Mézeskalács-fűszerkeverék házilag, mely az egészségünknek is jót tesz
A karácsony egyik legnépszerűbb édessége az illatos, omlós mézeskalács, mely sokáig eláll, akár ajándékba is adható, és a gyermekek is örömmel vesznek részt a formázás-díszítés folyamataiban. A finomsághoz felhasznált fűszerek pedig számos pozitív élettani hatással bírnak.
Bár a boltokban készen is megvásárolhatjuk a mézeskalácshoz való fűszerkeveréket, ám mi magunk is könnyedén összeállíthatjuk azt, ráadásul így a saját ízlésünknek megfelelően tehetjük bele a különböző ízesítőket.
Finom és egészséges
A mézeskalács és a karácsony illatos, aromás „téli” fűszerei ráadásul az egészségünkre is jótékony hatást gyakorolnak, így nemcsak a lelkünknek, hanem a testünknek is kedvezünk a fogyasztásukkal.
Fahéj
A karácsonyi édesség kötelező ízesítője. Azért is érdemes saját magunknak összeállítani a mézeskalács-fűszerkeverékünket, hogy biztosan a jobb minőségű fahéj kerüljön bele. Kétféle típusa van ugyanis, az olcsóbb Cassia fahéj (ezzel találkozhatunk gyakrabban), és a „valódi” Ceylon fahéj. Utóbbinak nemcsak az íze finomabb, de rendszeres fogyasztásra is javallott, ugyanis a Cassia fahéj a magas kumarin-tartalma miatt nagy mennyiségben káros is lehet.
A fahéj segít a vércukorszint szabályozásában, kedvezően hat a vérzsírokra, segít csökkenteni az ízületi gyulladásokat, enyhíti az emésztési problémákat, valamint a felső légúti megbetegedések tüneteit.
Gyömbér
A fahéj mellett a kalács másik elengedhetetlen ízesítője a gyömbér, mely növénynek szintén szerteágazó a gyógyhatása. Segít az emésztési zavarok leküzdésében, enyhíti a hányingert (a kismamák reggeli rosszullétét is), mikrobaellenes és gyulladáscsökkentő hatással bír, csökkentheti a vércukorszintet, valamint ízületi fájdalmak és megfázásos megbetegedések gyógyítására is kiváló.
Szegfűszeg
Sem ez a karácsonyi finomság, sem forralt bor nem létezik szegfűszeg nélkül. Ez az aprócska, ám annál aromásabb fűszer erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, csökkenti a gyomorpanaszokat, a légúti tüneteket és az ízületi fájdalmakat. Érzéstelenítő hatása miatt pedig egy-két szegfűszeget elrágcsálva a kínzó fogfájást is enyhíti, ráadásul friss leheletet is biztosít.
Kardamom
A mézeskalács három alapfűszere mellett a melengető, aromás kardamom is kiválóan illik a süteménybe. A fűszer ráadásul segíti az epe termelődését, így megkönnyíti a zsíros ételek emésztését, valamint számos emésztési zavarra is – gyomorégés, székrekedés, puffadás – megoldást nyújthat.
Csillagánizs
A pikáns ízű csillagánizs is kiválóan illik a mézeskalács fűszerei közé, és szintén jót teszünk a szervezetünknek is, ha rendszeresen fogyasztjuk. Védi a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodástól, segíti az immunrendszer megfelelő működését, csillapítja a megfázásos tüneteket, valamint puffadás, gyomorégés és székrekedés ellen is hasznos lehet.
Szerecsendió
Ez a fűszer sem hiányozhat a mézeskalács-fűszerkeverékünkből, mely karakteres íze mellett számtalan módon segíti szervezetünk egészségét. Erős antioxidáns hatása megakadályozza a káros szabad gyökök kialakulását, enyhíti a fogfájást és a hányingert, csillapítja a gyomorpanaszokat, jó hatással van az idegrendszerre, gombaölő hatással bír, és a szívritmus szabályozásában is segít.
Koriander
Ez a különleges fűszer is igen jól érvényesül az illatos mézeskalácsunkban. Erős méregtelenítő hatással bír, melynek köszönhetően javítja a tüdő, a máj, a vesék és a bőr állapotát is. Segíti a kardiovaszkuláris rendszer működését: csökkenti a magas koleszterin-szintet, szabályozza a szívverést és a vérnyomást is. Nyugtató hatása miatt enyhíti a szorongást, javítja az alvás minőségét. Segíti az emésztést, enyhíti a hányingert és csökkenti a gázok képződését is.
Szegfűbors
Ezzel a pikáns, kissé csípős fűszerrel tehetjük igazán különlegessé a mézeskalácsunkat. Jellegzetes íze mellett csillapítja a fájdalmat, fokozza a keringést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomásokat, enyhíti a gyulladásokat, védelmet nyújt a gyomor- és bélrendszer számára, valamint a hangulatunkat javítja.
Mézeskalács-fűszerkeverék recept
Természetesen az arányok tetszőlegesen változtathatók, vagy akár egyes fűszerek el is hagyhatók. A felsorolt összetevőkön kívül pedig tehetünk még hozzá citrushéjat, vaníliát, édesköményt vagy szerecsendió héjat is. A megadott mennyiség fél kilogramm mézeskalács tészta ízesítéséhez elegendő:
- 2-3 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 1 teáskanál őröl gyömbér
- ½ teáskanál szerecsendió
- ½ teáskanál őrölt kardamon
- ½ mokkáskanál őrölt csillagánizs
- ½ mokkáskanál őrölt szegfűbors
- ½ mokkáskanál koriander
Kiemelt kép: Pexels
*
Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!