Újabb forrás jut e-autó töltőkre: több mint 100 létesülhet a fővároson kívül

e-autó töltő pályázat
Országszerte több mint száz, fővároson kívüli helyszínen létesülhet új nyilvános e-töltőállomás egy, várhatóan a nyár végén megnyíló, 28 milliárd forintos támogatási lehetőség jóvoltából – ezzel a kormány megduplázza a közlekedés zöldítésére, az elektromobilitás terjedésére fordítható pályázati forrásokat.

A társadalmi egyeztetésre induló program a napelemmel és energiatárolóval felszerelt modern töltőpontok telepítését is ösztönzi. A nemzeti helyreállítási terv REPowerEU-fejezete terhére biztosított új támogatás célja az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az energiaátmenet felgyorsítása, a kibocsátásmentes közlekedéshez szükséges infrastruktúra kiépítése.

A tervek szerint augusztusban megjelenő kiírásra olyan vállalkozások jelentkezhetnek majd, amelyek elektromos töltőállomás üzemeltetői engedéllyel rendelkeznek. A pályázóknak legalább egy e-töltőállomás létesítésére kell vállalást tenniük a töltőpontokkal kevésbé ellátott járások egyikében.

Vállalkozásonként minimum 100 millió és legfeljebb 6 milliárd forint forrás nyerhető el, alapesetben 15 éves futamidejű, kedvezményes hitelként, amelyet legalább 10 százaléknyi önerővel kell kiegészíteni.

A nagyvállalatok az elszámolható költségek 35, a középvállalkozások 55, a mikro- és kisvállalkozások pedig 65 százalékát kaphatják meg állami hozzájárulásként.

Vissza nem térítendő támogatás abban az esetben adható, ha a projektben tervezett töltőállomás priorizált járásban létesül, vagy villamosenergia-tárolóval és/vagy megújuló villamosenergia-termelő, úgynevezett Hub-típusú egységgel lesz felszerelve, vagy a hazai TEN-T hálózat mentén helyezkedik el és nehézgépjármű töltésére alkalmas.

A támogatásból épített vagy bővített töltőállomások minden töltőpontjának képesnek kell lennie intelligens töltésre. Kötelezően biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét.

A kölcsönszerződéseket legkésőbb jövő április végéig meg kell kötni, a töltőállomásokat legkésőbb 2027 őszéig kell létrehozni.

Fut még a céges e-autós pályázat is

A hazai vállalkozások már február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez, szintén a REPowerEU-keretből. Az eredetileg 30 milliárd forintos program egy jármű megvásárlásának költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében akár 4 millió forintot is fedezhet.

Mostanáig mintegy 3900 gépkocsi, köztük csaknem 3000 személyautó és több mint 900 kisteherautó beszerzéséhez érkezett kérelem. Az igényelt támogatások összértéke már meghaladta a teljes keretösszeg felét.

A program jóvoltából Magyarországon 2024 első öt hónapjában az európai élmezőnybe tartozó arányban bővült a zöldautó-flotta. Az új pályázattal ösztönzött beruházásoknak köszönhetően pedig ehhez kapcsolódóan hatékony, gyors gépjárműtöltést lehetővé tevő elektromos töltőállomások jöhetnek létre.

Forrás: MTI és az Ecomonx cikke.
Nyitókép: Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó