Több mint 32 ezer család jelentkezett a Napenergia Plusz Programba – megemelték a keretet

Napenergia Plusz Program

Rendkívül nagy az érdeklődés az év elején elindított Napenergia Plusz Program iránt, amely az otthoni napelemes rendszerek telepítését és az energiatárolást segíti.

Az eredeti keret 75,8 milliár forint volt, amire hétfőig 32 430 előregisztrációs kérelem érkezett be, amivel az el is fogyott. A kormány most megemelte a keretösszeget 30 milliárd forinttal.

Így az előzetesen becsült 15 ezernél sokkal több, akár 25-26 ezer családtól vállalhatja át beruházási költségeik kétharmadát a Napenergia Plusz Program – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium.

Azt írták, Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. A napenergia hazai aránya az áramtermelésben tavaly a világon a harmadik, Európában pedig a második legmagasabb volt. Az időjárásfüggő megújulók hatékonyabb, rugalmasabb hasznosításában a legfontosabb eszköz az energiatárolás elterjesztése.

A Napenergia Plusz Programban a kormány ingatlanonként legfeljebb 5 millió forint támogatást kínál a családok számára napelem és energiatároló beszerzéséhez.

A fejlesztések megerősítik a háztartások önellátási képességét, csökkentik áramszámlájukat. A megtermelt zöldenergia eltárolása és helyi felhasználása mérsékli a villamosenergia-hálózat terhelését. A program hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának és a hazai ellátás biztonságának megerősítéséhez is.

A pályázók 2024. január 15-e óta nyújthatták be előregisztrációs kérelmeiket, ezt az összes érdeklődő majdnem fele rögtön az első napon megtette. A keret szűkölése és a program felfüggesztésének híre ismét megélénkítette a jelentkezési kedvet: a megelőző hónapok napi néhány tucatjával szemben kedden csaknem ezer kérelem érkezett be.

A felfüggesztéssel és a keretemeléssel a várható lemorzsolódást is figyelembe véve a pályázati feltételeknek mindenben eleget tevő jelentkezők hozzájuthatnak az igényelt állami segítséghez.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint több mint 271 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel, számukat önmagában a Napenergia Plusz Program mintegy tizedével növelheti.

Forrás és nyitókép: Energiaügyi Minisztérium

Kapcsolódó