6 tipp egy fenntartható esküvő előtt – így mondhatjuk ki az igent zöldebben

Esküvő 6 tipp nyitókép - Unsplash

Egy esküvő a túlzott utazástól kezdve az élelmiszer-pazarlásig igen jelentős szén-dioxid-lábnyomot hagy maga után. Íme 6 ötlet, hogy hogyan szervezzünk környezettudatos ünneplést.

Egy esküvő egy párra nézve maga a Nagy Nap. Sajnos azonban egy klasszikus esküvő szén-dioxid-lábnyoma is eléggé hatalmas még nálunk is, de most az alábbiakban az átlagos amerikai ceremónia kapcsán mutatjuk ezt be.

Egy ilyen esküvő körülbelül 60 metrikus tonna CO2-t termel, ami megegyezik 71 New York és Los Angeles közötti oda-vissza repülőút szén-dioxid-kibocsátásával. Körülbelül 60 fát kellene ültetni és 100 évig növeszteni ahhoz, hogy ezt a mennyiségű szén-dioxidot el lehessen távolítani a légkörből. És mivel csak az Egyesült Államokban 2022-ben több mint 2 millió házasságkötés történt, a rendezvényipar környezeti hatása jelentős.

 

Kat Wray eco-etikai esküvői erőforrás oldala, a Mindfully Wed egy ingyenes esküvői lábnyom kalkulátort kínál, amelyet bárki használhat mennyegzője hatásának felbecsülésére és csökkentésére.

Wray, aki egyben rendezvényfotós is, azt mondja, hogy

az esküvők legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó elemei a légi utazás, a magas vendégszám, a hús tartalmú menüpontok, az élelmiszer-pazarlás és az importált virágok, mégpedig ebben a sorrendben. Ám a ruhaválasztás és a dekoráció is növelheti egy esküvő szén-dioxid-lábnyomát.

 

„Arra biztatom a párokat, hogy az esküvőtervezést tekintsék örömteli aktivizmus lehetőségének,” mondja Wray. „Az esküvők arra is szolgálhatnak, hogy fogyasztói erejüket felhasználva megmutassák a vendégeiknek, mi az, ami számukra fontos, és miben hisznek.”

Azok számára, akik esküvőt terveznek, a szakértők hat kulcsfontosságú módot javasoltak annak érdekében, hogy az esemény környezetbarátabb legyen.

1 – Csökkentse az esküvő utazási kibocsátását

A helyszín kiválasztása nehéz lehet, és számos tényezőtől függ. Ha azonban alacsony utazási kibocsátást szeretnél prioritásként kezelni, a legjobb megközelítés az, hogy olyan helyszínt válassz, amely a vendégek többségéhez közel van. Ha az esküvői szertartást, a fogadást és a fotózást is ugyanazon a helyen tartják, az is csökkenti a szállítást.

Ha egy adott úti cél elkerülhetetlen, a párok fontolóra vehetik egy központi helyszín választását a legtöbb vendég számára, vagy csoportos szállítást, például transzfereket, hogy csökkentsék a résztvevők által használt járművek számát. „Ha mindenki a világ minden tájáról érkezik, eldöntheted, hogy kisebb lesz a vendéglista, így kevesebben utaznak,” javasolja Wray.

2- Tegye zölddé az esküvő kínálta étlapot

A helyi szállítók választása, akik szezonális élelmiszereket szállítanak, tovább csökkenti a szállítási kibocsátásokat. „Ez arról is szól, hogy támogatjuk a helyi gazdaságot, és helyben növeljük a biodiverzitást,” mondja Michelle Miles, aki az Egyesült Királyságban működő esküvői szolgáltató kollektíva, a Sustainable Wedding Alliance vezetője. Mivel a helyi termékek elérhetőségét kiszámíthatatlan tényezők, mint például az időjárás is befolyásolhatják, Miles azt javasolja a pároknak, hogy az étlapjukat általánosan határozzák meg: például „ne kötelezzék el magukat a helyi zöldbab mellett, hanem mondjanak inkább ’szezonális zöld zöldségeket’, így rugalmasabban tudják kezelni a kínálatot.”

A hús közel 60%-át teszi ki az élelmiszertermelésből származó üvegházhatású gázoknak, 1 kg marhahús előállítása során 70 kg kibocsátás keletkezik, ami azt jelenti, hogy a legfenntarthatóbb esküvői lakoma vegetáriánus vagy vegán.

Ha a költségvetési korlátok miatt a fenntartható kiszolgálás nem megvalósítható, vagy ha az étlapon szerepelnie kell húsnak, tervezzük meg az ételeket úgy, hogy minimalizáljuk a hulladékot, és kérdezzük meg a helyszínt, hogy lehetővé teszi-e a vendégek számára, hogy hazavigyék a maradék ételt, vagy hogy a személyzet megehesse azt (sok helyszín eldobja a maradékokat a helyi egészségügyi előírások miatt).

„Minden személyzettag kapott néhány ételt a rendezvényünkből,” mondja Natalie Goldfarb, aki 2022-ben tartott környezettudatos esküvőt Poughkeepsie-ben. Az ételalapú partiajándékok is okos módja annak, hogy a vendégeknek valamit adjunk, amit felhasználnak, ahelyett, hogy egy emléktárgyat kapnának, amely a szemetesben végzi. „Üvegpalackos tealeveleket adtam ajándékba” – mondja Goldfarb.

3 – Válasszon helyi virágokat az esküvői dekorációhoz

A helyben termesztett virágok környezetbarátabbak, mint az importáltak. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban például egyre gyakoribbak a vágott virágokat termesztő farmok, így lehet, hogy többféle virágból választhatunk. Fontolóra vehetjük a cserepes növények bérlését és a művirágok (selyemcsokrok) használatát is.

Ha a kedvenc virágai nem szezonálisak vagy nem helyi termesztésűek, fontolóra veheti a helyi zöldek és néhány import virág kombinációjának használatát, és utánajárhatunk olyan szervezeteknek a környéken, amelyek újrahasznosítják az esküvői virágokat más helyszínekre, eseményekre vagy tevékenységekre, például virágrendezésre idősotthonokban.

4 – Viseljen fenntartható módon készült ruhát az esküvő alkalmával

Ami az esküvői ruházatot illeti, a fenntarthatóság és a fényűzés nem zárják ki egymást. Sok vállalkozás specializálódott a vintage és újraértékesített alkalmi ruhákra. Goldfarb a New York-i nonprofit szervezetnél, a Housing Works-nél találta az esküvői ruháját, amely évente rendez „Bride on a Buck” esküvői vásárt, és végül egy újrahasznosított poliészter béléssel és természetes anyagokból készült ruhát választott, amit a Brooklyn-i Loulette tervezőstúdió készített. Az esküvői partikban a különböző ruhák divatosak – a koszorúslányok viselhetik már meglévő darabjaikat, vagy választhatnak olyat, amit újra fognak hordani.

5 – Gyűrűt, ékszert ne újat, hanem például örököltet

Fontolja meg az örökségből származó, használt gyűrű választását. A vintage gyűrűkhöz nem szükséges új anyagokat használni vagy előállítani, ez teszi őket a legfenntarthatóbb opcióvá az esküvői ékszerek között.

Amikor értékes kövek, mint például a gyémántok beszerzéséről van szó, a bányászat környezeti és társadalmi problémákkal terhelt, a szintetizálásuk pedig rendkívül energiaigényes. Ez azt jelenti, hogy nem mindig egyértelmű, hogy a bányászott vagy a laboratóriumban növesztett kövek fenntarthatóbbak-e. Ha új követ vásárol, keressen olyan ékszerészeket, akik tanúsított fenntarthatósági besorolású köveket használnak, és betartják a Kimberley Folyamatot, hogy biztosítsák áruik konfliktusmentességét. Bár egyetlen drágakőbányászat sem mentes az etikai és környezeti aggályoktól, az értékes kövek, mint a zafírok és smaragdok általában kisebb, könnyebben nyomon követhető bányákból származnak, mint a gyémántok, ezáltal egyszerűbb a fogyasztók számára kutatni eredetüket és hatásukat.

6 – Szökjön meg saját mennyegzőjéről, minimalizálja a vendégsereget, a bulit

Wray azt mondja, hogy az ügyfelei gyakran bevallják neki, hogy álomesküvőjük egy „szökéses ceremónia”, a hivatalos részt követő „kötelező” utóparti ilyenkor opcionális. Ilyenkor nem kell vőfély, bokréta, nincsen ültetési rend, lehetővé téve a pároknak, hogy költségvetésüket kisebb léptékű luxusokra vagy más szükségletekre fordítsák. Arra ösztönzi őket, hogy vessék le a régi hagyományokhoz való ragaszkodás nyomását, és maguk határozzák meg esküvőjük célját: „el kell dönteniük, hogy ‘Mi lesz számunkra igazán szórakoztató?’

Néhány cég olyan modelleket kínál, amelyek ötvözik a „szökés” alacsony stressz-szintjét és a hagyományos esküvők jellegzetességeit egy-egy csavarral.

Például a Kanadában működő Pop-Up Chapel hatékony ceremóniákra specializálódott. Egy napon belül 10 különböző esküvőt szervez 10 párnak, biztosítva a helyszínt, a virágokat, a báreszközöket és a zenét. A legtöbbek számára a városházi ceremónia a legkönnyebben elérhető változata ennek a „megosztáson alapuló” újfajta esküvőnek – gondoljunk az autó- vagy a városi rollarek megosztására.

És egy kis dráma, illetve vicc kedvéért: kössön házasságot egy Las Vegas-i Elvis előtt, aki naponta 20 párt „lát el”. Olcsó, gyors és egyszerű – nem véletlen, hogy klasszikus…

https://gracelandchapel.com/

Forrás és további részletek:

https://www.theguardian.com/wellness/article/2024/may/02/sustainable-eco-friendly-wedding

 

Fotó: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

Kapcsolódó