Hőség – az állatokra is figyeljünk a nyári forróságban!

Állatvédelem hőség
Életbe lépett a hőségriadó, szombatig a napi középhőmérséklet 27 fok körül lesz, a csúcs pedig elérheti a 38 fokot. Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos emlékezteti az állattartókat a nyári meleg veszélyeire, melyek különösen súlyosan érinthetik az állatokat.

A hőség nemcsak az emberek, hanem négylábú barátaink számára is komoly kockázatokat rejt. A hőguta és a kiszáradás komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a kutyáknál, melyek akár életveszélyesek is lehetnek.

A nyári forróságban a kutyák hőszabályozása kevésbé hatékony, mint az embereké, mivel nem izzadnak bőrükön keresztül, hanem lihegéssel próbálnak hűsölni, ami azonban csak korlátozott mértékben segít.

A hőguta veszélye akkor is fennállhat, ha kedvencünk bár árnyékos helyen van, azonban a levegő fülledt. Ezen kívül a kiszáradás is komoly kockázatot jelent, különösen akkor, ha nem biztosítunk számukra elegendő friss vizet, ami különösen fontos a forró napokon. A forró aszfalt és homok pedig könnyen megégetheti a kutyák mancsait, ami fájdalmas sérüléseket okozhat. A hőség tehát súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet pillanatok alatt, ezért a nyári hónapokban különösen fontos az odafigyelés és a megelőzés.

Mit tegyünk a hősében az állatok védelmében?

  • Biztosítsunk árnyékos helyet, ahol jár a levegő
  • Mindig legyen előttük friss víz, ebbe időnként jeget is tehetünk
  • Kerüljük a sétákat a legmelegebb órákban
  • Védjük a mancsukat a forró felületektől
  • Soha ne hagyjuk őket autóban, hiszen a lezárt autókban a hőmérséklet percek alatt életveszélyesen magasra emelkedhet, míg árnyékban is!

Az állatok biztonságának és jóllétének biztosítása minden gazdi felelőssége, és elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk ezzel a fontos kötelességgel.

A Társállatok Világnapja kiváló alkalom arra, hogy emlékeztessük magunkat és egymást társállataink megfelelő gondozásának fontosságára – hangsúlyozta Ovádi Péter kormánybiztos. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy kedvenceink biztonságban élvezhessék a nyári hónapokat is!

Forrás: az Igazságügyi Minisztérium sajtóközleménye
Nyitókép: Unsplash

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó