Forradalmi műanyagmentes megoldásokat díjaztak

Startup Plastic Surgery díjátadó
Íme, az első és egyetlen olyan startup inkubációs program Magyarországon, amely a műanyag újragondolásának kérdéskörével foglalkozik. A Startup Plastic Surgery ismét egy 4 hónapos programon van túl, melynek célja ezúttal az elviteles ételcsomagolások forradalmasítása volt.

A Startup Plastic Surgery programot a Klímainnovációs Közösséggel (KIK) közösen hozták létre, akikkel közösen már több, mint 8 éve foglalkoznak greentech akcelerátor programok fejlesztésén és megvalósításán.

A Startup Plastic Surgery 4 hónapos programját már negyedik alkalommal tartották meg

A kiválasztott csapatok számára ingyenes üzleti coaching, iparág fókuszú szakmai támogatás és networking eseményeken való részvétel is biztosított volt, hogy ötleteiket az iparági mentorok és együttműködő partnerek, illetve üzleti coachok támogatásával alaposan kidolgozva és megvalósításra készen mutathassák be a zsűrinek a záróversenyen.

A díjak kiosztásáról az öttagú zsűri döntött, köztük Balázs Krisztián, a Greenstic Europe társalapítója, Tom Szaky, a Terracycle és Loop vezérigazgatója, Kálmán Anna, a KPMG senior menedzsere, Tóth Kristóf, a Control Pro Kft. alapítója, valamint Virág Annamária, fenntarthatósági szakértő.

Kik a Startup Plastic Surgery idei győztesei?

A győzteseket március 22-én, a KPMG Magyarország székházában megrendezett záróversenyen hirdették ki az ötletek bemutatása után. A résztvevő csapatok változatos és frappáns ötletei idén is nehéz döntés elé állították a zsűrit. A jelentkezés kritériumai közé tartozott a minimum 2 főből álló csapat és bármilyen újító ötlet a műanyaggal vagy annak felhasználásával kapcsolatban. Az ötletek kidolgozásában nem volt megkötés – míg az előrehaladott tervek előnyt élveztek, úgy az ötletfázisban lévő pályázatokat is szívesen fogadta a zsűri. A program résztvevői között 7 díjat osztottak ki.

A Greenstic Europe által felajánlott mentorálást a RE Bottle és a Brickoplast kapták.
  • A RE Bottle egy smoothie adagoló szolgáltatás az irodai dolgozók egészségének támogatása és a műanyag palackok használatának csökkentése céljából.
  • A Brickoplast egy építőanyag gyártására alkalmas, szén-dioxid elnyelő kompozit anyagfejlesztés, amely különböző ásványi anyagból és újrahasznosított műanyagból készül. A Brickoplast csapat megoldása nyerte el a Közönségdíjat is, melyre a Pitch verseny alatt szavazhattak a nézők.
Startup Plastic Surgery Brickoplast
A Brickoplast két díjat is kapott. Fotó: Startup Plastic Surgery
A KlímaInnovációs Közösség mentorálási különdíját idén a Monomer és a FlexiPlanter vihette haza.
  • A Monomer az egyik legelterjedtebb műanyag, a PET környezetbarát módon történő környezetbarát kémiai újrahasznosításán dolgozik.
  • A FlexiPlanter egy újrahasznosított műanyagból készült vertikális kertészeti rendszer, amelyet a GreenFlow tervezett, lehetővé téve a városi függőleges felületek egyszerű és költséghatékony beültetését.
A KPMG ötszázezer forint összértékű díjazását az Agropods csapat kapta.
  • Az Agropods egy vízben oldódó fólia (PVA) alapanyagú kapszulát fejlesztett ki az agrokémiai műanyag tartályok helyettesítésére. Termékük nemcsak a műanyagmaradványoktól óvják a talajt, hanem a vegyszermaradványok ellen is védelmet nyújtanak a talaj és a talajvíz szempontjából.
A Legjobb Pitch díját a MikroPolyTech vehette át.
  • A MikroPolyTech akik a mezőgazdasági vegyszerek kijuttatásával járó műanyaghulladék csökkentését célozták meg ötletükkel.

A Startup Plastic Surgery program 2013 óta már több mint 200 startupot támogatott, amely során több mint 1800 óra coaching és mentoring támogatást biztosítottak a kezdő vállalkozások számára, illetve 1 millió eurónyi vissza nem térítendő támogatást osztottak szét a legjobb csapatok között.

A Startup Plastic Surgery programról részletesen itt olvashat.
Kiemelt kép: Startup Plastic Surgery Facebook oldala

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó