Kezdődik a nagy Tisza-tavi szemétszedés. Még lehet csatlakozni!

Tisza-tavi szemétszedés
Idén is megszervezi nagyszabású szemétszedési akcióját Ljasuk Dimitry filmes, reklámszakember, a Tisza-tó zöld nagykövete. A Tisza-tavi szemétszedés az Aranyosi-szigetnél lesz április 5-én és 6-án,  pénteken és szombaton, amikor a Tiszát és az ártéri erdőt önkéntesekkel együtt tisztítják meg.

„Az első napon, április 5-én pénteken a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségével együtt magyar vállalatok vezetőivel és dolgozóival szedjük a szemetet. Tudomásom szerint vállalkozások ilyen nagy számban még nem vettek részt hasonló akcióban, ami több szempontból is fontos küldetés: egyrészt egy újabb szegmenst tudunk bevonni a természetközeli önkéntes munkába, másrészt a vállalatok számára hangsúlyozzuk a szemléletformálás fontosságát, amit aztán a munkatársaik felé is továbbíthatnak.” – mondta el a Green.hu-nak a főszervező, Ljasuk Dimitry.

Április 6-án szombaton lesz a „hagyományos” lakossági gyűjtés, azaz ide mindenkit várnak, aki idejét és energiáját szívesen áldozza a természet, a Tisza-tó megtisztítására. Várják a horgászok, túravezetők segítségét is, akik akár csónakokkal segíthetik a takarítást.

A gyülekező mindkét napon 9:00 órától lesz, a tiszaörvényi gátőrháznál, a KÖTIVÍZIG jóvoltából a szemétszedés résztvevőinek ezen a két napon nem kell gáthajtási engedélyt váltaniuk. Mindenkinek biztosítanak a helyszínen kesztyűt, zsákokat, kézfertőtlenítőt és védőszemüveget. Mivel a takarítás egy része a vízben zajlik, érdemes legalább térdig, de inkább combig érő csizmát húzni, akinek van. De a vízlepergető nadrág, széldzseki is fontos kellék lehet.

Több területen zajlik majd a Tisza-tavi szemétszedés

  • Tisza-part és ártéri erdő: az 1 kilométeres szakasz (419-420 fkm), gyalogosan megközelíthető terep
  • Aranyosi-sziget: a part mentén és erdőben lesz a takarítás, csónakkal viszi be a résztvevőket a Tisza-tó Mentőcsoport két nagy hajója (max. 30 fő/ hajó)
  • Partmenti nádas: Az Aranyosi-kikötő feletti nádasos, bokros partszakasz, ahova szintén csak csónakkal lehet bejutni.

Aki szeretne csatlakozni, a Facebook eseményben jelölheti részvételi szándékát.


A videóból minden részletet megtudhat a Tisza-tavi szemétszedésről.

Miről is szól a Tisza-tavi szemétszedés?

A Tisza-partját ellepi mindenféle anyagú, fajtájú és mennyiségű szemét, hulladék. Tavaly november óta 7 áradás volt, ami során a folyó „kirakta” a partra azt, amitől meg akart szabadulni.

Önmagáért beszélő adat, hogy tavaly a 300 méteres partszakaszon 3 tonna hulladékot szedett össze közel 100 lelkes önkéntes.

 

Tisza-tavi szemétszedés
Rengeteg műanyag palack gyűlt össze a tavalyi Tisza-tavi szemétszedésen. Fotó: Ljasuk Dimitry films

A takarítás három részfeladatra oszlik majd. A „gyűjtők” a terepen összeszedik az elhullajtott szemetet és zsákokba teszik, majd a „szállítók” kiviszik a megtelt zsákokat a csónakok segítségével. A „válogatók” a zsákok tartalmát a bázison a teherautó platójára ürítik, és hulladéktípusok szerint szétválogatják. A válogatott szemetet a nap végén a gátkoronára viszik, ahonnan hétfőn a kukásautók el tudják szállítani a tiszafüredi hulladékfeldolgozóba, ahol másodlagos fűtőanyagot készítenek belőle. Az üveg és a műanyaghulladék újrafelhasználásra kerül, míg a kommunális hulladék a depóniában bomlik le.

A Tisza-tavi szemétszedés alatt talált kupakoknak új élete lesz: Telekes Attila egyedi tollakat készít belőlük, amiket jótékony céllal meg lehet majd vásárolni.

 

Tudta? A Tisza-tavi szemétszedés főszervezője Ljasuk Dimitry magyar-ukrán független filmes, környezetvédelmi aktivista, reklámszakember, a Tisza-tó zöld nagykövete. Elsősorban A Tisza nevében dokumentumfilmjéről, a Jóreménység-sziget mozifilmjéről és környezetvédelmi tevékenységéről ismert. Legutóbb A Tisza-tó ember alkotta paradicsom című természetfilmjét mutatták be a mozikban, melyet Szendőfi Balázzsal és Fehér Zoltánnal közösen készített.

Forrás és kiemelt kép: Ljasuk Dimitry Films

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó