A női vezetők jobbak a zöld fejlesztésekben

Női vezetők zöld fejlesztések

Több kutatás is azt támasztja alá, hogy női vezetők által irányított cégek hatékonyabbak a zöld fejlesztések terén. Jelenlétük egy szervezet élén felgyorsítja és hatékonyabbá teszi az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés elleni fellépést.

Ezen alapvetés nyomán indult el idén februárban egy kezdeményezés, az EU Women Climate Leaders Network, amely a női vezetők bevonásával szeretné növelni a környezetbarát innovációk számát a nagyvállalati szektorban.

Simon Anita, az ALTEO fenntarthatóságért felelős vezérigazgató-helyettese az egyetlen magyar résztvevőként csatlakozott az Európai Beruházási Bank által szervezett konferenciához, tapasztalatairól a Portfoliónak beszélt.

Példaként említette a női polgármesterek által vezetett városokat, mint Koppenhágát, Oslót vagy San Franciscót, amelyek a fenntarthatóság terén a világ élvonalába tartoznak. A női vállalatvezetők szintén sokkal nagyobb valószínűséggel támogatják a környezetbarát és éghajlatvédelmi célokat. Az is kiderült, hogy a nemek közötti sokszínűség a vezetésben hozzájárul az innovációs teljesítmény növekedéséhez.

Az EU Women Climate Leaders Network céljai

A szervezet nyitóeseményén közel félszáz női vezető képviselte az EU 27 tagállamát, az előadók között pedig a környezetvédelem, az éghajlatváltozás és a pénzügyi szektor zöld átállásának kérdéseivel foglalkozó kutatók tűntek fel.

A társulás elsődleges célja, hogy támogassa az európai női vezetők hálózatát, lehetőséget biztosítva számukra a tapasztalatok megosztására és az együttműködésre.

Emellett segít a nők láthatóságának növelésében és a fenntarthatósági vezetői szerepvállalásuk ösztönzésében. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a tudatosság növelésére is az EU Women Climate Leaders Networkben, hogy megvilágítsák a nemek közötti egyenlőség és az éghajlatváltozás elleni küzdelem összefüggéseit. Cél továbbá az innováció és az új üzleti modellek támogatása, különös tekintettel a pénzügyi termékekre, technológiákra és az ESG-beszámolókra.

Miért fontos a női vezetők szerepe?

Marjut Falkstedt, az Európai Befektetési Alap vezérigazgatója szerint a női vezetők hozzájárulhatnak az éghajlati és társadalmi innovációk előmozdításához. Simon Anita hozzátette, hogy az EU szabályozásának szigorodásával a vállalatok már nem tudják figyelmen kívül hagyni a fenntarthatóságot, és az ESG-tanúsítványok megszerzése az alapvető érdekeik közé tartozik. Azonban fontos, hogy ne érje a cégeket a „greenwashing”, azaz a félrevezető zöld marketing vádja, mert a fenntarthatóság terén alapérték a hitelesség.

Kutatások a női vezetők és a zöld átállás kapcsolatáról

Unilever-tanulmány: A vállalat felmérései azt mutatták, hogy a nők nagyobb valószínűséggel hozzák meg azokat a vásárlói döntéseket, amelyek támogatják a fenntarthatóságot és a környezeti felelősségvállalást.

Morgan Stanley elemzés: Egy 2016-os jelentésük szerint azok a vállalatok, amelyekben több női vezető van, hajlamosak jobban teljesíteni a környezeti, szociális és vállalatirányítási (ESG) szempontok alapján. A jelentés szerint az ilyen vállalatok hatékonyabban kezelik a fenntarthatósági kihívásokat.

McKinsey & Company: Egy kutatásuk arra jutott, hogy a diverzifikált, nemek közötti sokszínűséget támogató vállalatok jobb üzleti eredményeket érnek el, részben azért, mert képesek jobban integrálni a fenntarthatósági szempontokat a stratégiájukba.

Harvard Business Review: Több cikkük is foglalkozik azzal, hogy a nők hajlamosabbak a hosszú távú gondolkodásra és a környezetvédelmi megfontolásokra a döntéshozatali folyamat során.

Forrás: a Portfolio cikke.
Nyitókép: freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó