Megugrott a hazai, nagyobb naperőművek adásvétele

A naperőművek adásvétele is külön üzletág lehet - illusztráció - fotó: Unsplash

Jelentős mozgás észlelhető a nagyobb, vagyis nem családi méretű háztartások számára szánt, hanem inkább az ipari méretűnek mondható naperőművek terén. Ezek a jellemzően utak mentén, nagyobb mezőkön, esetleg gyártelepeken, óriási épületek tetején egyre többször látható naperőművek egyre többször kerülnek nagybefektetőkhöz. Ezzel egy időben viszont az állami szinten nemrég bevezetett szabályozás, ami az MVM részére elővásárlási jogot biztosít a külföldi tulajdonszerzés esetén, ez pedig visszafoghatja ezt a lendületet.

A jelenlegi szakaszban még nem állnak rendelkezésre az elővásárlási jog alkalmazásának konkrét részletei, így a piaci szereplők a közeljövőben valószínűleg ismételten tárgyalásokat folytatnak a politikai döntéshozókkal, amint arra a KPMG által február elején rendezett üzleti reggelije alkalmával fény derült.

Egyre gyakoribb lehet a naperőművek adásvétele

A naperőművekkel kapcsolatos ügyletek piaca a következő hónapokban feltehetően nagy lendületet vesz, tekintve, hogy a hazai színtéren mind eladói, mind vásárlói oldalon számos érdekelt fél található – fogalmazott Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója a vállalat 2024. február 7-én tartott, a Naperőművek Értékesítésének és Finanszírozásának Kihívásai témájú üzleti megbeszélésén, melyen száznál is több hazai és nemzetközi piaci szereplő képviseltette magát.

Az eladók és vevők számának növekedése a piacon egyre inkább észlelhető, hiszen Magyarországon az elmúlt időszakban összesen 2 gigawatt teljesítményű nagy naperőművet építettek. (Itt a kisebb háztartási méretű helyett a nagyobb, összefüggő napelem-parkokra kell gondolni – a szerk.) Ezek a naperőművek tipikusan 5 és 100 megawatt közötti teljesítmény-sávban helyezkednek el, és további 1 gigawatt kapacitású, hasonló nagyságú erőművek már előkészített, értékesítésre kész (úgynevezett ready to build) állapotban vannak. Ezen kívül várhatóan egyre több olyan, főleg akkumulátoros tároló kapacitással bíró, így lényegesen rugalmasabb elektromos energia termelők is megjelennek a piacon.

A hazai nagyvállalatok is észrevették ezt a lehetőséget

A vevői oldalon is erős az érdeklődés. A magyar és nemzetközi szakmai befektetők folyamatosan figyelik aaz befektetési lehetőségeket, és az elektromos energia árának elmúlt években tapasztalt ingadozása miatt számos magyar nagyvállalat felismerte, hogy a napenergia alkalmazásával jelentős mértékben csökkentheti költségeit és az ebből eredő pénzügyi kockázatokat.

A sikeres tranzakciók esélyeit növeli, ha az eladók időben hozzákezdenek a szükséges lépések megtételéhez, még a tranzakció előtt. Ez alapvetően egy

átlátható és világos üzleti, technológiai és jogi dokumentáció elkészítését jelenti, amely révén az érdekelt felek gyorsabban és hatékonyabban hozhatják meg befektetési döntéseiket,

ezáltal fokozva az árversenyt, jobb üzleti pozícióba hozva az eladót.

A tranzakciók lebonyolítását lassíthatja, és a felkészülést különösen indokolttá teheti az a tény, hogy 2024 januárjától a magyar állam elővételi jogot biztosított a Magyar Villamos Művek Zrt. számára abban az esetben, ha a potenciális vásárló külföldi székhelyű. Az elővásárlási jog alkalmazásának részletei még nem állnak rendelkezésre, így a piaci szereplők a közeljövőben valószínűleg ismételt egyeztetéseket folytatnak e témában a döntéshozókkal.

A naperőművek a világon mindenütt nagy üzletet (is) jelentenek - illusztráció - fotó: Unsplash
A naperőművek a világon mindenütt nagy üzletet (is) jelentenek – illusztráció – fotó: Unsplash

Az elővásárlási jog működéséről

Az elővásárlási jog működéséről dr. Alföldy-Boruss Márk, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára tájékoztatta a konferencia résztvevőit.

Elhangzott az is, hogy a tranzakciók megvalósulását segíti, hogyha a finanszírozó bankok általánosan pozitív tapasztalatokkal bírnak a naperőmű projektek finanszírozásában – derült ki a konferencia panelbeszélgetése során. Amelyen amúgy olyan banki szereplők vettek részt, akik az elmúlt időszakban több százmillió eurós naperőműves hitelportfóliót kezeltek a magyar piacon.

A bankok természetesen igyekeznek a hitelkockázatokat minimalizálni, igénylik az alapos előkészítést, és általában elvárják, hogy az érintett erőműveknek legyen érvényes elektromos energia vásárlási szerződésük (PPA) a kapacitásuk 70-80%-ára. Ugyanis ennél alacsonyabb lekötött kapacitás esetén szigorúbb hitelfeltételeket szabnak meg.

A KPMG üzleti reggelijén a vállalat spanyol és román szakértői ismertették saját piacaik legjellemzőbb vonásait, erre válaszul a panelbeszélgetésen a régióban aktívan tevékenykedő szereplők, mint például Jakab Tamás, az Enery M&A vezetője és Derek Qiu a CMC Europe képviseletében értékes tapasztalatokat osztottak meg a jelenlévő közönséggel.

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó