Használjuk közösségekben (is) a napenergiát – ezt támogató program indul Budapesten

Napenergia

A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten európai uniós támogatással – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A majdnem 1,4 millió eurós, uniós támogatású, nemzetközi projektben Budapest mellett részt vesz az olaszországi Udine, a szlovéniai Maribor, a német Öko-Institut és a Bécsi Műszaki Egyetem.

A közösségi energiamegosztás lényege, hogy több energiatermelő-fogyasztó (prosumer) összeáll – például egy könyvtár, egy társasház, egy óvoda egy pékség -, és a maguk által megtermelt villamos áramot részint felhasználják, részint átadják a közösség többi tagjának, amelyek lehetnek hozzájuk hasonlóan sokféle tulajdoni formában működő és különböző funkciójú ingatlanok.

A megoldás egyik előnye, hogy olyan szociálisan hátrányos, energiaszegény háztartások is be tudnak kapcsolódni a rendszerbe, amelyek önmagukban képtelenek lennének ilyen zöldfejlesztésbe kezdeni. Ez a típusú közösségi energiamegosztás azonban nem azonos az energiaközösség fogalmával – teszik hozzá a közleményben.

Az idén nyáron induló és 2027-ig tartó Interreg Solar4CE programban a partnerek együttműködve térképezik fel az energetikailag önellátásra törekvő prosumerek előtt álló szakpolitikai és jogi akadályokat, azonosítják és kidolgozzák azokat a megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a különböző tulajdonban és jogi helyzetben lévő ingatlanok közötti kollektív energiafelhasználást.

A projekt Budapest korábbi, „Nappal Hajtva” nevű programjának eredményeire épít, amelynek során a város egy olyan digitális térképet fejlesztett ki, amely megmutatja, mekkora napenergia-potenciállal rendelkezik az adott épület teteje. A Budapest Szolár térkép jelenleg is elérhető a https://budapestkozut.maps.arcgis.com/home/index.html oldalon keresztül.

Forrás: MTI
Nyitókép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó