Korszerűsödhetnek a családi házak: nyár elején indul az új otthonfelújítási támogatás

Otthonfelújítási támogatás indul
A kormány a múlt héten jelentette be, hogy új otthonfelújítási támogatást indít. A 108 milliárd forint keretösszegű program a régebbi, 1990 előtt épült családi házak energiahatékonyságának javítására összpontosít.

Ez a lépés nemcsak a lakhatási körülmények javulását hivatott elősegíteni, hanem a rezsiszámlák mérséklését is, a jelentős energiamegtakarítások révén.

20 ezer családi ház újulhat meg az otthonfelújítási támogatással

A programban kedvezményes, kamatmentes hitelkonstrukcióval és vissza nem térítendő támogatással segítik, ösztönzik az otthonok felújítását. A Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetéből lehívott, 108 milliárd forintos keretösszegből nagyságrendileg 20 ezer korszerűtlen, 1990 előtt épült családi ház energetikai felújítása valósulhat meg.

A támogatott beruházásokat háromféle forrás finanszírozza: a kedvezményezettek által biztosított önerő, kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás.

A vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás összege 2,5 – 3,5 millió forint között mozoghat. Mértéke attól függ, hogy az adott járás átlagjövedelme hogyan aránylik az országos szinthez – vagyis ahol alacsonyabb a jövedelem, ott magasabb összeg vehető fel. A tavalyi bruttó átlagkereset 130 százaléka (742 560 forint) feletti havi bruttó jövedelmű magánszemély lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja.

A maximális hitelösszeggel és támogatással számolva a kormány összesen 6 millió forinttal járul hozzá a magyar emberek családi házainak felújításához. Mindehhez legalább 1 millió forint önerő szükséges. A pályázó saját forrásból nagyobb összeggel is fedezheti a fejlesztési költségeket, ettől azonban sem a hitel, sem a vissza nem térítendő támogatás mértéke nem változik – részletezte a program szabályait a szaktárca.

A pályázati lehetőség az életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakban tervezett beruházásokra vehető igénybe.

Az otthonfelújítási támogatás igénybe vehető az alábbi felújításokra:

  • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése
  • nyílászárócsere
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése
  • fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkal.

Elvárás, hogy a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás valósuljon meg.

Az Energiaügyi Minisztérium kiemelte: az alacsonyabb energiafelhasználás erősíti Magyarország energiaszuverenitását, az ellátás biztonságát, mérsékli az energiaszektor környezetterhelését, hozzájárul a klímavállalások teljesítéséhez – ehhez járul hozzá a családi házak energetikai korszerűsítését célzó támogatás – mindez a hazai családi házak mintegy 40 százalékát érintheti, melyek 1990 előtt épültek, és jellemzően magasabb energiafelhasználással működnek.

Emellett az otthonfelújítási támogatás hozzávetőleg 130 milliárd forint összegű megrendelés-állományt jelent a hazai építőipari alapanyaggyártók és kivitelezők számára, ezzel járul hozzá az ágazat és általában a gazdaság élénkítéséhez.

A program lebonyolítója a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., műszaki közreműködő szervezete az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Az igényléseket a kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd benyújtani várhatóan nyár elejétől 2026 végéig.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium a pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése már a következő hetekben megkezdődhet.

Magyarország klímavédelmi tervének részeként 2030-ra az ország területén lévő összes lakóépület energia-teherviselését csökkenteni kívánják, ami további támogatásokat és felújítási projekteket hozhat.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó