Amerikában még nagyon rosszul áll az ingatlanpiac zöldítése, fenntarthatóvá tétele

Életkép Amerikában - közel sem olyan zöld az ingatlanpiac, mint az EU-ban - fotó (illusztráció) - Pexels

Amerikában felmérést végzett pár hete, 2024 márciusában a Nemzeti Ingatlanügynökök Szövetsége (National Association of REALTORS), hogy meghatározza a lakáspiac fenntarthatósági helyzetét, állapotát. A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy az ingatlan ágazat közel sem tart ott, ahol pléldául Európában – az USA-ban csak éppen a zöld forradalom küszöbén toporog…

Lehet jelölni Amerikában, ha egy lakás vagy ház zöld, de keveseket érdekel mindez

A válaszadók négytizede jelezte, hogy az ingatlanlistázó szolgáltatásuk (MLS) most már tartalmaz zöld adatmezőket, ami azt jelzi, hogy a lakóingatlanok bemutatása nyitottabbá vált a fenntartható jellemzők ismertsége iránt – ez az öko-otthonokra irányul. Ezek a mezők útjelzőként működnek, amelyek a vásárlókat környezetbarát házakhoz vezetik, így elősegítve az egészséges életmód népszerűsítését.

Fenntartható gyakorlatok Amerikában – még gyerekcipőben járnak

A megkérdezetttekk egynegyede, akik bevallásuk szerint fenntartható jellemzőkkel rendelkező otthonokban élnek, a képzettebbek közül kerültek ki.

Ez azt mutatja, hogy az ingatlanszektorban növekszik a tapasztalat az energiahatékonyabb készülékekről, a megújuló energia rendszerekről és a környezetbarát építőanyagokról is Amerikában mind a vevők, mind az inagatlanközvetítők részéről.

Az ismeretek birtokában pedig az ingatlanügynökök segíthetnek a zöld életmód népszerűsítésében és az ügyfelek változó igényeinek kielégítésében, akik törődnek a földdel.

Zöld tanúsítványok Amerikában – a tévhitek eloszlatása

A közkeletű félreértésekkel ellentétben a zöld tanúsítvánnyal rendelkező otthonok több mint 40 százaléka sem több, sem kevesebb időt nem tölt a piacon. Ez eloszlatja azt a tévhitet, hogy az öko-barát tanúsítványok akadályoznák az ingatlanok piacképességét, és kiemeli a zöld tanúsítvánnyal rendelkező otthonok növekvő elfogadottságát a vásárlók körében.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy hogyan alakul az ingatlant keresők érdeklődése a fenntarthatósűg iránt az amerikai ingatlanpiacon: 
A fogyasztói érdeklődés a fenntarthatósűg iránt az amerikai ingatlanpiacon – forrás: https://www.nar.realtor/blogs/economists-outlook/unveiling-the-greener-future-insights-from-the-2024-sustainability-survey-residential

Ügyfélprioritások: kényelem és tudatosság

A felmérés szerint az ügyfelek otthoni jellemzőkkel kapcsolatos prioritásai közé tartoznak az ablakok, ajtók, burkolatok állapota, továbbá és kényelmes lakóterek, és csak ezeket követik a fenntarthatósági szempontok. Ez a kettős fókusz (azaz a fenntarthatósági szempontok másodlagos volta) előtérbe helyezi az úgynevezett holisztikus tervezési megközelítéseket.

A holisztikus tervezés az ingatlanoknál egy olyan megközelítést jelent, amely az épület teljes életciklusát és annak minden aspektusát figyelembe veszi, nem csak az egyes részeire összpontosít. Ez biztosítja, hogy az épületek nem csak környezetbarátak, hanem kényelmesek és élhetőek is legyenek, miközben hosszú távon fenntarthatóak és gazdaságosak maradnak.

 

A jobb fenntarthatósági minősítésű otthonok egy-öt százalékkal drágábbak Amerikában

Az idézett kutatásban a válaszadók tizenhárom százaléka arról számolt be, hogy a jobb fenntarthatósági minősítésű otthonok egy-öt százalékkal nagyobb értéket képviselnek, mint a hasonló otthonok.

A válaszadók jelentős többsége (az ingatlanforgalmazókról van szó) az elmúlt évben közvetlenül foglalkozott zöld jellemzőkkel rendelkező ingatlanokkal. Ez tükrözi az iparág proaktív hozzáállását a fenntarthatósághoz lakóingatlan-tranzakciók kapcsán – állípítja meg az anyag szerzője.

Az idézett NAR 2024 Sustainability Report tehát részletesen feltárja a lakóingatlan-szektor fenntarthatósági jellemzőit. A hirdetésekben szereplő zöld adatmezők integrációjától a környezetbarát tanúsítványok növekvő piaci elfogadottságáig. E szerint az amerikai igatlan ágazat szakértői készen állnak a változásokra.

Ahogy az ügyfelek fenntarthatóság iránti érdeklődése növekszik, úgy az ingatlanszakemberek mindinkább kulcsszerepet játszanak az öko-barát otthonok és gyakorlatok népszerűsítésében.

Az oktatásba való befektetéssel, az energiahatékonyság melletti kiállással és a zöld jellemzőkkel rendelkező ingatlanokkal való aktív foglalkozás egyre gyakoribb tehát Amerikában is.

 

Fotó: Pexels

Az anyag forrásai és további részletek (angol nyelven):

https://www.nar.realtor/blogs/economists-outlook/unveiling-the-greener-future-insights-from-the-2024-sustainability-survey-residential

https://cdn.nar.realtor/sites/default/files/documents/2024-realtors-and-sustainability-residential-report-04-29-2024.pdf

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

 

Kapcsolódó