Olvad a jégtakaró: újabb szigetnyi jégtábla tört le az Antarktiszról

Antarktisz olvad

Egy majdnem 400 négyzetkilométeres jégtömb szakadt le az Antarktisz azon területéről, ahol az Egyesült Királyság Halley kutatóállomása található. Az elmúlt három évben ez a harmadik ilyen blokk, amely a bázis közelében vált le – írja a BBC.

A most letört jégtábla területe 380 négyzetkilométer, nagyjából akkora, mint a brit Wight-sziget.

2021-ben az Antarktisz ezen részéről egy Párizs méretű (1300 négyzetkilométeres), majd 2023-ban egy még nagyobb (1500 négyzetkilométeres), London méretű jéghegy szakadt le.

A Brit Antarktiszkutató Intézet 2017-ben egyszer már elővigyázatosságból áthelyezte a Halley-t, az épületeket új helyre csúsztatták el a jégen. Az állomást most már rutinszerűen ki is ürítik a déli tél hosszú, sötét hónapjaiban.

A Halley kutatóállomás a Brunt-jégtakarón fekszik, amely időszakosan jéghegyeket vet ki az elülső peremén, és jelenleg egy rendkívül dinamikus szakaszon halad keresztül.

Az új leszakadás egy jelentős repedésre vezethető vissza, amelyet 2016. október 31-én fedeztek fel a selfen. Emiatt kapta a „Halloween-repedés” becenevet. A Halloween-repedésre merőleges további törés egy szabadon lebegő jégszakaszt vágott le, amely már elkezdett kifelé sodródni a Weddell-tengerbe.

A vészjósló név nem véletlen: Végítélet-gleccser!

A legújabb tanulmány eredményei arra is utalnak, hogy az antarktiszi jégtakaró sokkal érzékenyebb az óceán felmelegedésével szemben, mint korábban gondolták, ami aggasztó, és

a tengerszint-emelkedésre vonatkozó előrejelzések újraértékelését teheti szükségessé.

Ebben kulcsszerepet játszik a 74 000 négyzetmérföldes, azaz Florida állam méretének megfelelő Thwaites-gleccser, más néven a „végítélet gleccsere”, amely olvad, és meleg tengervíz szivárog alá – ezt nemrégiben igazolták minden kétséget kizáróan.

Eric Rignot, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint sokkal több tengervíz áramlik a gleccserbe, mint korábban gondolták. Ezek a behatolások érzékenyebbé teszik a gleccsert az óceán felmelegedésére, és így nagyobb valószínűséggel esik szét, ahogy az óceán melegszik.

Rignot szerint a globális tengerszint-emelkedésre vonatkozó jövőbeli előrejelzéseknek figyelembe kell venniük ezeket az új adatokat. Az előrejelzések pedig várhatóan valószínűleg emelkedni fognak. Az olvadás során a Thwaites – a kutatók szerint – akár 60 centiméter emelkedést is okozhat az óceánok szintjében. A gleccser emellett természetes gátat képez a Nyugat-Antarktisz más gleccserei számára is.

Ha ez a jég az óceánokba kerül, a kutatók becslése szerint a vízszint akár 3 méterrel is emelkedhet.

Ez az emelkedés a világ számos tengerparti városát víz alá helyezné. Az új tanulmány szerint veszélybe kerülne például Vancouver, Florida, Banglades és a Csendes-óceán alacsonyan fekvő szigetei, például Tuvalu és a Marshall-szigetek is.

Tudta? Az Antarktisz jégtakarója a Föld legnagyobb édesvíz-tartaléka, alapvető szerepet játszik a bolygó éghajlati rendszerében.

Az elmúlt évtizedekben azonban a globális felmelegedés következtében a jégtakaró gyors ütemben kezdett olvadni. A NASA és az Európai Űrügynökség műholdas adatai szerint az Antarktisz évente átlagosan 252 milliárd tonna jeget veszít. Ez a folyamat az 1990-es évek óta jelentősen felgyorsult.

Források:  a Portfolio cikke és a usatoday.com tanulmánya.

Nyitókép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó