Mit dobjunk a kertbe? 6 konyhai hulladék, ami jót tesz a veteményesnek

hulladék a kertbe

Nemcsak a komposztálás az, amivel a háztartásban segíthetjük a szerves hulladék eltüntetését és egyben a kert növekedését. Az akár hónapokig tartó folyamat megspórolható egyes konyhai hulladékok esetében, amiket közvetlenül, vagy minimális előkészítéssel felhasználhatunk a kertben.

Miért használjunk konyhai hulladékot a kertben?

 

2019-ben az EPA becslései szerint 66 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezett az élelmiszer-kereskedelemben, az élelmiszer-szolgáltatásban és a lakossági szektorban, amelynek mintegy 60 százaléka a szeméttelepeken végzi.

Bár az otthoni konyhai hulladékok csak egy részét teszik ki ennek a hulladéknak, ezen hulladékok újrahasznosítása a fenntartható kertészkedésben hatékony módja a hulladék csökkentésének és a kert egészségének javításában.

Lássuk, mit mire érdemes felhasználni:

1. Tojáshéj

A tojáshéj, amit gyakran hulladékként dobnak el, számos előnnyel járnak mind a kertek, mind a madárgondozás terén. Finoman összetörve és sterilizálva a tojáshéjak fontos kalciumforrást jelenthetnek a madarak számára, különösen a fészkelési szezonban.

A tojáshéjak biztonságossá és kórokozómentessé tétele érdekében öblítsük le és süssük kb. 120 celsius fokon 10 percig, mielőtt a madáretetőkbe tennénk. Ez létfontosságú tápanyagokat kínál a magokat fogyasztó madarak számára.

Ezenkívül a zúzott tojáshéjak hatékony kártevőriasztóként is szolgálhatnak; egyfajta akadályként segíthet megelőzni a csigák és meztelencsigák kártevő károsodását.

Ellentétben egyes hiedelmekkel, a tojáshéjak a kertben nem akadályozzák meg a paradicsom és más érzékeny növények virágvégi rothadását, de pozitívan járulnak hozzá a talaj egészségéhez. Az összetört vagy őrölt tojáshéjak talajba való hozzáadása javítja a talaj szerkezetét és lassan felszabaduló kalciumot biztosít.

2. Kávézacc

A kávézacc az ökológiai kertészkedés számos területén hasznosítható. Enyhe, szerves trágyaként a kávézacc alapvető ásványi anyagokat, például nitrogént, káliumot és foszfort tartalmaz, amelyek növelik a talaj termékenységét és támogatják a növények egészségét, bár nem önálló kezelésként. Használatukat más trágyázási módszerekkel együtt kell egyensúlyban tartani a talaj hosszú távú egészségének biztosítása érdekében.

Ezenkívül a kávézacc hatékony talajjavító is. Amikor a kert talajának felső rétegeibe keverik, gazdagítják a talajt nitrogénnel, javítva ezzel a szerkezetét és növelve a víz- és levegőmegtartó képességét, elősegítve az egészségesebb növénynövekedést.

Továbbá a kávézacc hatékony komposztgyorsító is. Magas nitrogéntartalmuk segíti a bomlási folyamatot a komposzthalmokban, gazdagítva az így keletkező komposztot értékes tápanyagokkal, amelyek elengedhetetlenek a növények növekedéséhez. Az optimális komposztálási eredmények érdekében ajánlott a kávézaccot szénben gazdag anyagokkal, például levelekkel, szalmával vagy papírral keverni.

kávézacc a kertbe
A kávézacc szerves trágyaként alkalmazható, közvetlenül a földbe szórva. Fotó: Debbie Wolfe/Popular Science

3. Banánhéj

A banánhéj gazdag káliumforrást jelent, amely alapvető fontosságú a növények növekedéséhez és egészségéhez, különösen a virágok és gyümölcsök fejlődésének elősegítésében. Ez a kálium lassan szabadul fel a talajban, biztosítva ezzel az alapvető tápanyag folyamatos ellátását.

Ezenkívül a banánhéjak bomlása vonzhatja a hasznos férgeket, amelyek tovább lazítják a talajt és javítják annak szerkezetét, megkönnyítve a gyökerek növekedését és a tápanyagok felszívódását.

Alternatív módszerként a banánhéjat vízbázisú trágyaként is felhasználhatjuk úgy, hogy a héjakat egy hétig vízben áztatjuk. Ez a ‘banánvíz’ tápanyagban gazdag oldatot biztosít, amely segít növelni a növények ellenálló képességét és növekedését azáltal, hogy jelentős mennyiségű káliumot juttat a növényekhez

4. Narancshéj

A narancshéj felhasználható a kóbor macskák elriasztására, hogy ne használják a kerteket vécéként. Illatuk taszítja a macskákat, és természetes riasztószerként szolgálnak a közönséges kerti kártevők, például a levéltetvek és a hangyák ellen.

Ahogy a narancshéjak bomlanak, hozzájárulnak a talaj tápanyagellátásához, elősegítve a növények növekedését és fenntartását, és növelve a talaj termékenységét. Azonban lassan bomlanak le, így felaprításuk vagy szárításuk és porrá őrlésük segít felgyorsítani a folyamatot.

5. Dióhéj

Talajtakaróként használva a dióhéj segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és szabályozni a hőmérsékletet, stabil környezetet teremtve a növénynövekedéshez.

A talajtakarás mellett a dióhéjak fizikai akadályként is szolgálhatnak a kártevők ellen, és javíthatják a cserepes növények vízelvezetését, megakadályozva a vízpangást és elősegítve az egészségesebb gyökérnövekedést.

A héjak durva textúrája nemcsak a csigák és meztelencsigák elriasztására alkalmas, hanem esztétikus érintést is kölcsönöz a kerti ágyásoknak és konténereknek.

6. Főzővíz

A tojások vagy zöldségek főzéséhez használt víz nem csak hulladék, hanem potenciális tápanyagban gazdag forrás a növények számára. Értékes ásványi anyagokkal, például kalciummal teli ez a víz és újrahasznosítható, hogy táplálja a beltéri vagy kültéri növényeket. Főzés után hűtsük le a vizet, és ezzel öntözzünk.

Forrás: Popular Science
Nyitókép: Debbie Wolfe/Popular Science

Kapcsolódó