Veszélyben a zöld rendszámok – rendeletmódosítás készül

zöld rendszám

Továbbra is tervben van az az intézkedés, hogy megvonják a zöld rendszámot és annak minden kedvezményét a plug-in hibrid autóktól – közölte a héten az Építési és Közlekedési Minisztérium. A módosítás körülbelül 38 ezer autóst érintene, akiknek így az ingyen parkolásról és az adókedvezményekről is le kéne mondaniuk.

A Lázár János miniszterhez és az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz köthető javaslat szerint az újonnan forgalomba helyezett plug-in hibridek mellett a már forgalomban lévő, elektromos hálózatról tölthető, de alapvetően nem elektromos hajtású autókról is levehetik a zöld rendszámot a jövőben.

Az ÉKM hozzátette, hogy a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel. A kibocsátás csökkentése nagymértékben elősegíthető a járműállomány korszerűsítésével, a tiszta, nulla kibocsátású járművek térnyerésének támogatásával.

Jelenleg azonban sok olyan gépjármű közlekedik zöld rendszámmal, és részesül egy tisztán elektromos, így nulla kibocsátású autóhoz hasonló mértékű kedvezményben, amelyek nagyobb belső égésű motorral rendelkeznek, mint egy átlagos benzin- vagy dízelüzemű autó. Ez pedig nemcsak a közvéleménynek, de a minisztériumnak sem tetszik, mint közölték: a szabályok felülvizsgálata „társadalmi elvárás”.

A szigorítás tervét tavaly ősszel jelentették be, azóta azonban konkrét hír nem érkezett a folyamatról, amelynek a célja az, hogy csak tisztán elektromos járművekre vonatkozzanak a kedvezmények. Annyit azonban lehet tudni, hogy a kategóriába eső új plug-in hibrid autók már nem kapnák meg a zöld rendszámot, a már forgalomban lévők rendszámait pedig legkésőbb a következő műszaki vizsgán cserélnék le.

A Belügyminisztérium adatai szerint 88 229 zöld rendszámot bocsátottak ki január végéig Magyarországon. Ezek közül a járművek közül 55 százalék a tisztán elektromos gépkocsi (5E), 30 százalék a növelt hatótávolságú külső töltésű hibrid elektromos autó (5N) és 13 százalék a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (5P). A változás utóbbi két kategóriát érintené, azaz a zöld rendszámok 43 százaléka eltűnne az utakról.

A plug-in hibridek tulajdonosai a folyamat részeként búcsút inthetnek az ingyenes parkolásnak, amivel most még számos magyar településen, köztük Budapesten is élhetnek. Bár igaz, hogy amúgy is egyre több helyen vonják meg vagy korlátozzák a kedvezményeket. Többek között Ajkán, Siófokon, Nagykanizsán, Hódmezővásárhelyen, Nyíregyházán, Zalaegerszegen, Szentendrén, Velencén, Pápán és Sopronban is teljesen megszűnt a zöld rendszámosok ingyenes parkolása, míg máshol, így Miskolcon, Pécsen, Szolnokon és Veszprémben egyelőre csak a zöld rendszámos hibridektől vonták meg a kedvezményt.

A hír forrása: Pénzcentrum cikke és villanyautosok.hu 

Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó