A magyar EU-elnökség kiemelt témája az élelmiszerhulladék csökkentése

Az élelmiszerhulladék csökkentése a cél! a kér illusztráció, fotó: Unsplash

Az élelmiszerhulladék csökkentése kritikus terület, így Magyarország elkötelezett amellett, hogy az ellátási lánc minden szintjén jelentősen csökkentse  annak mennyiségét – mondta Nagy István agrárminiszter Budapesten, az élelmiszerpazarlás megelőzéséről szóló nemzetközi konferencián a minap.

Az élelmiszerhulladék kérdésében az Európai Unió tagállamai, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) vezető tisztségviselői találkoztak október elején Budapesten a Várkert Bazárban. A nemzetközi szakmai találkozón az élelmiszerpazarlás megelőzésének témakörében tartottak előadásokat és folytattak kerekasztal-beszélgetéseket, mégpedig egy, a magyar EU-elnökség keretei között megrendezett eseményen.

Az uniós elnökség egyik kiemelt témája az ilyen hulladék csökkentése, de a következő években is prioritásként fogjuk támogatni ezt a programot annak érdekében, hogy az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megfelelően 2030-ra meg tudjuk felezni a magyar háztartások élelmiszerpazarlását – fejtette ki az eseményen Nagy István, agrárminiszter.

Maradék nélkül!

Ezt a legújabb adatok is alátámasztják, ugyanis a Nébih „Maradék nélkül” programja 2016 óta követi nyomon a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét, a felmérések alapján pedig 2016 és 2022 között a teljes háztartási élelmiszerhulladék esetében 12,1 százalékos volt a csökkenés, míg a valós pazarlást jelentő elkerülhető kategórián belül 27,6 százalékos csökkenést regisztráltak.

*

Kapcsolódó cikkeink:

https://green.hu/cikkek/elelmiszerpazarlas-elleni-vilagnap/

https://green.hu/cikkek/online-diakvetelkedo-nebih-fenntarthatosag/

https://green.hu/cikkek/etelmaradek-5-tipp-etelmenteshez/

*

 

„Ez óriási eredmény, amelyre mások is felfigyeltek Európában, az Európai Bizottság pedig jó gyakorlatként ajánlja a magyar programot” – hangsúlyozta Nagy István, aki hozzátette, az Európai Unióban az effajta hulladék jelenti az egyik legnagyobb problémát az élelmiszerlánc működésének hatékonysága szempontjából.

Az élelmiszerveszteség és élelmiszerhulladék csökkentéséről

A magyar elnökség célja az Európai Parlamenttel folytatott tárgyalások során az, hogy az ideiglenes politikai megállapodás minél közelebb maradjon a tanácsi állásponthoz, vagy olyan szempontrendszer kerüljön a célérték meghatározásába, amelynek végrehajtása legfeljebb ezzel azonos terhet jelent a tagállamok számára.

„Az élelmiszerhulladék csökkentése nem csak gazdasági és környezeti, hanem erkölcsi kérdés is.” – emelte ki Nagy István, agrárminiszter.

 

Forrás:

https://hungarian-presidency.consilium.europa.eu/hu/hirek/a-magyar-elnoekseg-kiemelt-temaja-az-elelmiszerhulladek-csoekkentese/

 

Fotó: Unsplash (a kép illusztráció)

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol a témáról!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó