Nem jó semmire? 5 ok, amiért mégis imádjuk az epret!

Az eper szezonja hivatalosan is beköszöntött – a piros gyümölcsök ellepték a piacokat, és ilyenkor a legtöbben nem is tudnak ellenállni nekik.
Pedig ha őszinték akarunk lenni: az eper nem különösebben tápláló, nem kiemelkedően vitamindús, és igazából – ha szigorúan a tápanyagokat nézzük – „nem jó semmire”. Mégis rajongásig imádjuk az epret. De vajon miért? Összegyűjtöttük a Green.hu érveit:
1. Az íze: friss, édes, napfényízű
Az eper az egyik legkellemesebb ízű gyümölcs, amit ismerünk. Az édes-savanykás aromája annyira jellegzetes, hogy mindenki azonnal felismeri, és szinte mindenhez illik: süteményekhez, joghurthoz, salátához, pezsgőhöz – vagy csak úgy, magában.
2. Látványra is szerelem
Kevés gyümölcs ilyen fotogén. A frissen mosott, fénylő piros eprek zöld csészeleveleikkel együtt dekorációként is megállják a helyüket. Egy tál eper a konyhapulton önmagában is hangulatjavító, hívogató látvány. Arról nem is beszélve, hogy szív alakú…
3. Történelem és romantika
Bár az eper őshonos fajai Észak- és Dél-Amerikában is megtalálhatók, a ma ismert nagy, húsos gyümölcs a 18. században született Franciaországban: a chilei és a vad virginiai eper keresztezéséből. Az eper a rómaiaknál a szerelem, a szépség és Vénusz istennő jelképe volt – nem csoda, hogy a mai napig a romantika egyik gyümölcsének tartják.
4. Diétabarát
Habár nem bővelkedik C-vitaminban, mint például a citrusfélék, és nem is rostbajnok, az eper kalóriatartalma rendkívül alacsony – 100 grammban mindössze kb. 32 kcal található. Így bűntudat nélkül nassolható. A „nem jó semmire” státuszát tehát épp az adja, hogy semmiben sem kiemelkedő – mégis mindenben kellemes. És talán épp ez benne a legjobb.
5. Bármit feldob – még a legegyszerűbb receptet is
Az eper sokféleképpen elkészíthető, de most jöjjön egy meglepően különleges és egyszerű recept.
Epres-spenótos saláta fetával és pirított dióval
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 15 dkg friss spenótlevél (bébispenót a legjobb)
- 25 dkg friss eper, megtisztítva, szeletelve
- 10 dkg feta sajt, morzsolva
- 5 dkg dió vagy pekándió, szárazon megpirítva
- 1/2 fej lilahagyma, vékonyra szeletelve
- 1 marék friss bazsalikomlevél (opcionális, de nagyon jól illik hozzá)
Az öntethez:
- 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1,5 evőkanál balzsamecet (vagy epres balzsamecet, ha elérhető)
- 1 teáskanál méz
- 1 teáskanál mustár (dijoni a legjobb)
- Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
Egy száraz serpenyőben, közepes lángon pár perc alatt megpirítjuk a diót, amíg illatos és enyhén aranybarna lesz. Egy kis tálban habverővel vagy villával keverjük össze az olívaolajat, a balzsamecetet, mézet, mustárt, sót és borsot, amíg szép emulziót nem kapunk. Majd jöhet a saláta összeállítása: egy nagy tálban lazán összeforgatjuk a bébispenótot, az epret, a lilahagymát és a bazsalikomleveleket. Meglocsoljuk az öntettel, és óvatosan átkeverjük. A tetejére morzsoljuk a feta sajtot, megszórjuk a pirított dióval, és azonnal tálaljuk.
Ha tartalmasabb salátát szeretne, feldobhatja grillezett csirkemellcsíkokkal vagy quinoával – így akár könnyű nyári főételként is tálalható.
Összefoglalva: az eper talán nem a tápanyagok királya, de a szívünket rég meghódította. Az íze, a látványa, a történelme és a hozzá fűződő érzelmeink mind hozzájárulnak ahhoz, hogy újra és újra beleszeressünk – minden tavasszal.
Nyitókép: Pixabay
*
Olvassa el korábbi cikkünket is a hazai, „lajosmizsei” eperről:
https://green.hu/cikkek/lajosmizsei-eper-atveres-nincs-ennyi-eper/
*
Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!
https://www.facebook.com/greenponthu/
*
Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!