Rekordgyorsan növekszik a zöld rendszámos autók száma

Zöld rendszámos autók
Február után márciusban is csúcsot döntött a zöld rendszámmal forgalomba helyezett járművek száma Magyarországon. Csaknem háromezerrel lett belőlük több a múlt hónapban. Az Energiaügyi Minisztérium szerint a látványos élénkülés összefügg a céges e-autó beszerzéseket támogató program február eleji elindításával.

Ezrek váltottak zöld rendszámra

A világoszöld hatósági jelzéssel felszerelt teljes állomány közel háromezerrel gyarapodott a tavasz első hónapjában. A 2920 darabos bővülés jelentősen felülmúlja az idén februárban regisztrált előző, 2594 darabos csúcsot. Ezen belül példátlan mértékű volt a növekedés a tisztán elektromos kategóriában: most először egy hónap alatt több mint kétezer e-autó került forgalomba. A 2108 újonnan munkába állt gépkocsi a megelőző hónap 1704 darabos rekordjához mérten is hatalmas előrelépést jelent.

A Belügyminisztérium adatközlése szerint zöld rendszámos járműből 93 ezernél, tisztán elektromosból 53 ezernél több fut már a hazai utakon.

A komplett zöld flotta ezzel 2020 elejéhez képest több mint ötszörösére, a leginkább környezetbarát járműpark pedig majdnem a hétszeresére nőtt. A kizárólag elektromos hajtású személyautók száma a múlt hónapban haladta meg az 50 ezret.

Gyarapodhatnak még a zöld rendszámos autók: továbbra is lehet pályázni

A kormány februárban indította el a vállalkozásoknak szóló elektromos autó pályázatot, melyben (a keret kimerülésének függvényében) 2025. március végéig lehet benyújtani a kérelmeket.  Személyautó mellett elektromos teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez is lehet kérni támogatást. A 30 milliárd forintos keretösszegű program egy jármű beszerzésének költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forintot vállalhat át a nemzeti helyreállítási terv REPowerEU-fejezete terhére.

Eddig a hétig már közel 3000 elektromos gépjármű megvásárlásához igényeltek összesen 11,3 milliárd forint támogatást a cégek, több mint 2200 személyautóra és közel 700 kisteherautóra.

Márka szerinti bontásban a BYD, a Tesla és a Volvo gyártmányai a legnépszerűbbek. Márciusban megszülettek az első körös támogatói döntések is, a 191 sikeresen pályázó vállalkozás 171 személygépkocsival és 47 kisteherautóval erősítheti meg, teheti környezetbarátabbá járműparkját.

Előkészületben van és a közeljövőben megjelenhet a flottaszolgáltatóknak szóló célzott hitelprogram is.

Közös jövőnk a zöldenergia

Ön is elmondhatja véleményét a zöld átállásról. A kormány a zöldenergia konzultációját még egy héten át, április 15-ig lehet kitölteni ezen az oldalon. A 13 kérdés között az elektromobilitás térnyerésének további támogatásával és a kapcsolódó iparfejlesztésekkel összefüggő felvetések is szerepelnek az online kérdőíven.

A zöldenergia konzultációról korábbi cikkünkben is írtunk.
Az idei év legizgalmasabb elektromos autóiról pedig ebben a cikkünkben olvashat.

Forrás: Az Energiaügyi Minisztérium közleménye
Kiemelt kép: Eren GoldmanUnsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó