Durván szennyeznek az eldobható borotvák – évi kétmilliárd csak az USA-ban

Szennyeznek az eldobható borotvák - de mennyire? illusztráció - fotó: Unsplash

Az eldobható borotvák durván szennyeznek! Tudta? Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének becslése szerint az amerikaiak évente körülbelül 2 milliárd eldobható borotvát és pengét dobnak ki.

A neves Wahsingpont Post tudósítója így kezdi minapi írását: „Ha olyan vagy, mint a legtöbb amerikai, valószínűleg minden néhány borotválkozás után kidobsz egy eldobható borotvát vagy legalább cserélhető pengét – folyamatosan keresve a sima arc vagy test elérésének módját.”

„Az ezekben a termékekben található műanyag évtizedekig vagy évszázadokig is eltarthat, mire lebomlik — majd gyakorlatilag örökre megmarad mikroműanyag részecskék formájában, amelyek megtalálhatók a levegőben, vízben, élelmiszerben, felhőkben, állatokban, anyatejben és az egész testünkben.”

Majd a szerző az ebodható borotvák kapcsán „feltalálja a melegvizet”, ahogyan mifelénk mondják, ugyanis így folytatja:

„Azonban van egy másik módja a borotválkozásnak, amely nem termel műanyaghulladék hegyeket: a hagyományos biztonsági borotva. Ezeket a borotvákat a 20. század fordulóján találták fel, és egy eldobható acélpengét használnak, amelyet néhány borotválkozás után kicserélhetsz és újrahasznosíthatsz.” 

 

Ugye mindenki emlékeznek ezekre?

Az eldobható borotvák végnapjai jönnek?

 

Nézzük tovább az írást, amelyből további érdekes trendekre, adatokra derül fény.

Ezek a borotvák férfiaknak és nőknek, arcszőrzethez és testszőrzethez egyaránt alkalmasak. Bár kezdetben többe kerülnek és némi időbe telik megtanulni a használatukat, borotválkozási és életmódbolgerek szerint jobb, személyre szabottabb borotválkozási élményt nyújtanak, és hosszú távon pénzt is megtakarítanak az olcsóbb, utántöltős pengék révén. Emellett nem kell sok kilógrammnyi műanyagot kidobni a szemétbe.

„Talán az ügyfeleink egynegyede vagy egyharmada aggódik a környezeti kérdések miatt, és azért, hogy a hulladéklerakókba ne kerüljön túl sok anyag” – mondta Matthew Pisarcik, aki a borotválkozási kellékeket és vintage borotva restaurálást kínáló Razor Emporium nevű céget alapította. „Ez az egyik fő oka annak, hogy az emberek a biztonsági borotvák felé fordulnak.”

 Hátrányok és előnyök a nem eldobható borotvák kapcsán

 

A biztonsági borotvák előzetesen nyilván többe kerülnek, mint a műanyag, eldobható borotvák vagy a cserélhető patronos borotvák, de a cserélhető pengék általában olcsóbbak, így hosszú távon pénzt takaríthatunk meg.

 

Például egy szabványos Gillette Fusion5 patronos borotva az USA-ban körülbelül 10 dollárba kerül, de minden cserélhető fejért 3 dollárt vagy többet is fizethet. Ezzel szemben a népszerű Merkur 34c biztonsági borotva körülbelül 45 dollárba kerül, de a cserélhető pengék nagy tételben vásárolva darabonként körülbelül 15 centbe kerülhetnek.

Green.hu megjegyzés/vélemény az eldobható borotvák kapcsán:

Magyaroszágon az árak alapvetően kedvezőbbek, de az ár-arányok nagyon hasonlóak. Mindenképpen védjük a környeztet, ha csak a pengét cseréljük, mint annó nagyszüleink, dédszüleink. Bántja az ember szemét, ha elképzeli azt a kétmilliárd kidobott műanyag eszközt az USA-ban, vagy a hasonló nagyságrendet az EU-ban vagy éppen Ázsia fejlett részein. A számok döbbenetesek, azonban legalább ilyen súlyos, ha nem sokkal súlyosabb az elhasznált gyerekjátékok, háztartási műanyagáruk, flakonok, csomagolóanyagok, bútorok, használati tárgyak szennyezése. Itt érezhető az is, hogy az újra divatba jövő nem eldobható borotvák gyártói amolyan greenwashing jelleggel próbálják népszerűsíteni termékeiket. De azért gondoljunk bele: a törött lavórunk, a napszítta műanyag rattan bútorunk vagy strandszékünk, a mosogatónk műanyag csöpögtetője, vagy a műanyagos szelektívet hamar megtöltő csomagolóanyagok, PET palacskok és hasonlók mennyisége milyen sokszorosa a borotváinkénak…

 

A cikk forrása és további részletek angol nyelven:

https://www.washingtonpost.com/climate-solutions/2024/05/19/safety-razor-sustainability/

 

Fotó: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További részletek (angolul) és az anyag forrása:

https://www.washingtonpost.com/climate-solutions/2024/05/19/safety-razor-sustainability/

 

Kapcsolódó