Az új Zöld Alapok Tőkeprogram keretében négyszer ötvenmilliárd jut fenntarthatóságra

Zöld Alapok Tőkeprogram - Nyito-2024-0314-unsplash
Zöld Alapok Tőkeprogram néven a Nemzeti Tőkeholding (NTH) a Baross Gábor Tőkeprogram második pilléreként új, jelentős méretű tőkeprogramot kezdeményez. A cél a vállalkozások környezettudatos fejlesztéseinek finanszírozása, aminek keretében 200 milliárd forint jut fenntarthatósági fejlesztések támogatására.

Az összesen 200 milliárd forintos keretösszegből létrejövő Zöld Alapok Tőkeprogram keretén belül 2024 március közepén regisztrálták az első tőkealapot, mely 50 milliárd forintos támogatással segíti elő a zöldátállásra irányuló projektek és beruházások kivitelezését.

A Zöld Alapok Tőkeprogram részletei

Nézzük is a részleteket: a minap megvalósult a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Tőkeholding (NTH) által létrehozott Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, az úgynevezett Zöld Alapok Tőkeprogram. Az NTH csoport ezt nemzetközi normák alapján, az Európai Befektetési Alap (EIF) 2022-es Klíma és Infrastruktúra Tőkeprogramjának mintájára, továbbá a korábbi tapasztalatok felhasználásával hozta létre.

Ezáltal a programon keresztül olyan belföldi központú, elsősorban közepes és nagyvállalatok fejlesztéseinek, beruházásainak támogatása, növekedésük ösztönzése történhet meg, Ezek a nemzetgazdaság számára kulcsfontosságú zöldgazdaság, zöldenergia és fenntartható fejlődés erősítéséhez kapcsolódva folytatják működésüket, és lényegesen hozzájárulhatnak Magyarország klíma- és energiafüggetlenségének megvalósításához.

Zöld Alapok Tőkeprogram magánbefektetők részvételével

A Zöld Alapok Tőkeprogram keretében tervezett négy, mindegyik 50-50 milliárd forint alaptőkével induló alapot teremtenek meg, melynek – a Nemzeti Tőkeholding által meghatározott szabályozási keretek szerint – legalább 30 százalékát, azaz 60 milliárd forintot a privát befektetők járulnak hozzá. Ez a hányad előmozdítja a privát finanszírozás bevonását, a köz- és magánszektor közötti finanszírozási együttműködések létrejöttét, a piaci normák hatékony érvényesülését.

A tervezett alapok közül az elsőt,

a CLM Future Magántőkealapot már nyilvántartásba vették, és az alap által támogatott befektetések főként a megújuló energiára épülő energiatermelésre, annak elosztására és tárolására, az energiahatékonyság javítására, az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésére, az energiatermelő ágazatok dekarbonizációjára és az intelligens infrastruktúra előretörésére

összpontosítanak.

A környezeti és társadalmi jellemzőket előmozdító Zöld Alapok Tőkeprogram

„A zöldiparhoz kapcsolódó megoldások finanszírozása egyre fontosabb feladatot jelent mind a Nemzeti Tőkeholding, mind a gazdaságfejlesztés szintjén – e szempont nem véletlenül kapott központi szerepet már a Baross Gábor Tőkeprogram tervezése során is.

A zöldberuházások terén élénk magánbefektetői aktivitás mutatkozik, ugyanakkor katalizátor szerepünket betöltve további ösztönzőket biztosítunk számukra. A most bejegyzett tőkealap az ország első olyan nagy méretű tőkealapja, amely a környezeti és társadalmi jellemzőket előmozdító befektetéseket új alapokra helyező ún. SFDR-rendeletnek is megfelel” – mondta el Katona Bence, az NTH vezérigazgatója.

Az NTH irányvonalával összhangban az alap menedzselését piaci szereplő, jelen esetben az Indotek-Investment Alapkezelő Zrt. végez. Ez Magyarország egyik élenjáró, több mint 600 alkalmazottat foglalkoztató befektetési cégcsoportjának tagja, a tapasztalatok garanciát nyújtanak a feladat hatásos ellátására, továbbá az egyedi befektetési döntéseket mindenkor nemzetközi független piaci tanácsadó által készített, piaci hiányosságokat és racionalitást alátámasztó szakértői vélemény (GAP- és MEIP-teszt) is alátámasztja.

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó