Ami szép, legyen másnap is szép: 8 lépés a környezettudatos szépségápolásért

környezettudatos szépségápolás
A szépségápolás világa színes és változatos, az elképzelhetetlenül sok féle terméknek mégis csak a töredéke az, ami fenntarthatónak nevezhető. Igaz, vannak ebben is előre lépések, az iparág felismerte ezt a szükségszerűséget. De a legfontosabb döntés a miénk: mit választunk?

Mitől lehet környezettudatos a szépségápolás?

Ha szeretnénk áttérni a környezettudatos szépségápolásra, akkor elsősorban azokat a problémákat kell minimalizálni, amelyek a kozmetikai termékek gyártása és felhasználása során jelentkeznek. A legtöbb kozmetikum eredendően kémiai, vegyi anyagokat tartalmaz, azok által fejt ki hatást a bőrben. Igen ám, de ezek a kemikáliák nem csak a bőrre vannak hatással, hanem (óhatatlanul is) a környezetbe kerülve komoly károkat okoznak.

Ilyenek például a parabének (methyl-, ethyl-, propyl-, isopropyl-, butyl- és isobutyl-paraben), melyeket tartósítószerként széles körben használnak kozmetikumokban és szépségápolási termékekben. Hormonrendszert befolyásoló tulajdonságaik miatt veszélyesek, amikor a vízi ökoszisztémákba kerülnek.

Egy másik nagy csoport a ftalátok (pl. dibutyl ftalát, diethyl ftalát), ezeket lágyítószerként használják kozmetikumokban, és szintén a vízi élővilágra jelentik a legnagyobb veszélyt, mert fejlődési problémákat okozhatnak. És ott vannak még a mikroműanyagok, melyeket radírozó, tisztító termékekben szoktak használni. Talán mondanunk sem kell, ezek mennyire szennyezőek, tele van velük a sajtó.

És akkor még nem beszéltünk a sziloxánok, UV-szűrők és a triclosan környezetkárosító hatásairól.

A környezettudatos szépségápolás eszméje arra ösztönöz, hogy termékeinket mindennek megfelelően, tudatosan válasszuk meg, figyelembe véve azok összetételét, sőt azon túl a csomagolását és a gyártás során felhasznált erőforrásokat is.

A szektor innovátorai már dolgoznak azon, hogy biológiailag lebomló csomagolóanyagokat, újrahasznosított tartalmakat és vegyszermentes formulákat vezessenek be. Ezek a lépések nemcsak, hogy csökkentik az ipar ökológiai lábnyomát, de a felhasználók számára is egy tisztább, egészségesebb alternatívát kínálnak.

8 tipp, amit mi is megtehetünk a környezettudatos szépségápolásért

 

  1. Nézzük meg a termék csomagolását! Válasszunk újrahasznosított vagy biológiailag lebomló csomagolású termékeket, mert ez csökkenti a hulladéktermelést. Sőt, a méret is számít. Ne sok kis kiszerelésű terméket vásároljunk, hanem egy nagyobbat. Bár még ritka, de találhatunk újratölthető termékeket is.
  2. Keressük a természetes összetevőket! Szinte nincs olyan kemikália, ami ne lenne helyettesíthető a természetben fellelhető növénnyel, anyaggal, összetevővel. Ezeket a szépségipar is felismerte, és egyre több a kézműves, organikus vagy vegán kozmetikai termék. Ezek nem csak bőrbarátak, de a csomagolásuk is gyakran újrahasznosított vagy biológiailag lebomló. Itthon bevizsgált biokozmetikumok például a PopPom vagy a Manna termékei, illetve a DM sajátmárkás Alverde termékcsaládja, de ide sorolhatók a luxuskategóriát képviselő Adrienne Feller kozmetikumok is.
  3. DIY – készítsd magad! Nemcsak organikusabb, de olcsóbb is, ha a különféle összetevőket mi magunk keverjük ki otthon. Csak néhány példa: bőrradírozáshoz remek a cukor, olívaolajjal összekeverve, a mézes joghurtos pakolás rendkívül jól hidratál, az avokádós pakolás pedig csodát tesz a hajjal. Az interneten rengeteg recept található, érdemes kipróbálni!
  4. Felejtsük el a vattakorongot! A szépségiparon belül a környezet egyik legnagyobb ellensége a vattakorong, mert sok szemét keletkezik belőle, ráadásul szintetikus, így ne álljunk addig fél lábon, amíg lebomlik… Használjunk mosható sminklemosó korongot, amit akár magunk is elkészíthetünk kidobásra ítélt ruhákból, textíliákból.
  5. Részesítsük előnyben a helyi és organikus terméket! Támogassuk a helyi gazdaságot, egyúttal csökkentsük az ökológiai lábnyomot! Ha van a környezetünkben olyan vállalkozó, aki kézműves termékeket kínál, válasszuk azt ahelyett, ami akár egy másik kontinensről érkezik.
  6. Gondoljon az állatokra is! Bár Európában már tilos, a világon máshol még mindig gyakori, hogy állatokon próbálják ki a kozmetikumok összetevőit. Nyulakat, egereket, patkányokat, tengerimalacokat használnak erre legtöbbször, nem túl barátságos körülmények között. Keressük a „cruelty free”, „cruelty free & vegan” és a „cruelty free international” (ugró nyuszi) jelzést a termékek címkéjén, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem végeztek állatkísérleteket a termékfejlesztés során.
  7. Búcsúzzunk el a melegvíztől… meg a víztől! Próbáljunk meg minél kevesebb víz felhasználásával szépítkezni. Az ugye alap, hogy zárjuk el a vizet, amíg szappanozunk, samponozunk, de egy próbát megér az is, ha fokozatosan a langyos és hideg vízre térünk át. Ez nemcsak energiát spórol, de kifejezetten jót tesz a vérkeringésnek, így a bőrnek is.
  8. Járjunk „zöld” szépségszalonba! Ma már nem lehetetlen olyan kozmetikust találni, akinek fontos a fenntarthatóság. Azaz biotermékeket használ, újratölti a flakonokat, környezettudatosan kezeli a hulladékot, stb. Díjazzuk az erőfeszítéseit, ha már ugyanazért a célért mi is teszünk.

Ezek a lépések és tudatos döntések egy olyan világot nyithatnak meg előttünk, ahol a szépségápolás nem terheli a környezetet, és még a bőrünk is meghálálhatja, ha megszabadítjuk a kemikáliáktól.

Kiemelt kép: freepik

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó