Ne dobja ki! Itt a karácsonyi ételmentés kisokos

karácsonyi ételmentés

A nagy karácsonyi lakomák után gyakran ott állunk a hűtőszekrény előtt, és azon gondolkozunk, mit kezdjünk az ételmaradékokkal. Ahelyett, hogy kidobnánk az ünnepi finomságokat, vannak más megoldások is.

Ne a kukát etesse, hiszen az ételpazarlás nemcsak anyagi veszteséget jelent, hanem a környezetre is káros hatással van, ezért inkább kreatívan hasznosítsa a maradékokat.

Mutatjuk, mit kezdhet otthon a leggyakoribb ünnepi ételek maradékával:

1. Töltött káposzta

A káposztát könnyen átalakíthatjuk egy tartalmas rakott étellé. Tegye egy tepsibe a maradék káposztát rétegezve rizzsel, tejföllel és reszelt sajttal, majd süsse meg 180°C-on, amíg aranybarnára pirul a teteje. A töltött káposzta egyébként hűtőben 3-4 napig eláll, de lefagyasztva akár 2-3 hónapig is eltartható. Fagyasztás előtt adagolja kisebb dobozokba!

2. Halászlé

A halászlé alapját felhasználhatja egy halas rizottóhoz vagy tésztaszószhoz. Szűrje le a halászlevet, és adjon hozzá főtt tésztát, tejszínt, és egy kevés fűszernövényt, például kaprot vagy petrezselymet. De ha szeretné az eredeti ízt megőrizni, akkor lefagyaszthatja a hallevet és később, friss hallal kiegészítve újra halászlé lehet belőle.

3. Sült kacsa vagy pulyka

A maradék sülthúsokat felhasználhatja szendvicsekbe, tortillatekercsekbe vagy egy gyors húsos rakott tésztához is. A pulykahúst például egy tejszínes, gombás szószban megpárolva tálalhatja. Ha későbbre tenné el, akkor a húsokat szeletelve lefagyaszthatja, így később levesbetétként vagy salátába is használhatja.

4. Krumplisaláta

A megmaradt krumplisalátából készíthet egy szaftos rakott krumplit. Rétegezze a salátát tojással és kolbásszal, majd öntsön rá tejfölt, és süsse meg. Ha azonban majonézes volt a saláta, akkor a karakteres íze miatt kevésbé jó rakott krumplinak.

5. Húsleves

A húslevest leghasznosabban úgy mentheti meg, ha a levét lefagyasztja alaplének, ami számost ételhez (leveshez, mártáshoz) jó lesz később. A levesben lévő húsokból pedig húsgombócokat vagy „tépett húst” készíthet szendvicsbe.

6. Rántott hal

Talán a rántott hal az, amit a legnehezebb elképzelnünk újrahasznosítva, hiszen frissen, ropogósan a legjobb. De ne adja fel: a maradék rántott halat darabokra szedve hozzáadhatja egy friss zöldségsalátához vagy egy halas szendvicshez. Szószként használhat mellé tartármártást vagy házi készítésű joghurtos öntetet.

7. Bejgli

Nincs az a bejgli mennyiség, ami ne fogyna el karácsonykor, de ha mégis marad, vagy az ötödik rokontól is azt kapunk ajándékba, akkor a kicsit szárazabb bejglit egy édes desszert alapjává tehetjük. Morzsolja szét a bejglit, és keverje össze tejjel vagy tejszínnel, hogy egy bejgli-alapú máglyarakást süthessen belőle. Lehet hozzá baracklekvárt is keverni és ropogósra sütni.

Tipp: A bejgli tökéletesen fagyasztható, kiengedés után sem veszít élvezeti értékéből. Csavarja folpackba és jégre vele!

Egyéb tippek a karácsonyi ételmaradékok felhasználására

  • Kenyér, kalács: Szikkadt kenyeret használhat francia pirítós vagy kenyérpuding készítéséhez.
  • Megmaradt köretek: Rizs, burgonya vagy zöldségek remek alapanyagai lehetnek rakott ételeknek vagy zöldséges fasírtoknak.
  • Süteménymaradékok: Muffin- vagy pitealapot készíthet belőlük.

A karácsony utáni ételmentés nemcsak környezettudatos és gazdaságos, hanem új lehetőségeket is kínál, hogy kreatívan főzhessünk. A maradékok átalakításával finom, változatos ételeket varázsolhatunk az ünnepi asztal után is. A fagyasztás és a megfelelő tárolás pedig segít megőrizni az ételek frissességét, és akár hónapok múlva is élvezhetjük az ünnepek ízeit.

Ha azonban nem tenné el és nem hasznosítaná újra a karácsonyi fogásokat, akkor se dobja ki, adományozza el!

A Budapest Bike Maffia Ételmentés oldalán fel lehet ajánlani az ételt, amiért elmennek az ételmentő csapat önkéntes futárjai és elviszik a rászorulóknak.

Jó ötlet lehet az is, ha csatlakozunk a környékünkön működő zero waste csoportokhoz (számtalan van ilyen a Facebookon), ahol szintén felajánlhatjuk a megmaradt pár adag ételt, biztos lesz, aki örömmel elfogadja.

Fotó: Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó