Kétezernél több elektromos autó kapcsán igényeltek támogatást

Az elektromos autó a jövő - és újra van rá hazai támogatás, most a vállalati vásárlóknak. Illusztráció - fotó: Unsplash

Már kétezernél több elektromos autó vásárlására igényeltek támogatást a vállalatok – derült ki az Energiaügyi Minisztérium közleményéből.

Mint ismert elektromos autó beszerzésére a vállalkozások 2024. február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást. Pontosabban: tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez jár állami támogatás.

Mostanáig 1658 cég igényelt támogatást 2047 elektromos autó kapcsán, közel 8 milliárd forint értékben. A zöldenergia hasznosítást ösztönző kiírásra jövő tavaszig várják a pályázatokat.

Egy elektromos autó vásárlásához 2,8-4 millió forint jár

A 30 milliárd forintos keretösszegű, elektromos autó vásárlását támogató program egy jármű beszerzését az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forinttal segítheti. A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10-49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50-249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be. Egy cégre így összesen akár 64 millió forint juthat.

A támogatási kérelmek 2025. március végéig nyújthatók be a www.palyazat.gov.hu oldalon elérhető kitöltő felület használatával. Az eddigi adatok szerint a legnépszerűbb járműkategória a személyautóké, amelyekből 1549 megvásárlását tervezik a pályázók. Kisteherautókból e mennyiség harmadára, busz és 3,5 tonna feletti tehergépkocsi iránt pedig néhány darab erejéig mutatkozott eddig érdeklődés.

A károsanyag-kibocsátás mintegy ötödéért a közlekedés, azon belül túlnyomórészt a közúti forgalom felel.

A szektor zöldítésében meghatározó eszköz az elektromos autózás térnyerésének elősegítése. A kormányzati támogatásoknak is köszönhetően e téren látványos eredményeket sikerült elérni az elmúlt időszakban. 2020 elejéhez képest ötször több, mintegy 88 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik Magyarországon. A tisztán elektromos gépkocsik száma februárban meghaladhatja az ötvenezret.

A jövő a zöldenergiáé

Mint jól ismert, és mint a minisztérium is megerősíti: az elektromos járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. Ráadásul a kapcsolódó munkahelyteremtő iparfejlesztések nagyban hozzájárulnak a gazdasági növekedés helyreállításához, a versenyképesség megerősítéséhez.

Az Energiaügyi Minisztérium közléséből kiderült, hogy az e-mobilitás további terjedésének előmozdítása érdekében a tárca

a hazai töltőinfrastruktúra bővítését támogató felhíváson is dolgozik.

Forrás: Energiaügyi Minisztérium, fotó: Unsplash

*

Érdekli az e-mobilitás, az elektromos autó létjogosultsága? Olvassa el ezeket az írásainkat is!

https://green.hu/cikkek/elektromos-jarmuipar-tamogatas-nagy-marton/

https://green.hu/cikkek/e-autok-gyartas-karos-vdi/

Kapcsolódó