Áprilisban is csúcsot döntött az ipari naperőművek termelése

ipari naperőművek rekord
Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű naperőművek termelésében – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A negyedórás átlagteljesítményük az átviteli rendszerirányító MAVIR jelenlegi elszámolási mérési adatai szerint április 30-án, kedden fél egytől 3159 megawatt felett alakult. Ezzel egymást követő három hónapban dőlt meg az ipari naperőművek termelési rekordja.

Az eggyel korábbi negyedórás csúcs 2024. március 20-án született, 3147 megawattos értékkel, ezt sikerült felülmúlni a keddi 3159,5 megawattal.

Az EM felhívta a figyelmet, hogy az összes hazai naperőművi kapacitás a 2022-es több mint 1000 megawatt után tavaly ismét rekord mértékben, mintegy 1600 megawattal bővült. Az ipari méretű rendszerek beépített teljesítménye már a 3500 megawattot közelíti.

A jelentős előrelépés nem csak a havi gyakoriságú abszolút csúcsdöntésekben figyelhető meg. Az 50 kW feletti létesítmények termelése idén már 240 negyedórában haladta meg a tavaly regisztrált legjobb eredményt, a 2023. augusztus 12-i 2731 megawattot.

Jól teljesítenek a háztartások is a napenergia felhasználásban

Háztartási méretű napelemes rendszerekből több mint 264 ezer üzemel Magyarországon, 2416 megawatt összes kapacitással. A saját célra termelő erőművek mintegy 260 megawattjával együtt a beépített fotovoltaikus teljesítmény idén februárban elérte a korábban 2030-ra megcélzott 6000 megawattot.

A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv 12.000 megawattot céloz meg a következő évtized elejére.

A minisztérium hangsúlyozta: a jövő a zöldenergiáé

A kormány a Napenergia Plusz programmal segíti a családokat az energiatárolót is tartalmazó modern napelemes rendszerek létesítésében. Mostanáig több mint 8200 pályázónak ítéltek oda összesen 33,5 milliárd forint támogatást. A háztartások az ingatlanonként akár 5 millió forintos kormányzati segítségnek köszönhetően képessé válnak a zöldenergia termelésére és tárolására, a rugalmas felhasználás révén áramszámlájuk is csökken – írta bejegyzésében az EM.

A hazai napenergia termelés legutóbbi rekordjáról itt olvashat bővebben.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: freepik

 

 

Kapcsolódó