Szüret a Balaton mellett: borok, amiket érdemes megkóstolni

Szeptember végén járunk, a Balaton körül sok helyütt véget is ért már a szüret. A szőlőskertekben leszedték és hordókba töltötték a korai, és részben már a kései fajtákat is. Nézzük, mit érdemes megkóstolni azoknak, akik a fenntarthatóságot a borok esetén is fontosnak tartják.
A legtöbb helyen már leszüretelték például a korai Irsai Olivért vagy a Sauvignon Blanc-t. A kései szőlőfajtákat pedig a Balaton környékén jellemzően mostanság, szeptember közepétől szedik, akár egészen szeptember végéig vagy október elejéig tarthat a szüret.
Bár a hirtelen jött hideg, esős idő miatt sietniük kell a gazdáknak, hogy elkerüljék a rosszabb időjárásból eredő károkat.
Az idei, 2025-ös évjárat különösen ígéretes: bár azt időjárás szeszélyes volt, a nyár melege miatt a szőlők tele vannak ízzel, a borok gyümölcsösek, frissek, és a balatoni pincészetek közben figyelnek arra, hogy a természetet is óvják. Egyre több gazda használ kevesebb vegyszert, sokan napelemet is telepítettek; mi több, a szőlőskertek talaját is gondosan védik.
Az alábbiakban adunk pár tippet arra, mit ihatunk, ha finom borokat keresünk. Bemutatjuk a nyári Balatoni Borok Versenyének néhány nyertes borát négy pincészettől, egyszerűen, hogy bárki kedvet kapjon egy pohárhoz, akár a tónál üldögélve, akár otthon, egy jó vacsora mellé. Ezek a borok nem csak finomak, hanem a fenntarthatóság jegyében készülnek, így nyugodt szívvel koccinthatunk velük.
Friss borok hétköznapokra
A Balaton környéki borászatok évek óta bizonyítják, hogy a jó bor és a környezettudatosság kéz a kézben járhat. A neves Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Dél-Balatonon, Balatonlelle környékén működik, és a Kékfrankos rozéjuk, a Mentőöv Rosé igazi közönségkedvenc. (A pince közel 90 hektáron gazdálkodik, és a legfontosabb szőlőfajtáik közé tartozik a kékfrankos.) Ez a bor könnyed, tele van piros bogyós gyümölcsök ízével, például málnával és eperrel, és tökéletesen passzol egy esti beszélgetéshez a barátokkal vagy egy grillezéshez a kertben. A pincészet napelemeket használ a borfeldolgozáshoz, így a palackba nemcsak jó íz, hanem egy kis zöld gondolkodás is kerül.
Badacsonyban a Gilvesy Borászat készít egy Sauvignon Blanc-t, ami friss, kicsit citromos és fűszeres, mintha szinte a balatoni naplementét innánk. Ez a bor organikus, vagyis a szőlőt vegyszermentesen termesztik, és a pincészet nagy hangsúlyt fektet a vulkanikus talaj védelmére, ami Badacsony borainak különleges ízét adja. Ha valami buborékosra vágyunk, a Garamvári Szőlőbirtok Classic Brut pezsgője remek választás. Ez a pezsgő könnyed, citrusos, és jól illik egy családi ünnephez vagy egy egyszerű esti lazításhoz. A Garamváriék is elkötelezettek a fenntarthatóság mellett: a pincéjüket részben napelemek működtetik, és igyekeznek minél kevesebb hulladékot termelni.
Édesebb vagy testesebb ízek
Ha édesebb borra vágyunk, a Varga Pincészet Aranymetszés Szürkebarát bora jó választás. Ez a desszertbor mézes, kicsit aszús jellegű, de nem túlzó, így akár egy könnyű sütemény mellé, akár magában is élvezhető. A Varga Pincészet Badacsonyörsön működik, és olyan szőlőfajtákkal kísérletezik, amelyek kevesebb vegyszert igényelnek, így a szőlőskertek és a környező természet is egészségesebb marad. A pincészet hosszú évek óta a balatoni borászat egyik megbízható neve, és ez a bor is mutatja, hogy miért.
Vörösborok terén a Lázár Pince Kékfrankosa emelkedik ki, amit Balatonfüred környékén készítenek. Ez a bor kicsit fűszeres, de nem túl erős, így azoknak is bejöhet, akik nem rajonganak a nehéz vörösborokért. Jól passzol egy húsos vacsorához, például egy sült kolbászhoz vagy egy tepsis csirkéhez. A Lázár Pince különösen figyel a talajvédelemre: a szőlőskertjeikben természetes módszerekkel dolgoznak, hogy a föld hosszú távon is termékeny maradjon. A pincészet 2025-ben különdíjat is kapott – a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) különdíját nyerte el fenntartható gyakorlataiért.
Miért különleges a balatoni szüret?
A Balaton környéke tehát nem csak a strandokról és a lángosról szól – a balatoni borvidékek évről évre bizonyítják, hogy világszínvonalú borokat tudnak készíteni. Az idei szüret különösen izgalmas, mert a 2025-ös szeszélyes, ám sokszor meleg nyár miatt a szőlők tele vannak ízzel, a borok pedig frissek és gyümölcsösek lettek. A pincészetek pedig egyre többet tesznek a fenntarthatóságért: a bio szőlőtermesztés, a napelemes energiahasználat és a hulladékcsökkentés már alapnak számít sok helyen. Ráadásul a Balaton mikroklímája – a tó hűsítő hatása és a vulkanikus talaj – ad egy egyedi karaktert a boroknak, amit máshol nem találunk meg.
Nyitó fotó: Pixabay
*
Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!
https://www.facebook.com/greenponthu/
*
Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!