7 tipp – így egy felejthetetlen fenntartható nyaralás részese lehet

A fenntartható nyaralás egyre népszerűbb - a Santorinin készült kép kép illusztráció - Fotó: Unsplash

A fenntartható nyaralás egyre népszerűbb, hiszen nemcsak a bolygónk számára előnyös, de jellemzően gazdagabb élményekkel is térhetünk haza és még spórolhatunk is. Íme néhány ötlet, hogyan tehetjük zöldebbé a nyaralást, az utazást.

1. Fenntartható nyaralás – alapok: közlekedés és szállás

Ha csak teheti, utazzon vonattal vagy busszal, hogy csökkentse a károsanyag-kibocsátást. Egész Európa kiváló vasúthálózattal rendelkezik, de ezen belül is a nyugati országok vasútjai. Ha a repülő vagy az autó kényelméről nem akarunk lemondani, keressünk kisebb karbonlábnyomú repülőjegyeket vagy kisebb fogyasztású autót, például bérautóként.

Szállásként pedig válasszunk kempingeket (akár mobilházakkal vagy lakóautóval) vagy kutassunk fel kifejezetten ökohoteleket, például ahol a szállások napenergiát használnak.

2. Helyi piacok, csomagolásmentes vagy öko-csomagolt áruk

Keresse mindig a hangulatos helyi piacok friss, szezonális termékeit, mint például Franciaországban vagy  Toszkánában, illetve bárhol a világon. Kerülje a gyorséttermeket, a boltok műanyag csomagolású „gyorsételeit” és ha teheti, akkor vásároljon csomagolásmentes boltokban. Ilyenek például Párizsban és más nyugati nagyvárosokban is terjednek. És persze ne felejtse otthon a mosható vászontáskákat, amik a lebomló nejlonzacskóknál is praktikusabbak.

3. A fenntartható nyaralás része a helyi ökoturizmus kipróbálása

Vegyen részt helyi, ökoturisztikai programokban, mint amilyenek az erdei, nemzeti parki vagy más zöld túrák, séták. Kerülje a súlyosan környezetkárosító tevékenységeket, sportokat.

4. Keressen energia-, és víztakarékos szállásokat

Csökkentse energiafogyasztását energiatakarékos eszközökkel és világítással, mint egyre több modern szálloda teszi. Vagy ott vannak egyes spanyolországi szállások, amelyek ösztönzik a rövid zuhanyzást és víztakarékos technológiákat – tegyen Ön is így: takarékoskodjon a vízzel a nyaralása alatt is.

5. Vigyen kulacsot és készítsen szendvicseket az útra

Használjon újratölthető palackokat, kulacsokat mindenki.

Sőt, még jobb a kis vagy a nagyobb termosz nyáron is, mert abban nem csak télen marad meleg a kávé és a tea, de a forróságban is egész nap hideg marad a reggel eltett ital, ha jégkockákat teszünk bele, azok is csak órák múlva olvadnak fel!

Továbbá kerülje az agyoncsomagolt ételeket. Így az egyszer használatos műanyagokat, ahogy Európa több pontján, vagy Japán számos városában erre ösztönzik is a lakosságot.

Nyugat Európában, például a német nyelvterületeken, vagy akár itthon Magyarországon is kiterjedt szelektív hulladékgyűjtő rendszerek működnek, amelyeket a turisták is használhatnak. Figyeljünk oda a szelektív gyűjtésre nyáron is!

6. Óvatosan a szuvenírekkel – ötlet: a helyi kézművesek támogatása

Hagyja végre az Ázsiában vagy Afrikában tömegesen készülő, rettenetes műanyag bóvlikat az árusoknál! Inkább vásároljon helyi kézműves termékeket azért, hogy valóban a helyi gazdaságot támogassa. Továbbá

a haszontalan és pár hét után a fiók mélyére kerülő „dísztárgyak” és más bóvlik helyett lehetőleg hasznos szuveníreket keressen. Lehetnek ezek például ruhadarabok, konyhai eszközök, háztartási kellékek.

 

A fenntartható nyaralás azt is jelenti, hogy csökkenti a feleslegesen vett bóvlik mennyiségét... (a kép illusztráció) - fotó: Unsplash
A fenntartható nyaralás azt is jelenti, hogy csökkentjük a feleslegesen vett bóvlik mennyiségét    (a kép illusztráció) – fotó: Unsplash

A görög szigeteken, a spanyol vagy az olasz nyaralóhelyeken vagy akár már Horvátországban is egyre több kis üzlet kínál kézzel készített, helyi ajándéktárgyakat, akár a forgalmasabb városközpontokban, vagy az utak mentén.

Nehéz persze tudatosnak maradni nyáron, de inkább fizessünk kicsit többet, ám értelmesebb ajándéktárgyakra költsük, ha már a késztetést nem mindig tudjuk leküzdeni.

7. Offline térképek akár telefonon is

Töltse le előre a szükséges információkat és használjon offline térképeket, hogy minimalizálja az online keresések roaming igényét és persze energiafogyasztását. A skandináv országokban például számos applikáció segíti az offline navigációt és turisztikai információk elérését, de a Google térkép is használható offline módban.

Hogyan töltsük le a térképet?

Nyissa meg a Google Térképek alkalmazást a mobiltelefonján, majd keresse meg azt a régiót, amelyet le szeretne tölteni. Amikor megtalálta a kívánt területet, törölje a keresési eredményeket, de hagyja a térképet a képernyőn. Érintse meg a jobb felső sarokban található profil ikont, majd válassza az „Offline térképek” opciót.

Tipp profiknak: keresse az Organic Maps, a Maps.Me az OsmAnd vagy a Here WeGo appok offline használatra optimalizált térképeit!

Összegezve

A fenntartható nyaralás tehát nemcsak a környezet számára előnyös, hanem izgalmasabb és értékesebb utazási élményt is nyújt. Próbálja ki ezeket a tippeket a következő utazásán, és élvezze a zöldebb vakáció előnyeit!

Még több fenntartható utazási tippet talál ezen a linken (angol nyelven), néhányat mi is felhasználtunk innen:

https://greencitizen.com/blog/sustainable-holiday-tips/

Fotó (illusztráció) – Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol a fenntartható nyaralás realitásáról!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó