Ovádi Péter: magyar mintára rendezik meg idén az Európai Állatvédelmi Témahetet

Ovádi Péter állatvédelem

Májusban tartották meg az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának éves ülését Edinburgh-ban. Az EuroFAWC-on Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos képviselte Magyarországot.

A kormánybiztos elmondta, hogy mérföldkőnek tekinti azt, hogy Magyarország csatlakozott ehhez a Fórumhoz.

„A jelenlévő 17 ország képviselői gratuláltak az eredményeinkhez, és külön elismerésüket fejezték ki, hogy Magyarország Kormánya támogatja a civil állatvédő szervezeteket, hiszen ez náluk nem jellemző” – emelte ki Ovádi Péter. Hozzátette,

felkérést kaptak, hogy Magyarországon rendezzék meg 2026-ban az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának éves konferenciáját.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a nemzetközi kapcsolatok rendkívül fontosak az újabb eredmények eléréséhez, hiszen számos kihívás, mint például a kutya-, és macskaszaporítók elleni küzdelem, határokon átívelő megoldásokat és cselekvést kíván meg.

Állatvédelem európai összefogással

A kétnapos EuroFAWC ülés kiemelt témája volt a szaporítók elleni határozott és közös fellépés, valamint a megnövekedett számú állatállomány. A jelenlévők arról számoltak be, hogy a COVID-19 járvány óta jelentősen megnőtt a kutyák száma valamennyi országban, így a kóbor állatok magas száma jelenti az egyik legnagyobb problémát.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy csak az országok közötti sikeres együttműködéssel lehet megoldani a szaporítók okozta problémát, ezért közös munkát kezdenek meg ezen a területen.

Ovádi Péter EuroFAWC állatvédelem
Ovádi Péter képviselte Magyarországot az EuroFAWC konferencián. Fotó: Igazságügyi Minisztérium

Az ülésen kezdeményeztük a sikeres Állatvédelmi Témahétre való tekintettel az Európai Állatvédelmi Témahét elindítását, amely nagy sikernek örvendett, számos résztvevő jelezte azonnali csatlakozását.” – emelte ki Ovádi Péter.

Az idei évben szeptember 30. és október 13. között tartandó Állatvédelmi Témahét már Európa több országában is elérhető lesz.

A szervező Kormánybiztosi Titkárság célja, hogy a résztvevő oktatási intézmények nemzetközi partneri kapcsolatokat alakíthassanak ki az állatvédelem fejlődése érdekében.

Tudta? Az EuroFAWC, azaz az Európai Állatjólléti Tanácsok Fóruma 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson az információk és nézetek megosztásához, valamint hálózatot biztosítson az Állatjólléti Tanácsok számára Európa-szerte. A testület működésének elengedhetetlen alapköve az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megosztása a tagállamok között, valamint a közös állatvédelmi vízió kialakítása.

Forrás: Igazságügyi Minisztérium

Nyitókép: vehir.hu

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó