

Cickafark Fotó: Canva

Külsőleg az összemorzsolt levelei gyorsan elállítják a kisebb sebek vérzését, nagyobb sebek esetén pedig borogatásként enyhíti a fájdalmat és a gyulladást. Légzőszervi megbetegedéseknél inhalálásra is remekül alkalmazható, valamint a friss virágos hajtások akár gasztronómiai célokra is felhasználhatók saláták, köretek díszítőelemeként.

Ellenjavallat: Terhesség és szoptatás alatt, valamint 12 évnél fiatalabb gyermekeknek nem ajánlott.

2. A levendula is gyógynövény

Valószínűleg ezt az igen népszerű, illatos és dekoratív növényt senkinek sem kell bemutatni, mely számos kertben is megtalálható. De mielőtt nekiesnénk a virágágyásban nyíló levenduláinknak, fontos tisztában lennünk azzal, hogy nem minden levendula használható étkezési és gyógyászati célokra. A kertészetekben (és az ültetett levendulásokban is) általában hibrid levendulát árulnak, mely csak a molyirtós zsákok megtömésére alkalmas. Ha étkezéshez vagy gyógynövényként szeretnénk fogyasztani, az angol vagy valódi levendulát (Lavendula angostifolia) keressük a termelőknél vagy a kertészetekben.

Nem minden levendula alkalmas fogyasztásra Fotó: Canva

A levendula egyik legfontosabb tulajdonsága a nyugtató, lazító hatása, melynek következtében a stressz okozta fejfájást és a szorongást is csillapítja, valamint enyhíti az alvászavarokat. Emellett csökkenti a magas vérnyomást és javítja az emésztést, fertőtleníti a légutakat, szebbé teszi a bőrt, enyhíti a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket, illetve erősíti az immunrendszert.

Alkalmazható teaként és illóolajként is. Gyógyhatása mellett pedig a gasztronómia egyik fontos eleme is: sütemények, desszertek, fagylaltok, sültek, saláták, mártások, koktélok kedvelt ízesítője lehet.

3. Ezerjófű

Ezt a növény valószínűleg kevesebben ismerik, mint az előző kettőt, pedig érdemes ebből is betárazni a házipatikánk polcaira. Hazánkban három fajuk honos: a lápi ezerjófű, a csinos ezerjófű és a kis ezerjófű. Mindhárom gyógynövény, ám közülük elsősorban a kis ezerjófűt használják a gyógyászatban.

Kis ezerjófű Fotó: Canva

Kétnyári növény, az első nyáron csak tőrózsát hajt, a második évben virágzik és hoz magokat. A növény körülbelül 15-20 centiméter magas, virágai sötét rózsaszínűek, csillagszerűek, és sokvirágú csomós virágzatot alkotnak. Legfőképpen napos, verőfényes, ám mégis kellően nedves helyeken fordul elő. Dombokon, réteken, erdei tisztásokon, szántóföldek mellett, útszéleken találkozhatunk vele.

Szárított virágos hajtása kiváló gyomorerősítő, emiatt sokszor borba és pálinkba is teszik. Javítja az étvágyat, serkenteni az epeműködést és az emésztést, alkalmazható bélrenyheség és májbántalmak ellen is, valamint izzasztó hatással is bír. Érdekesség, hogy néhol olcsóbb sörökbe komló helyett is használják.

Kiemelt kép: Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó