Szebb lett Angyalföld: elbontotta nagyfeszültségű oszlopait az E.ON

Angyalföld E.On Hungária - nagyfeszültségű oszlop bontás - fotó: E.On Hungária
Angyalföld szebbé vált, miután elbontotta nagyfeszültségű oszlopait az E.ON és a térség fejlesztési céljait figyelembe véve földkábelekre cserélte a légvezetékeket a Vizafogónál.

Angyalföld ezt nyerte a bontással

— A bontás után megkezdődhet a XIII. kerület új lakóparkokkal körülölelt városrészének fejlesztése és zöldítése

— A kerület energiabiztonsága tovább javul a földkábelek és új alállomások telepítésével

— A fejlesztés a városrész növekvő áramigényének ellátását, a megújuló energiaforrások, napelemes rendszerek hálózatra kapcsolását is lehetővé teszi

— A beruházás értéke 1,7 milliárd forint, melyet az E.ON Hungária Csoport finanszíroz

1,6 kilométer légvezetékkel lett kevesebb Angyalföld

Budapest XIII. kerületének látképe változott meg azzal, hogy az E.ON Hungária elbontotta 1,6 kilométer hosszan haladó, nagyfeszültségű távvezetékeket tartó oszlopsorát a Csavargyár utca és az Árpád híd között.

A Dunával párhuzamos területen az elmúlt években jelentős ingatlanfejlesztések zajlottak, új lakóparkok emelkedtek, többezer lakó talált új otthonra. Az oszlopok kiemelése nyomán megkezdődhet a Cserhalom utca és az Esztergomi út mentén a felszabaduló területek fejlesztése.

Válaszul a városrész megnövekedett energiaigényére, a XIII. kerületi önkormányzattal egyeztetve, valamint a terület fejlesztési céljait figyelembe véve

az E.ON földkábelre cserélte a 40 éve ott álló, 40 méter magas oszlopsort és a szabadvezetékeket.

Az áramhálózat átépítése az itt élők érdekét szolgálja, hiszen a felszabaduló területen elindulhatnak tervezett fejlesztések, parkosítások és körforgalmak, parkolók, új járdák épülhetnek, birtokba vehető és zöldíthető a terület.

Az E.ON az energiabiztonság és a térség energiaigényének kiszolgálása érdekében két újabb alállomást létesít majd az Árpád hídnál a közeljövőben, melyek többek között a megújuló energiaforrások, napelemes rendszerek hálózatra kapcsolását biztosítják.

Angyalföld: a Vizafogó beépítése jól példázza, hogy az új városrészeknek hatalmas energiaigénye van

Nagy Géza, az E.ON Hungária Csoport részeként működő ELMŰ Hálózat Kft. ügyvezető igazgatója a beruházással kapcsolatban elmondta: „A korábban ipari célokra hasznosított területek fejlesztése Budapest több pontján is sürgető feladat. A Vizafogó beépítése jól példázza, hogy az új városrészeket létrehozó beruházásoknak és az új funkcióknak hatalmas energiaigénye van. Áramszolgáltatóként az érkező igényeknek elébe kell mennünk. Ellátásbiztonsági és környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva fejlesztjük az energiahálózatot, hogy az megfeleljen a növekvő fogyasztói elvárásoknak. A Vizafogón kiépített földkábeles áramellátás környezeti hatásoktól védett, kétirányú biztonságot, így üzembiztosabb működést jelent. A fejlesztés emellett esztétikai szempontokat is szolgál, hiszen az oszlopsor helyét birtokba vehetik a zöldfelületek.”

A nagyfeszültségű tartóoszlopok és vezetékek biztonsági övezete 1,6 kilométeren keresztül, mindkét oldalon tizenkét méteres védősávot foglalt el a városrészből. A terület régi funkciójáról árulkodnak a néhol még ma is fellelhető vasúti iparvágányok, amelyek az országos hálózatba kötötték be Vizafogó ipari létesítményeit, főként egykori gőzmalmokat. Miután jelentőségük lecsökkent, a kiszolgáló pályaudvar is hanyatlásnak indult, a 70-es években elbontották az épületeket. A nagyfeszültségű oszlopsor eltüntetésével, a vasúti sínek bontásával, a környezetvédelmi kármentesítés után az egykori ipari terület új funkciót kaphat, gazdagítva ezzel a kerületet.

Az áramszolgáltató szakemberei az elmúlt hónapokban a föld alá tették az új kábeleket, leengedték az immár feleslegessé vált szabadvezetéket, kiemelték a korábban ezeket tartó, tizenkét nagyméretű tartóoszlopot, végül a két méter mélyen lévő vasbeton alapokat is elbontották. A bontásból származó nagy mennyiségű fémhulladékot a szállításhoz apróbb darabokra vágták és hulladékfeldolgozóban újrahasznosítják.

Az oszlopsor bontása, földkábelekkel való kiváltása mintegy 1,7 milliárd forintba kerül, melyet egészében az E.ON Hungária Csoport finanszíroz.

A fejlesztésről rövid videó is készült, mely az alább megtekinthető:

 

*

Írja meg Facebook oldalunkra, hogy mit gondol erről a témakörről!

https://www.facebook.com/greenponthu/

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!
Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

 

Kapcsolódó