Zöld átállásra készül a Dunaferr: leáll az elavult kokszoló

Dunaferr
A Dunaferr a magyar ipar kiemelkedő jelentőségű szereplője és a térség legnagyobb foglalkoztatója, ezért a kormányzat kiemelten figyeli a vállalat helyzetét és támogatja a Dunaferr zöld átállását – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Mint írták: a Dunaferrnél a jelenlegi technológia nem fenntartható az európai szabályozási környezetben. A kokszoló jelenlegi állapota elavult, pedig az acélgyártás jövője a zöld acél, arra kell az erőforrásokat koncentrálni. Céljuk, hogy a Dunaferr zöld átállása zökkenőmentesen valósuljon meg és a vállalat továbbra is a magyar ipar jelentős szereplője maradjon.

A kokszgyártás június 12-én, szerdán befejeződik, de a leállítási folyamat több hónapot vesz igénybe. A vállalat szorosan együttműködik az illetékes hatóságokkal annak érdekében, hogy a bezárás biztonságosan és a lehető legkörnyezetbarátabb módon történjen. A kokszoló kemencék leállítása jelentősen csökkenti az üzem CO2 -, és porkibocsátását, mely tisztább levegőt eredményez a helyi közösség számára is” – olvasható a cég közleményében.

A kormány folyamatos kapcsolatban van a vállalattal és minden eszközzel támogatja a Dunaferr technológiaváltását.

A foglalkoztatáspolitikai eszközrendszer több eleme is segítséget nyújthat a gyár zöld átállásában.

A generációk közötti tudás-átadás és a pályakezdő álláskeresők beilleszkedésének elősegítése érdekében foglalkoztatási program indult, amely segítheti a munkatapasztalat átadását a nyugdíj előtt álló, tapasztalt dolgozók és a pályakezdő fiatalok között.

A kormány a zöld átállással összefüggő munkaerőpiaci hatásokat is kezeli, ezért került például a munkavállalók és vállalkozások alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítását célzó GINOP PLUSZ 3.2.1. programba egy új szakasz megnyitása, amely a magas energiaintenzitású termelésben érintett ágazatokban főtevékenységet végző vállalkozásoknak nyújt támogatási lehetőséget.

Mi történt az utóbbi időben a Dunaferr-rel?

A vállalatot a csődtől megmentve megvásárolta a Liberty Steel. A brit-indiai acélipari óriás ügyvezető elnöke, Sanjeev Gupta megállapodást írt alá Xiao Xuewen, a kínai CISDI Engineering Co elnökével, amivel

megkezdődhet a Dunaferr acélművek termelésének szén-dioxid mentesítése, és az ezen keresztül megvalósuló zöld acél koncepció akár hosszú távon is biztosíthatja a Dunai Vasmű versenyképességét.

Nagy Márton szerint erre az átalakulásra szüksége van a magyar gazdaságnak versenyképességi és stratégiai okokból is.

A Liberty és a CISDI olyan szén-dioxid-mentesítési tervet dolgoz ki és hajt végre, amelynek keretében a Dunaferr a szénalapú acélgyártásról az elektromos ívkemencés technológiára tér át, mintegy 80%-kal csökkentve ezzel a működés közvetlen CO2-kibocsátását.

A tervek szerint egy új, 150 tonna kapacitású elektromos ívkemencét fognak telepíteni, amely a jelenleg elérhető legújabb, energiahatékony technológiát képviseli, lehetővé téve a nyersanyagok rugalmas betáplálását.

Mindez jelentősen növeli a Dunaferr versenyképességét. A Liberty és a CISDI viseli az elsődleges felelősséget a projekt műszaki megvalósításáért, míg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vállalta, hogy megvizsgálja a projekt megvalósításának támogathatóságát az adminisztratív folyamatok könnyítése révén.

Nagy Márton arról is beszélt, hogy a saját acélipar és gyártás növeli az ország gazdasági szuverenitását, ezért stratégiai fontosságú a Dunaferr működése a magyar gazdaság számára. „A jövő a zöld acél és a magyar iparnak szüksége van erre, ezáltal magas minőségű terméket állít majd elő a gyár, fenntartható módon”.

Forrás: MTI és a Portfolio cikke.
Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

Kapcsolódó