A magyar beeco nevű app csökkentheti a klímaszorongás jelenségét

A beeco app javíthat a klímaszorongás jelentségén - fotó: Beeco.hu

Egy beeco nevű alkalmazással elindult az első magyar ökotérkép. Már letölthető az az app, amely a régióban egyedülálló módon térképezi fel hazánk fenntartható pontjait, vagyis azokat a vendéglátóhelyeket, boltokat, kölcsönzőket, szervizeket, amelyek környezettudatosak.

A beeco névvel debütáló, a start it @K&H startup inkubátorban fejlődött csapat egy olyan ökotérképet hozott létre. Ezt egy 60 lelkes fiatalból álló önkéntes csapat fejlesztette ki, mégpedig azért, hogy elérhetőbbé és ismertebbé tegyék a fenntartható helyeket és egy környezettudatos társadalmi közösség építését segítsék, ezáltal is csökkentve a klímaszorongást.

Az elmúlt néhány évben számos felmérés jutott arra az eredményre, hogy egyre többen küzdenek a klímaváltozás okozta aggodalmakkal. A jelenség olyannyira gyakori, hogy már nemzetközi szinten elterjedt kifejezés is van a klímaváltozás okozta szorongásos panaszok leírására, a klímaszorongás.

így tehetünk a klímaszorongás ellen – infót ad a beeco

Szerencsére több hatékony megoldás is létezik a klímaszorongás enyhítésére. A szakemberek szerint az egyik legfontosabb lépés, hogy kiszélesítsük ismereteinket a klímaváltozásról és annak hatásairól. Bár első hallásra azt gondolnánk, hogy a témában való további tájékozódás növeli az aggodalmakat, valójában minél több információval rendelkezünk, annál inkább megismerjük a környezetbarát alternatívákat és be tudjuk építeni a mindennapjainkba. A másik nagyon fontos lépés, hogy szövetségeseket találjunk. Egy zöldebb jövő felé vezető úton ugyanis egymást edukálva, motiválva és segítve több esélye van annak, hogy eredményt érjünk el.

A start it @K&H inkubátorprogram csapatának innovációja az információszerzésben és a közösségépítésben egyszerre nyújt segítséget. Az ingyenesen letölthető beeco applikáció ugyanis

egyrészt egy olyan ökotérkép, ami pontos információt nyújt a környezetbarát helyekről, például a hulladékgyűjtők vagy a zöld üzletek elhelyezkedéséről. Az alkalmazásban lehetőség van véleményezni az ökohelyeket, meg lehet adni új környezetbarát pontot, és ajánlani is lehet a számunkra már jól bevált helyeket. Másrészt egy közösség is egyben, amely még inkább motivál egy fenntarthatóbb életvitelre.

„Az applikáció összeköti az ökotudatos felhasználókat a fenntarthatóságért küzdő cégekkel. Egy integrált, játékos és könnyen kezelhető platform, amely egy helyen gyűjti össze az edukatív tartalmakat. Emellett a jövőbeli terveink között van, hogy

az app lehetőséget fog adni az ökolábnyom kiszámítására, sőt, közösségi funkciókra is,

hogy a felhasználók együtt, összefogva is tehessenek egy zöldebb, fenntarthatóbb jövőért. Az ökofitying szintén egy jövőbeli funkció, amin jelenleg dolgozunk.

A beeco csapata - fotó: Beeco.hu
A beeco csapata – fotó: Beeco.hu

Ez egy olyan valuta, ami akkor keletkezik, amikor valami apró, de annál fontosabb környezettudatos lépést teszünk és a térképen lévő partnereinknél lehet majd kuponok formájában elkölteni” – avatott be a tervekbe Hegedűs Kristóf, a beeco alapítója az új applikációt bemutató rendezvényen. A beeco-nak jelenleg több mint 40 partnere van, köztük csomagolásmentes boltok, vendéglátóhelyek, használtruha-boltok, edukatív és zöld workshopokat szervező művészek, valamint bringaszerviz is. Az applikációt már az elindulást követő napokban több mint 300 felhasználó töltötte le.

Mit tud a beeco pontosan?

„A beeco egy olyan merész, innovatív megoldás, amely egyszerűen és könnyen elérhetővé, sőt még trendivé is teheti a környezetbarát gondolkodásmódot. Ez a szemlélet szorosan kapcsolódik a K&H-hoz, ugyanis felelős pénzügyi intézetként igyekszünk a lehető legtöbb módon tenni a környezetünkért. A szeptember hónapot például kifejezetten a fenntarthatóságnak szenteljük, amikor ráirányítjuk a fókuszt a környezetvédelemmel kapcsolatos törekvések fontosságára. Jelenleg pedig K&H állatbarát ligeteket létesítünk iskolák, óvodák udvarán, ahol a gyerekek nemcsak a faültetésbe kapcsolódnak be, hanem a környezetvédelem és a biodiverzitás fontosságát is megismerhetik. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy az Y és Z generáció már nemcsak hallani akar a környezetvédelemről, hanem aktívan tenni is érte. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a beeco applikáció létrejötte, ami 60 lelkes környezetvédő fiatal közös munkájának a gyümölcse. A K&H állatbarát ligetekkel pedig már az alfa generációnak is szeretnénk továbbadni ezt a szemléletmódot és bevonni őket ezekbe a tevékenységekbe” – mondta el Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

Mi is pontosan az a klímaszorongás?

A klímaszorongás a klímaváltozás drasztikus hatásaira adott egészséges reakciónak tekinthető, hiszen maga a klímaváltozás egy reális és állandó stresszfaktorként van jelen. Az ökopszichológia az első olyan tudományterület, amely pszichológiai szempontból közelíti meg azt a globális válságfolyamatot, amelyet ma klímaválságnak, klímakatasztrófának, illetve az ökológiai rendszerek összeomlásának nevezünk.

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó