Refill Hungary: itt a műanyagmentes, fenntartható vízfogyasztás

Refill Hungary

Fenntartható és higiénikus ivóvíz utántöltési és ivóvízfogyasztási lehetőséget biztosít mindenki számára egy magyar családi vállalkozás, a Refill Hungary. Ezzel szeretnék elérni, hogy nálunk is csökkenjen a műanyag palackok használata, ami égető probléma.

Magyarországon évente nagyjából 51 ezer tonna (!) PET palack kerül forgalomba, ami 8500 elefánt súlyával egyenlő! Ebből csak 7800 tonna PET palackot hasznosítanak újra.

A PET palackok alternatíváját keresve egyre többen figyelnek arra, hogy kulaccsal induljanak el otthonról, de talán még többen használnák őket, ha lenne hol megtölteni. Jelenleg nagyon kevés lehetőség van arra, hogy higiénikus körülmények között tiszta ivóvizet tudjanak utántölteni az emberek utazás közben az állomáshelyeken vagy bevásárláskor az áruházak területén, illetve gyermekeink oktatási intézményeiben sincs igazán megoldva ez a kérdés, sőt még az egészségügyi intézményekben sem, s ha mégis kínálnak tiszta vizet számunkra, az műanyagpoharakkal – illetve az új törvények bevezetése óta papírtölcséres megoldásokkal használható.

Ezt felismerve jött létre a Refill Hungary

Céljuk, hogy minél több helyen, főként forgalmas köztereken, bevásárlóközpontokban, sok embert kiszolgáló létesítményekben elérhetőek legyenek az ELKAY palacktöltő állomásai. Ezek a berendezések gyorsan és tisztán biztosítják a vizet, miközben modern szűrőik javítják a víz minőségét és ízét, minimalizálva a környezetre gyakorolt negatív hatásokat.

“Családunk mindig is elkötelezett volt a környezetvédelem iránt. Egy külföldi utazás során találkoztunk az ELKAY ivóvíztöltő állomásokkal, amelyek rendkívül kényelmessé tették az országjárás alatt az ivóvízhez jutást, mindezek mellett pedig nagyon követendő példának éreztük. Hazatérve ez az élmény hiányzott a legjobban. Képzeld el, hogy egy hosszú vonatút előtt Budapestről Debrecen felé, nem tudod hol tölteni újra a kulacsodat.

Ekkor döntöttünk úgy, hogy valami változást szeretnénk hozni itthon. Az ELKAY termékeinek felfedezésekor rájöttünk, hogy ezek a víztöltő állomások nemcsak a műanyag hulladék csökkentésében segítenek, hanem higiénikus és kényelmes megoldást is nyújtanak. Így született meg a Refill Hungary ötlete – mondta el a Green.hunak Nagy Noémi, a Refill Hungary alapítója, aki hozzátette:

„Magyarországon az NNGYK adja ki az ivóvízbiztonsági engedélyeket a vízzel érintkező termékekre, és büszkék vagyunk rá, hogy minden egységünk megkapta a korlátlan vízbiztonsági engedélyt.”

Refill Hungary
A Refill Hungary által kínált kültéri palacktöltő állomás és ivókút.

Főként Budapesten találkozhatunk a palacktöltő állomásokkal

A Refill Hungary nagyságrendileg 30-40 palacktöltő állomást hozott létre eddig Magyarországon. A főváros különböző pontjain, bevásárlóközpontokban, parkokban és irodaházakban is elérhetők. Megrendelőik között megtalálhatók ingatlanfenntartók, önkormányzatok, bevásárlóközpontok, építőipari alvállalkozók és tájépítészek. Leginkább parkok, egyetemek, irodaházak és bevásárlóközpontok számára keresik a termékeket.

Legnépszerűbb berendezésük egy kültéri hidratáló állomás, amely nagyon modern megjelenésű és szinte minden kültéri környezetbe tökéletesen illeszkedik. Ezek az egységek már több parkban, bevásárlóközpontban és outdoor gym pálya közelében is megtalálhatók.

A beltéri készülékek közül az érintésmentes modellek a legnépszerűbbek, különösen a COVID-19 járvány után, amikor az emberek még nagyobb figyelmet fordítanak a higiéniára.

A Refill Hungary által telepített hidratáló állomások fesztiválokon is jelen vannak.

Ilyenkor az állomásokat közvetlenül a helyszínen elérhető ivóvíz hálózatra csatlakoztatják. A vízminőség biztosítása érdekében modern szűrőtechnológiával látják el az állomásokat, így garantálva a tiszta és biztonságos ivóvizet.

A Refill Hungary cégvezetőjének beszámolója szerint az emberek egyre inkább nyitottak a fenntarthatóságra és a műanyagmentes megoldásokra. Rengeteg pozitív visszajelzést kapnak, és egyre többen keresik meg őket azzal a szándékkal, hogy csatlakozzanak. Az önkormányzati választások során találkoztak olyan képviselőjelölttel is, aki kampányában a hidratáló állomások telepítését szorgalmazta.

“A jövőben szeretnénk tovább bővíteni a termékkínálatunkat olyan innovatív megoldásokkal, mint az okos víztöltő állomások, amelyek képesek a vízminőség folyamatos monitorozására és jelentések készítésére. Emellett szeretnénk minél több olyan társadalmi szervezethez csatlakozni, mint például a B Lab, amely egy globális nonprofit szervezet, amelynek célja a vállalkozások és szervezetek társadalmi és környezeti hatásának mérése, hitelesítése és támogatása. Már regisztráltunk, és gyűjtögetjük a krediteket az értékeléshez – mondta a Refill Hungary alapítója.

Nyitókép: Refill Hungary

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó