Forradalmi újítás: a napelemek 99 százalékát képes újrahasznosítani egy olasz startup

napelemek újrahasznosítása

A napelemek újrahasznosítását eddig csak súlyosan mérgező anyagokkal tudják megoldani – egy startup most teljesen új technológiát fejlesztett.

Miért nehéz újrahasznosítani a napelemeket?

A manapság telepített napelemek többsége szilícium-nitriddel bevont lapkákból áll. Ezek felületére ezüstből és rézből nyomtatnak vezetőket, az egységet pedig olyan ragasztóval fixálják, ami megóvja őket a nedvességtől. Ezután az egészet edzett üveglapok közé helyezik, a konstrukció pedig végül egy alumínium keretben foglal helyet.

Ahhoz, hogy a panelt újra lehessen hasznosítani, először a ragasztót kell eltávolítani, ez azonban nem egyszerű feladat. Bár égetéssel eltávolítható, az égés közben mérgező gázok keletkeznek, a drága alkatrészek, mint például az ezüst kinyeréséhez pedig szintén mérgező anyagokra, hidrogén-fluoridra és salétromsavra van szükség. Emiatt a panelek inkább a hulladéklerakókban végzik – írja az Interesting Engineering.

Egy olasz cég, a 9Tech módszerével azonban a napelemek alkatrészeinek 99 százaléka újrahasznosíthatóvá válhat, ráadásul környezetbarátabb módon.

A statup azt állítja, hogy kísérleti üzeme az ezüst 90 százalékát, a szilícium 95 százalékát és a réz 99 százalékát nyerte vissza.

Hogyan hasznosítja újra a 9Tech a napelemeket?

Velencei ipari telephelyén, a 9Tech munkatársai eltávolítják az alumínium keretet és az edzett üveget, és így egy „szendvicset” kapnak szilícium lapkákkal, fémvezetőkkel és ragadós polimerrel.

Egy égetőkemencében a komponenseket 400 Celsius fok feletti hőmérsékletre hevítik, ahol a polimer elpárolog. Egy szűrő felfogja a füst tartalmát, és a kemence hőjét újrahasznosítják.

A kemencéből származó maradékokat egy sor szitán és hengeren vezetik át, amelyek a szilíciumot vastagsága alapján eltávolítják, és mechanikusan kiszűrik a rezet. A csapat egy szerves savat használ, hogy eltávolítsa az ezüstöt a szilícium darabokról. A két elem közötti kötések meglazítására ultrahangot alkalmaznak.

Napelemek újrahasznosítása
A napelemek újrahasznosítása tiszta, zöld módon is lehetséges. Fotó: 9Tech
Az eljárás drágább a hagyományos módszereknél, de a visszanyert anyagok magas tisztasága és értéke segíthet ellensúlyozni a költségeket. A visszanyert anyagok tiszta formában vannak, így újra felhasználhatók.

A csapat egy bemutató létesítményt szeretne építeni, amely naponta 800 panelt tud feldolgozni. Ez nemcsak a napelemek újrahasznosításában segítene, hanem finomhangolná egy újrahasznosító üzem gazdaságosságát is.

Forrás az Interesting Engineering cikke.
Nyitókép: Pexels

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó