Íme a megújuló energia EU-s bajnokai: okos bútorok, energiaközösségek, napelem újrahasznosítás

Megújuló energia és technológia - illuszteáció - fotó: Unsplash

A megújuló energia jegyében telt a hét, ugyanis az energiatudatosságra fókuszáló eseménysorozat keretében kapott fenntarthatósági díjat három fontos innovatív kezdeményezés az EU-ban érdemelte ki. Az Európai Fenntartható Energia Díjak (EUSEW Awards) keretében igen érdekes projektek lettek idén a legjobbak. Mutatjuk a díjazottakat.

Három kiemelkedő projekt nyerte el a 2024-es Európai Fenntartható Energia Díjat az energiahatékonyság és megújuló energiaforrások terén végzett innovációikért és eddig elért eredményeikért. A díjakat az Európai Fenntartható Energia Hét (EUSEW) eseménysorozat keretében osztották ki és kifejezetten érdekes inniovációk kaptak figyelmet.

A nyerteseket egy nyilvános, webes szavazáson választották ki három kategóriában:

Nők és a Megújuló Energia
Helyi Energia Akciók
Innovációk

 

A díjakat Kadri Simson, az Európai Unió energiaügyi biztosa és a zsűri prominens tagjai adták át az Európai Fenntartható Energia Hét (EUSEW) díjátadó ünnepségén, pár napja, június 11-én Brüsszelben.

Nők és a Megújuló Energia kategória:  Seenergy – áramot adó bútorok

A portugál építész, Rita Gomes nyerte el a díjat a Nők és a Megújuló Energia kategóriában Seenergy nevű start-up vállalkozásáért. Ez a kis innovatív vállalkozás úttörő szerepet játszik a megújuló energiaforrások háztartási tárgyakba történő integrálásában.

A cég olyan színes napelemeket használ, amelyek a növények fotoszintézis folyamatait utánozzák, így a fényt közvetlen napfény nélkül(!) alakítják át elektromos árammá. Az összegyűjtött energia egy, a bútorokba integrált akkumulátorban tárolódik (például az íróasztal üveglapjába épített speciális napelemek), de az energia használható kisebb eszközök töltésére vagy lámpák USB-portokon keresztüli működtetésére is.

Részletek az alábbi videóban (angol nyelven):

 

Helyi Energia Akciók kategória: Association des Centrales Villageoises – a megújuló energia helyi, közösségi elosztása

A francia helyi szövetkezetek hálózata, az Association des Centrales Villageoises nyerte el az első helyet a Helyi Energia Akciók kategóriában. A hálózat, amelyet az Európai Unió LIFE programja támogat, összefogja a helyi állampolgárokat, az önkormányzatokat és helyi vállalkozásokat. Mégpedig azért, hogy lokális szinten fejlesszenek megújuló energia-, és energiahatékonysági projekteket, műszaki, gazdasági és jogi segítséget nyújtva a közösségi energia-kezdeményezésekhez.

A Centrales Villageoises tehát olyan, a helyi közösségek által irányított vállalati modell, amelyek a helyi energiaátállás közös megoldásán dolgoznak. Az egyesület Franciaországban összekapcsolt hálózatba szervezi a 70 darab Centrales Villageoises-t, támogatja őket projektjeik kidolgozásában és ösztönzi a modell új területekre való kiterjesztését. Mit is jelent ez pontosan? A videót követően próbáljuk elmagyarázni azoknak, akik nem hallottak még az ilyen modellekről.

Részletek az alábbi videóban (angol nyelven):

Mi is pontosan az az energiaközösség?

Arról van szó, hogy részben vagy egészben le lehet válni a nagy központi áramszolgáltatókról, erőművekről, ha eléggé sokan telepítenek egy kis faluban, városkában például napelemet vagy akár szélerőművet. Azaz a helyi közösségek, önkormányzatok és lakossági csoportok egyrészt tulajdonosai, másrészt üzemeltetői is lehetnek a saját megújuló energia rendszereiknek. Például egy falu napelemeket telepít a közösségi épületekre, és a termelt energiával csökkenthetik a villanyszámlákat, sőt, a felesleget eladhatják, így profitot is termelhetnek a közösségnek. Ezen kívül (ha mondjuk egy nagyobb, sok megawattos akku-kontnert is telepítenek), akkor egyben sokkal függetlenebbek lesznek a külső energiaforrásoktól, és biztosabbá válik az energiaellátásuk akkor is, amikor nem süt a nap, nem fúj a szél.

Ám az eddigi európai és hazai tapasztalatok alapján az ilyen projektek elindításának akadályai között nemcsak a kezdőtőke vagy a központi támogatás hiánya áll, hanem az információhiány, a bonyolult jogszabályok és adminisztratív terhek is, továbbá a gyenge közösségi összefogás és bizalomhiány is. A francia példa ezért is lett díjazott, mert ez utóbbi kérdésékre is választ talált a modelljük!

 

Innováció kategória: PHOTORAMA, azaz a napelemek modern újrahasznosítása

A PHOTORAMA projekt, amelyet az EU Horizon 2020 K+F keretprogramja finanszíroz, az Innováció kategóriában győzött az EUSEW rendezvényen. E projekt célja a már nem működő, bontott napelem panelek újrahasznosításának javítása és a nyersanyagok visszanyerése, mindez üzemi méretekben. Mégpedig egy olyan körforgásos modell fejlesztése révén, amely áthidalja a gyártási és újrahasznosítási iparágak közötti szakadékot.

Részletek ebben a videóban (angol nyelven):

Héttérinformációk a versenyről

Az Európai Fenntartható Energia Díjak (EUSEW Awards) kiemelkedő egyéneket és projekteket ismernek el az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások terén végzett innovációjukért és erőfeszítéseikért. A három nyertest egy online nyilvános szavazás választotta ki kilenc döntős közül.

Az Európai Fenntartható Energia Hét (EUSEW), Európa legnagyobb éves eseménye, amely a megújuló energiaforrásokra és az energiahatékony felhasználásra összpontosít, június 11-13. között került megrendezésre, „Net- zero megoldások egy versenyképes Európáért” témakörben. Az esemény összehozza a közhivatalokat, magánvállalatokat, civil szervezeteket és fogyasztókat, hogy előmozdítsák a szén-dioxid-mentesítést felgyorsító kezdeményezéseket zöld technológiák és megoldások révén, egy igazságos és méltányos átmenetet biztosítva az emberek és a versenyképes vállalkozások számára.

Az anyag forrása:

https://cinea.ec.europa.eu/news-events/news/european-sustainable-energy-awards-2024-reward-clean-energy-champions-2024-06-11_en

 

Nyitókép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó