Napelem az erkélyre! Bécs és a németek is jól állnak, nálunk még tilos – egyelőre

Napelem az erkélyre is kerülhet - illusztráció - fotó: Unsplash

Napelem az erkélyre! Németországban és Ausztriában egyre terjedtek az erkélyekre felszerelhető napelemek, nálunk viszont jogi szabályozás híján egyelőre tilos a napelem erkélyekre telepítése.

Napelem az erkélyre a jelszó Bécs több pontján és Nemetország számos nagyvárosában, itthon is nagy igény lenne rájuk. Bécs város sajtóreferense azt mondta az InfoRádió minapi műsorában, hogy azért ennyire népszerűek ezek a kiserőművek, mert fedezik a saját fogyasztást.

Bécsben tavaly több, mint négyezer balkonra helyezett áramtermelő egységet telepítettek, Ausztriában pedig már több, mint tízezer erkélyre szerelhető napelem működik, melyeknek összteljesítménye tíz megawatt peak (MWp).

Összehasonlításul: nálunk 2024 január elejére 5649 MW-ra nőtt az összes beépített napelem kapacitás, tehát nemzetgazdasági szinten nem óriási, mégis, már csak a szemléletformálás miatt is nagy az erkély-napelemek jelentősége!

Bécs város sajtóreferense az InfoRádióban elmondta: míg 2022-ben csak kilencszázat, addig a tavalyi rekordévben 4250 balkon napelemet jelentettek be az osztrák fővárosban, az idei első negyedévben pedig hétszáz ilyen berendezést szereltek fel.

Rekordszámú balkon napelem került a társasházak erkélyeire tavaly Bécsben

Bauer Krisztina tájékoztatása szerint ezek a kiserőművek az erkélyek korlátaira kerülnek, és közvetlenül látják el elektromos árammal a felhasználók lakásait. Kis teljesítményű napelemekről van szó, melyeket abból a célból találtak fel, hogy fedezzék a lakosság saját fogyasztását. A főzéshez ugyan kevés, de egyórányi porszívózáshoz éppen elegendő áramot képesek termelni. Ha pedig több áramot termelnek, mint amennyit a fogyasztó felhasznál, a felesleget egyszerűen betáplálják a hálózatba.

„Ugyanakkor a balkonnapelemek beüzemelése után nem jön létre semmilyen szerződés a szolgáltatóval, vagyis nem kap ellentételezést a tulajdonos” – magyarázta a sajtóreferens.

Bécs célja, hogy 2030-ra a háztartások legalább egynegyede napenergiát használjon.

A városvezetés ennek érdekében különböző támogatási alapokat hozott létre a lakosoknak, és leegyszerűsítette az engedélyezési eljárást, továbbá azt is előírják majd, hogy a jövőben nem épülhet új épület napelem nélkül.

Nálunk még nem engedélyezik az erkély napelem telepítését

Ausztriával és Németországgal szemben idehaza nem engedélyezett az erkélyre felszerelhető napelemek használata. A Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet igazgatóhelyettese közölte: ha valaki mégis igényelné a balkonnapelemet, akkor az áramszolgáltató akár a szolgáltatási szerződést is felbonthatja.

Szép Tekla hozzátette:  Budapesten például egy társasház tetején ugyan ki lehet építeni napelemparkot, az egyes lakók erkélyein viszont erre nincs lehetőség. Mint fogalmazott, az elszámolás jelenti a fő problémát ebben a kérdésben, ugyanis

egyelőre Magyarországon nem megoldott, hogy az energiaközösségen belül miként kellene szétosztani a költségeket és a hasznot.

 

„Itthon még nagyon gyerekcipőben járnak ezek az energiaközösségek, csak most kezdték el összehangolni és kidolgozni az egyes jogszabályokat, ugyanakkor az MVM már többször jelezte, hogy örülne és támogatná, ha előrelépés történne az ügyben” – jegyezte meg a szakértő.

A teljes cikk és további részletek:

https://infostart.hu/kulfold/2024/04/20/itthon-meg-nem-engedelyezik-kulfoldon-mar-hodit-az-erkelynapelem

Nyitó fotó: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

Kapcsolódó