Közös úton a jövő felé – Országos Találkozót tartanak a zöld civilek

Zöld civilek találkozója
Május 24-26-ig rendezi meg 33. Országos Találkozóját a Zöld Civil Együttműködés Nagykovácsiban, a Teleki-Tisza-kastélyban és annak parkjában. A rendezvényen vállalati szereplők mellett jelen lesz a legtöbb jelentős zöld szervezet, mint a főszervező Humusz Szövetség, a WWF, az MME, a Magyar Cserkészszövetség és a Greenpeace Magyarország is.

Mindannyiunk közös otthona olyan állapotba sodródik, amikor a jó házigazda már nem halogathatja tovább a rendrakást, takarítást, renoválást. Ez az otthonunk a Föld, és ha csupán a saját „szobánkat” a Kárpát-medence állapotát szeretnénk jobbítani, ahhoz bizony elengedhetetlen a hatékony összefogás, a tenni akarás és a dolgos kezek – ezt vallja a Zöld Civil Együttműködés, amelynek mára már több mint 70 szervezet a tagja.

A hazai civil szektoron belül a zöld szervezetek már több mint három évtizedes közös múltra tekintenek vissza. A közös gondolkozás és cselekvés tehát nem újkeletű Magyarországon. A szakmai és emberi kapcsolatok megerősítése, a közös előrehaladás, tudásmegosztás viszont egy olyan feladat, amit fontosnak éreznek fejleszteni a civil közösségek, és ezért minden évben megrendezik a több száz résztvevős Országos Találkozót.

Zöld Civilek = zöld átállás

A zöld civilek olyan képességeket és tudást halmoztak fel, amivel elérhetővé válik a zöld átállás – és ezt a tudást nem félnek megmutatni. Azon fáradoznak, hogy az állam által magára hagyott, vagy szakmailag nem jól kezelt ügyek se vesszenek feledésbe.

Céljuk, hogy az erőforrások elpazarlása helyett, azok megőrzése kerüljön életünk középpontjába, hogy végül megszűnjenek a nem fenntartható szokások és gyakorlatok.

A civil szervezetek pedig kinyújtott karral hívják, és várják azokat a partnereket, akik szintén tenni szeretnének a változásért. Legyenek ők akár magánszemélyek, közösségek, vállalati vagy kormányzati szereplők.

A Zöld Civilek egy helyen: Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozója

A 33. Zöld Országos Találkozót 2024. május 24-26. között rendezik meg Nagykovácsiban, a Teleki–Tisza-kastélyban és a körülötte elterülő impozáns természeti környezetben. A háromnapos program során szakmai fórumok, fejlesztő workshopok és közösségi programok, aktivitások is helyet kaptak.

A pénteki konferencia fő üzenete az együttműködés és a meglévő jó gyakorlatok bemutatása.

Szó esik itt a klímabarát településfejlesztésről, éghajlatvédelmi mintaprojekteken keresztül. Ezen felül ismeretbővítő kerekasztal beszélgetés is lesz az ESG szabályozás várható hatásairól, továbbá bemutatkoznak vállalati és civil együttműködések.

 

Szombaton nem kevesebb, mint 12 szakmai szekcióbeszélgetés témái között találunk teremtésvédelmi programot, vízvédelemmel, klímavédelemmel, városi zöld megoldásokkal, oktatási gyakorlatokkal foglalkozó témákat valamint olyan aktuális ügyeket is mint például az akkumulátorgyárak körüli problémakör feltárása.

A szekciók több szakértő szervezet együttműködésében valósulnak meg, ezzel is erősítve a kapcsolatokat és a szakmai szempontok megismerését.

Zöld civilek
A Zöld civilek találkozóját 33. alkalommal tartják meg, a kép egy korábbi találkozó életképe. Fotó: Szekeres Laura

Szakmai és szórakoztató programok környezetvédelmi témában

A Zöld Országos Találkozó a szellemi műhelyeken túl kikapcsolódást, feltöltekezést is kínál a résztvevőknek: társasjáték-est, tábortűz mellett lesz még közösségi színház, Litkai Gergely és Szabó Balázs Máté közös standup fellépése, koncert, kirándulások, részvételi séta is. A hétvége zárásaként pedig a Zöld Civil Díj átadására is sor kerül.

 „A szakmai és közösségi program összeállításakor célunk volt, hogy a zöld egyesületek, alapítványok szimpatizánsai mellett megszólítsuk az érdeklődő fiatalokat és a pedagógusokat is, akik kedvezményesen regisztrálhatnak a Zöld OT-ra. Nagyon örülünk, ha Nagykovácsi és környékének lakói szintén ellátogatnak a szombati Zöld Forgatagra. Szeretnénk, ha minden résztvevő élményekkel és újabb motivációval gazdagodna, hiszen a fenntartható életmód sokszor nem éppen sétagalopp a mai fogyasztói világban.” – mondta Merza Péter, a főszervező Humusz Szövetség alelnöke.

Mindenkit vár a Zöld Forgatag

Ha valakit a szakmai programok kevésbé fognak meg, de szívesen találkozna a szervezetek programjaival, azok számára a Zöld Forgatag programot kínálják a zöld civilek és partnereik.

Ez a majális szerű vásár program bárki számára ingyenesen (és regisztráció nélkül) látogatható május 25-én szombaton, 14.00-18.30 óra között a Teleki–Tisza-kastély parkjában.

A program létrejöttét az Agrárminisztérium, az Európai Unió, több civil szervezet és vállalat is támogatja.

A pontos részletek megtalálhatók a Zöld Civil Együttműködés weboldalán.

Forrás: Humusz Szövetség

Nyitókép: zoldcivil.hu

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó