Idén is lehet pályázni a „Zöld Óvoda” cím elnyerésére

Zöld Óvoda
Június 20-a óta nyújthatók be a pályázatok a „Zöld Óvoda” cím elnyerésére; az intézmények azt a célt tűzték ki, hogy működésük és környezeti nevelésük során figyelembe veszik a környezetvédelem, a fenntarthatóság szempontjait – mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

A programban részt vevő óvodákban biztosított például a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége, a szemléletformálás segíti az újrahasznosítást, a gyerekeket egyebek mellett zöldséges- és virágoskertek kialakításával, gondozásával próbálják közelebb vinni a természethez.

Az intézmények berendezését természetes anyagok felhasználásával alakítják ki, a nyersanyagok beszerzésénél előnyben részesítik a helyi piacot és termelőket, és a mindennapi működés során törekednek a környezetkímélő anyagok használatára.

A 18 éve működő program óvodapedagógusok önkéntes kezdeményezésével indult, amelyet támogatott a kormány, mert fontosnak tartják, hogy a gyerekeket a legkisebb kortól elkezdjék tudatosan és játékosan a környezetvédelemre, a fenntarthatóságra nevelni.

Az idei pályázatokat június 20. és szeptember 30. között lehet benyújtani, a jelentkező óvodáknak azt kell ismertetniük, hogy melyek azok a környezetbarát, fenntarthatósági szempontok, amelyeket figyelembe vesznek működésük során.

Az Energiaügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium által meghirdetett pályázaton a „Zöld Óvoda” mellett „Címmegtartó Zöld Óvoda” és „Örökös Zöld Óvoda” cím elnyerésére lehet pályázni.

Jelenleg 1136 zöld óvoda tartozik a hálózathoz, ami több mint tízszeres növekedés a kezdetekhez képest, ma már minden negyedik gyerek zöld óvodába járhat.

A környezetnevelési programok között van az Országos iskolakert fejlesztési program is, amelyben 2019 óta öt ütemben 135 óvodakertet és 202 iskolakertet alakítottak ki.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyerekek szemléletformálásával olyan változásokat lehet elérni, amelyek hosszú távon hatnak a mindennapokra.

Az Energiaügyi Minisztérium közleményében kiemelte: a kormány kiemelt hangsúlyt fektet a szemléletformálást segítő programok támogatására, amelyek igyekeznek már a legkisebb kortól kezdve megtanítani a gyerekeket a természeti értékek szeretetére, tiszteletére. Ebben fontos szerepet játszanak a Zöld Óvodák, ahol a gyermekek életkoruknak megfelelő környezeti nevelést kapnak.

A „Zöld Óvoda” minősítő cím pályázat elősegíti a környezettudatos értékek és szokások elterjesztését, valamint biztosítja a fenntarthatósági szempontok beépítését az intézmények működtetésébe. A cím elnyerése biztosítékot jelent a szülők számára, hogy gyermekeik környezettudatos nevelésben részesülnek, ennek során nyitottabbá válhatnak a természet jelenségeire és életüknek szerves részévé válik a fenntarthatóság és környezetkímélő szemlélet.

Forrás: MTI
Nyitókép: Freepik

 

 

Kapcsolódó