A zöld városok jelentősége: miért kellenek fák a városba?

Zöld városok
A városok világszerte egyre inkább felismerik a zöld területek, különösen a fák fontosságát. Ezek nem csupán esztétikai értéket képviselnek, hanem létfontosságúak a városi környezet fenntarthatóságához, az emberek életminőségének javításához, és kulcsfontosságúak a klímaváltozás hatásainak mérséklésében.

A zöld városok koncepciója nem új keletű, de a klímaváltozás és a városiasodás gyorsuló üteme miatt egyre nagyobb figyelmet kap. A városi területeken a fák és zöld területek jelentőségét kutatások sora támasztja alá, melyek rávilágítanak a levegőminőség javítására, a hősziget-hatás mérséklésére, a biológiai sokféleség növelésére és az emberek pszichológiai jólétének támogatására gyakorolt hatásukra.

A város tüdeje

Egy tanulmány szerint a városi fák évente körülbelül 36 millió tonna szén-dioxidot nyelnek el világszerte, ami nagyjából 2 millió autó éves károsanyag-kibocsátásának felel meg. Szinték jelentős a légszennyező anyagok, a parányi porszemcsék megkötésének képessége:

Egyes becslések szerint egy 50 éves fa egy év alatt 405 kilogramm szennyezést képes kiszűrni.

A fák árnyékolási és párologtatási képessége révén hozzájárulnak a városi területek hőmérsékletének csökkentéséhez. Enélkül aligha viselhető el a városihősziget-jelenség, vagyis az, hogy a településeken a leggyakrabban használt anyagok, a beton, az aszfalt, a térkő jóval több sugárzást nyelnek el, mint a növényzet, a belvárosban a hőmérséklet érezhetően magasabb, mint a külvárosban.

Kimutatták, hogy a növényzettel borított területeken átlagosan akár 2,5 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet, de bizonyos esetekben akár 10 fokos különbségeket is lehet mérni a hőszigetek és a növényzettel borított területek között.

Vízmarasztaló hatás

A városi fák kulcsszerepet játszanak az esővíz kezelésében és a városi vízgazdálkodásban. A fák levelei, szárai és gyökerei lassítják az eső vízének lefolyását, megakadályozva ezzel, hogy a víz azonnal a talajba szivárogjon, illetve a csatornarendszerbe kerüljön. Emellett a fák képesek elnyelni és tárolni az esővizet, amelyet később fokozatosan leadnak, ezzel csökkentve a városi területeken jelentkező áradások és a talajerózió kockázatát.

A fák leveleire eső víz nem csak hogy fennmarad, hanem párologtatás révén is hozzájárul a légkör hűtéséhez, valamint a levegő minőségének javításához.

Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint a városi utcák fái nem csak a környezeti problémák enyhítésében játszanak fontos szerepet, hanem hozzájárulnak a fenntarthatóság előmozdításához is. Az utcák mentén ültetett fák árnyékot biztosítanak, csökkentve ezzel az épületek energiafelhasználását, miközben javítják a levegő minőségét, csökkentik a zajt és esztétikai értéket is képviselnek​.

De mi van, ha nincs elég hely a városban parkok létrehozására? Irány az ég!

A vertikális kertek, más néven élő falak vagy zöld falak, forradalmasították a városi zöldterületek koncepcióját, hiszen így a növényzet a legkisebb helyekre is betelepíthető. Ezek a rendszerek függőleges szerkezetekre telepített növényekből állnak, felhasználhatók épületek külső és belső falain egyaránt. Ökológiai jelentőségük mellett igen esztétikusak is.

Zöld város vertikális kert
Vertikális kert Bangkokban. Fotó: Elementi interiors

A legzöldebb városok

A zöld városok fejlesztésének egyik vezérelve, hogy növeljék a városi területeken a fásított zónák arányát. Egyes nagyvárosok, mint például Szingapúr, Vancouver, és Stockholm világelsők a városi zöldterületek integrálásában, ahol a fák nem csak a parkokban, hanem az utcákon, tereken és épületek tetején is megtalálhatók.

Az utóbbi évek két nagyon ambiciózus városzöldítési projektje, amelyek méretük és hatásuk miatt kiemelkednek:

Green Riyadh, Szaúd-Arábia

A projekt a világ egyik legnagyobb városzöldítési kezdeményezése. A projekt célja, hogy 2030-ra 10 millió fát ültessenek el a városban, beleértve az utak menti területeket, parkokat, iskolákat és egyéb nyilvános helyeket. A kezdeményezés része a város hőmérsékletének és széndioxid-kibocsátásának csökkentésére irányuló törekvésnek, valamint a lakosok egészségesebb életmódra való ösztönzésének. A projekt kiemeli a zöldítés fontosságát a városi környezetben, ahol a növényzet nem csak esztétikai javulást jelent, hanem jelentős környezeti és társadalmi előnyöket is hoz​

Barcelona, Spanyolország

Nagyra törő városzöldítési projekt valósul meg, amelynek keretében 2030-ig több mint 160 hektár új zöldterületet hoznak létre. Ez a kezdeményezés nemcsak a biodiverzitást és a levegő tisztaságát célozza, hanem a társadalmi igazságosság és az egészség, valamint a szabadidős tevékenységek támogatását is szem előtt tartja. A város a „szuperblokkok” koncepcióját is bevezette, amely a fenntarthatóságot és az éghajlati rezilienciát helyezi a középpontba, növelve a közterületek élhetőségét és zöld területeit. Ezek a projektek ötvözik az éghajlatváltozás mérséklésére és az alkalmazkodásra irányuló intézkedéseket, miközben elősegítik a társadalmi befogadást és a különböző társadalmi csoportok igényeinek kielégítését​.

Zöld városok = boldogabb emberek

A városi fák jelentősége messze túlmutat a környezeti előnyökön. Egyre több kutatás mutatja be a városi zöldterületek pozitív pszichológiai és egészségügyi hatásait. A zöldebb környezetben élő emberek kevésbé hajlamosak a stresszre, depresszióra, és magasabb életminőségről számolnak be.

A zöldterületek közelében élő városi lakosok nagyobb valószínűséggel vesznek részt fizikai tevékenységekben, ami javíthatja mentális egészségüket. Sok kultúrában a zöldterületek látogatása inkább társas, pihenésre irányuló tevékenységekkel, mint piknikezéssel, társul, ami önmagában is előnyös lehet: a társaságosság csökkentheti a magányosságot, szorongást és depressziót. A kutatások azt mutatják, hogy a vonzó közterületek katalizátorként szolgálnak a koherens közösségek építéséhez.

A cikk forrásaként a Turista magazin cikkét és a Newscientist anyagát használtuk fel.
Kiemelt kép: evening_tao – Freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó