Zöld fordulatot hirdetett ez a pénzügyi hatóság 

A zöld fordulatot nem lehet erőltetni, de nem árt azért erősíteni - illusztráció - fotó: Unsplash

Zöld fordulatot hirdetett a brit pénzügyi piacok és szolgáltatások felügyeletét ellátó Financial Conduct Authority (FCA).

A hatóság, amely tehát zöld fordulatot hirdetett, bejelentette, hogy konzultációt indít egy új javaslat kapcsán, amely kiterjesztené az újonnan bevezetett Fenntarthatósági Közzétételi Követelményeket (Sustainability Disclosure Requirements, SDR) a befektetési portfóliókezelőkre is. Az április végén bejelentett brit intézkedéscsomag célja, hogy segítse a befektetőket a befektetési termékek fenntarthatósági jellemzőinek (ESG betűszóból az E megfelelésben), értékelésében, és ezzel elkerülje a Greenwashing (zöldmosás) jelenségét, vagyis a félrevezető, környezettudatosnak tűnő állításokat.

Az új, zöld fordulatot érintő javaslat azután került napirendre, hogy az FCA még 2023 novemberében közzétette az eszközkezelőkre vonatkozó SDR követelményeit.

Ezek magukban foglalták az anti-zöldmosási szabályokat a fenntarthatósággal kapcsolatos termékállításokra, valamint előírásokat tartalmaztak a fenntarthatósági jellemzők alapján történő alapok nevezésére és marketingjére, továbbá egy új fenntartható befektetési termékcímkézési rendszer bevezetését a zöld fordulatot hirdető szabályozás jegyében.

Az FCA lépései fontos mérföldkövek a brit pénzügyi piacok fenntarthatósági törekvéseinek erősítésében, amelyek hosszú távú hatással bírnak majd a befektetői magatartásra és a pénzügyi termékek piacára.

Zöld fordulatot hoz a Fenntarthatósági Követelmények kiterjesztése

A kezdeti Fenntarthatósági Közzétételi Követelmények (angolul: Sustainability Disclosure Requirements, röviden SDR) elsősorban a lakossági befektetőket célozták meg, azonban az új javaslat értelmében ezek a követelmények kiterjednének azokra a cégekre is, amelyek a fogyasztók számára kezelnek befektetési csoportokat.

Különös figyelmet fordítva az egyéni vagyonkezelési szolgáltatásokra és a lakossági befektetők számára készített modellportfóliókra, az FCA hangsúlyozza, hogy a portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújtó cégek, amennyiben professzionális ügyfelekkel foglalkoznak, nem esnek majd a nevezési és marketing követelmények hatálya alá.

Az eredeti SDR szabályzat tartalmazott egy anti-zöldmosási szabályt is, amely biztosítja, hogy a pénzügyi termékek vagy szolgáltatások környezeti vagy társadalmi jellemzőire vonatkozó állítások „tiszták, egyértelműek és nem félrevezetőek, valamint összhangban állnak a termék vagy szolgáltatás fenntarthatósági profiljával”.

A nevezési és marketing szabályok szerint a fenntarthatósághoz kapcsolódó kifejezéseket csak akkor lehet a terméknevekben és marketinganyagokban használni, ha egy címkét alkalmazunk, vagy ha nincs címke, a termék neve pontosan tükrözi a termék jellemzőit, kivéve az olyan kifejezéseket, mint a „fenntartható”, „fenntarthatóság” vagy „hatás”.

A bevezetett címkézési rendszer négy címkét – többek között a Fenntarthatóságra Összpontosító, Fenntarthatóságot Javító, Fenntarthatósági Hatás és Fenntarthatósági Vegyes Célok (angolul: Sustainability Focus, Sustainability Improvers, Sustainability Impact, and Sustainability Mixed Goals) – foglal magában.

Ezek célja, hogy segítsenek a fogyasztóknak megkülönböztetni a befektetési termékek fenntarthatósági céljait és befektetési megközelítéseit, valamint kritériumokat szabnak a címkék használatához. Ez a rendszer jelentős lépés a pénzügyi termékek átláthatóságának növelése felé, és hozzájárulhat a befektetők tudatosabb döntéshozatalához.

A cikk forrása:

https://www.esgtoday.com/fca-proposes-anti-greenwashing-and-sustainability-disclosure-rules-for-portfolio-managers/

Nyitókép: Unsplash

*

Ossza meg velünk véleményét a Facebook oldalunkon:

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó