Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga és képzési sorozata

Állatvédelmi tananyag

Az állatvédelmi eljárások hatékonyságának, gördülékenységének erősítése érdekében elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga és képzési sorozata jogalkalmazóknak, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából.

Az alapítvány 2024 júniusától folyamatosan tölti fel honlapjára a jogalkalmazókat segítő, összesen több mint 1400 oldalas állatvédelmi információs kiadványait, amelyet bárki térítésmentesen letölthet.

Mindennek célja az, hogy az állatvédelmi eljárásokban részt vevő valamennyi szereplő – beleértve az állatvédelmi hatóságokat, jegyzőket, járási és kormányhivatalok ügyintézőit, állatorvosokat, rendőröket, polgárőröket és civil állatvédőket – alaposan ismerje a hatályos állatvédelmi jogszabályokat, hatásköröket, lehetőségeket, valamint a szakmai protokollokat és etikai szabályokat.

Csak a jogszabályok betartása és a helyes szakmai gyakorlat alkalmazása biztosíthatja az állatvédelem hatékonyságát, az egységes joggyakorlatot, valamint végső soron az emberek és az állatok védelmét – emelték ki.

Az állatvédelmi kompetencia program célja a hatékony és eredményes állatvédelmi tevékenység elősegítése.

A program első fázisában modulszerűen felépített tananyagfejlesztésre, kiadványok összeállítására került sor, a program második fázisában online képzéseket, szakmai napokat és országjárást tervez az alapítvány. Ezek során lehetőség nyílik tapasztalatcserére, gyakorlati jellegű információk átadására, a helyi jó gyakorlatok megismerésére és a szakmai kapcsolatok erősítésére is.

Letölthető tananyagok (Állatvédelmi Kompetencia Program 1. fázis)

A program során elkészült fejezetek önállóan is értelmezhetőek, lapozható (online olvasható) és letölthető formában is ingyenesen rendelkezésre állnak. A szerzők vállalták, hogy az anyagot legalább 3 évig gondozzák, aktualizálják jogszabályváltozások esetén annak érdekében, hogy mindig a hatályos információk legyenek elérhetőek.

A szerzők, lektorok fényképes bemutatkozása itt érhető el:
https://kozosugyunkazallatvedelem.hu/content/pdf/111

A különböző jogalkalmazók szerepkörüknek, hivatásuknak megfelelő almenüpontokból választhatnak, így elérhető lesz egy kiadványgyűjtemény a rendőrök, a jegyzők, az ügyintézők, a polgárőrök, az állatorvosok és a civil állatvédők számára is. A kiadványok egy része értelmezhető, hasznosítható lesz pedagógusok számára is, így született egy „pedagógusoknak” menüpont is.

Az „Összes” menüpont alatt valamennyi kiadvány megtekinthető és letölthető, a menüpont tartalma folyamatosan bővülni fog. Egyelőre hat tananyagrésszel indult el a program:
https://kozosugyunkazallatvedelem.hu/tananyagok/osszes

Vetter Szilvia, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, az állatvédelmi jog egy dinamikusan változó, fejlődő, sok esetben szigorodó terület, még azoknak sem mindig könnyű az eligazodás, akik napi szinten alkalmazzák a jogszabályokat.

Az ingyenesen elérhető, lektorált tananyagok segítségével azonban bárki hiteles, hatályos és gyakorlati jellegű információkat kaphat az állatvédelmi jogszabályokról és jó gyakorlatokról.

Az állatvédelmi kompetencia program a tervek szerint személyes és online képzésekkel, illetve vármegyei országjárással folytatódik szeptembertől. Ennek első állomásaként az Országos Polgárőr Szövetség kijelölt állatvédelmi referenseinek szerveztek állatvédelmi szakmai napot.

Forrás: MTI és a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány oldala.
Nyitókép: Pixabay

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó