Ez ma a világ top 100 fenntartható városa – Budapest is köztük van!

A világ 100 fenntartható városa került erre a friss toplistára. E munkát hatodszor tette közzé június közepén az Arcadis nevű globális városépítészeti, tervezési és tanácsadó nagyvállalat. A legújabb Fenntartható Városok Index a fenntarthatóság három pillére mentén állít fel rangsort: Bolygó, Emberek és Profit alapján.

A hatodik alkalommal kiadott jelentés – 2015-ös bevezetése óta – 67 különböző városi fenntarthatósági mutatót tartalmaz. A kulcsadatok közé tartozik a légszennyezés, a hulladékgazdálkodás, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású infrastruktúrába, így a megújuló energiába és a fenntartható közlekedésbe való beruházás.

A jelentést közel 2000 nappal az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) 2030-as határideje előtt tették közzé. Az SDG-ket 2015-ben indították útjára, és az ENSZ összes tagjára vonatkoznak.

Egy új pillér – ettől is függ a világ top 100 fenntartható városa cím

Idén először az Arcadis egy negyedik, „Haladás” pillért is hozzáadott az indexhez. Ez az időbeli változásokat méri, hogy bemutassa az elmúlt évtizedben tett fenntarthatósági intézkedések hatását. A többi pillérrel együtt figyelembe véve betekintést nyújt a város jövőbeli irányvonalába, és hangsúlyozza a folyamatos fejlődés fontosságát az SDG-k eléréséhez.

„A városok kritikus szerepet játszanak a fenntartható fejlődés előmozdításában. Azonban a haladás értékelésünk azt mutatja, hogy sokkal többet kell tenni az SDG-k 2030-ig történő eléréséhez” – mondta John Batten, az Arcadis Global Cities igazgatója.

2000 nap az ENSZ célok teljesítéséből, a Föld 100 fenntartható városa is sokat tesz a célokért

„Mindössze 2000 nap van hátra, és a kihívás az, hogy folyamatosan feszegetni kell az innováció határait. Legyen szó megújuló energia kezdeményezések felfuttatásáról, a klíma szempontjainak integrálásáról az infrastruktúra tervezésébe, a mobilitás javításáról intelligens forgalomirányítással, vagy a meglévő épületek korszerűsítésének támogatásáról tervezés és befektetés révén, mindig vannak fejlesztési területek.”

A világ top 20 fenntartható városa:

Amszterdam, Hollandia
Rotterdam, Hollandia
Koppenhága, Dánia
Frankfurt, Németország
München, Németország
Oslo, Norvégia
Hamburg, Németország
Berlin, Németország
Varsó, Lengyelország
London, Anglia
Szöul, Dél-Korea
Stockholm, Svédország
Edinburgh, Skócia
Párizs, Franciaország
Dublin, Írország
Bécs, Ausztria
Brüsszel, Belgium
Szingapúr
Sanghaj, Kína
Peking, Kína

 

Szerencsére azért Budapestet is megtaláljuk a világ top 100 fenntartható városa rangsor első harmadában, a 28-ik helyen.

Olyan városokat megelőzve, mint San Francisco, Sydney, Prága vagy Antwerpen.

Részlet a fenntartható városok 100-as listájáról, benne Budapesttel - forrás: Arcadis
Részlet a fenntartható városok 100-as listájáról, benne Budapesttel – forrás: Arcadis

Ki is áll a világ top 100 fenntartható városa jelentés mögött?

Honlapjuk szerint az Arcadis nagyvállalat adatvezérelt fenntartható tervezési, mérnöki és tanácsadási megoldásokat kínál természetes és épített környezetek megálmodói, kivitelezői számára. Több mint 36,000 építész, adatelemző, tervező, mérnök, projekttervező, vízgazdálkodási és fenntarthatósági szakértő alkotja csapatukat, akiket a minőségi élet javítása iránti szenvedély hajt. Elkötelezettségük részeként a pozitív jövő felé vezető úton, ügyfeleinkkel együttműködve fenntartható projekteket valósítanak meg, ötvözve a digitális és emberi innovációt, és a jövőre fókuszáló készségeket alkalmazva a környezet, energia és víz, épületek, közlekedés és infrastruktúra területein. Több mint 30 országban működnek, és 2023-ban 5 milliárd eurós (közel 1980 milliárd forintos) bruttó árbevételt értek el.

Az anyag forrásai és további részletek (angol nyelven):

https://www.constructionbriefing.com/news/world-s-most-sustainable-cities-revealed/8037686.article

https://images.connect.arcadis.com/Web/Arcadis/%7B8dc89ba8-072e-4571-b752-3228076e5b4c%7D_The-Arcadis-Sustainable-Cities-Index-2024.pdf

 

Nyitókép: Pexels

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó