Végleg betiltják a fogászati amalgám töméseket az Európai Unióban

Amalgám betiltása

Az amalgám fogtömések hosszú évtizedekig uralták a fogászati kezelések világát, ám napjainkban egyre több országban kerül sor ezek betiltására. A higanytartalmú amalgám fogtömések veszélyei, valamint a higany egyéb termékekben való használatának tilalma egyre nagyobb figyelmet kap világszerte.

Az Európai Tanács a múlt héten elfogadta azt a rendeletet, amely teljes körű tilalmat vezet be a fogászati amalgám használata tekintetében, továbbá megtiltja más, hozzáadott higanyt tartalmazó termékek gyártását, behozatalát és kivitelét.

A jelenlegi szabályok már most is tiltják a fogászati amalgám használatát a 15 év alatti gyermekek, valamint az állapotos és a szoptató nők fogászati kezelése során – emlékeztet a Tanács közleménye. Az új szabályok kiterjesztik a tilalmat oly módon, hogy az 2025. január 1-jétől az EU-ban mindenkire vonatkozik. Kivételek lesznek abban az esetben, ha a fogászati kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy a fogászati amalgám használata abszolút szükséges a páciens konkrét egészségügyi szükségleteinek kielégítéséhez.

A fogászati amalgám kivitele 2025. január 1-jétől válik tilossá; míg az EU-ban való gyártásra és az oda történő behozatalra vonatkozó tilalom 2026. július 1-jétől lesz alkalmazandó. Hat további higanytartalmú lámpa szintén gyártási, behozatali, valamint kiviteli tilalom hatálya alá fog tartozni 2025. december 31-től, illetve 2026. december 31-től.

Az Európai Bizottság 2029. december 31-ig felülvizsgálja majd a fogászati amalgám használatára vonatkozó kivételeket, figyelembe véve a higanymentes alternatívák elérhetőségét. Ugyanezen időpontig a Bizottság áttekinti a tagállamok által a krematóriumokból származó higanykibocsátások tekintetében hozott intézkedéseket is.

Miért káros az amalgám?

Az amalgám fogtömések készítésekor higanyt és egyéb fémeket, például ezüstöt és ónt kevernek össze, hogy egy tartós és rugalmas anyagot hozzanak létre. Az amalgámot először az 19. században kezdték használni, és azóta milliárdnyi fogtömés készült belőle. Egy tanulmány szerint csak az Egyesült Államokban évente több mint 50 millió amalgám fogtömés készült. Az amalgám népszerűsége annak köszönhető, hogy olcsó és könnyen alkalmazható.

Azonban a higany toxicitása miatt az amalgám fogtömések veszélyt jelentenek az emberi egészségre. A higany párolog és felszabadulhat a tömésekből, különösen akkor, ha azok elhasználódnak vagy sérülnek.

Ez a higany belélegezve, lenyelve vagy a bőrön keresztül felszívódva bejuthat a szervezetbe, és károsíthatja az idegrendszert, a veséket és a tüdőt.

A becslések szerint világszerte több mint 1 milliárd ember szervezetében található még amalgám fogtömés.

Ez komoly egészségügyi kockázatot jelent, különösen a terhes nők, gyermekek és idősek számára, akik érzékenyebbek a higany hatásaira. Az amalgám fogtömések széles körű használata további jelentős környezeti problémát is okoz. A higany a hulladéklerakókban és a szennyvízrendszerekben is jelen van, ami a vízi élővilágra és az emberi egészségre is veszélyt jelent.

Az amalgám fogtömések betiltásával párhuzamosan egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a higanymentes alternatívák, mint például a kompozitok és az üvegionomer cementek. Ezek az anyagok nemcsak biztonságosabbak, hanem esztétikailag is jobban illeszkednek a fogak természetes színéhez. A fogászatban alkalmazott új technológiák és anyagok fejlesztése lehetővé teszi, hogy a betegek biztonságos és hatékony kezeléseket kapjanak.

Forrás: MTI
Nyitókép: ArtPhoto_studio – Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó