Napelemes energiatermelés – újabb hazai rekord dőlt meg!

A napelemes áramtermelés új rekordokat dönt Magyarországon - illusztráció - kép: Unsplash
A napelemes energiatermelés egyre fontosabb itthon is. Hűvös,de napsütéses időben jobban is termelnek a panelek, mint nyáron. A szakértők szerint a március közepén jegyzett termelési rekordot újabb és újabb termelési csúcsok követik.

A napelemes energiatermelés a napsütéses, hűvös időben március 20-án mintegy 3400 megawattos szintet ért el. Méghozzá több órán keresztül magas maradt az ipari naperőművek villamosenergia termelése Magyarországon. Ezzel egy újabb történelmi csúcs született.
A portfolio.hu portál napelemes energiatermelés csúcsa kapcsán írt friss gyors-elemzése idézi az Energiaügyi Minisztérium Facebook-posztját, amely emlékeztet rá, hogy az előző rekord csak egy hónapja született, akkor 2792 MW volt a napközbeni termelési rekord.

A napelemes energiatermelés 3400 MW-on tetőzött

A poszt csak azt írja, hogy 3000 MW feletti rekord született ma. Ha viszont ránézünk a MAVIR bruttó üzemirányítási adataira, akkor jól látszik, hogy délelőtt 10-től nagyjából délig folyamatosan 3400 MW körül volt a betáplálás a nagyobb, 50 kW feletti ipari méretű naperőművekből a hálózatba, így a 4500 MW körüli aktuális rendszerterhelésnek (pillanatnyi fogyasztási igénynek) a nagy részét naperőművek fedezték – írja a portfolio.hu.

Ez amellett történt, hogy a Paksi Atomerőmű egyik blokkja már jó ideje nem termel, és ma napközben kicsit a Mátrai Erőmű termelését is vissza kellett fogni, illetve a napsütéses órákban jelnetős, 1500 MW körüli nettó áramexportra volt képes az ország.

A napelemes energiatermelés rekordjai mélybe nyomják az áramárat

A pénzügyi portál értékelése szerint az, hogy ontják napközben az áramot a nagyobb naperőművek Magyarországon, egyúttal egyre komolyabb megtérülési problémákat is okoz azon erőművek számára, amelyek nincsenek a KÁT/METÁR fix átvételi árat garantáló rendszerben; a napközbeni villamosenergia túlkínálat ugyanis mélybe nyomja az árakat a magyar áramtőzsdén itthon, és külföldön egyaránt.
Ez látszik az alábbi ábrán is, ami a mára vonatkozó, tegnapi aukciókon kialakult, óriás másnapi áramárakat mutatja a HUPX-en. Amint látszik: a déli órákban mindössze 50 euró/MWh körüli árakat tudtak realizálni a naperőművek (is), ami a mostanában fix átvételi ár nélkül induló, jellemzően 70-80 euró feletti árakat megkívánó projekteknél tényleg komoly profitabilitási kockázatokat vet fel. Egyúttal jól rávilágít a naperőművek gyors előretöréséből fakadó, más országokban is jelentkező kannibalizációs hatásokra.

*

Olvassa el ezeket a cikkeinket is a témában:

https://green.hu/cikkek/duplajara-nott-napelemes-kapacitas/

https://green.hu/cikkek/erkeznek-penzek-napelem-palyazat-mit-kell-tenni/

*

A MAVIR, illetve a mérlegkör felelősök számára a napközbeni masszív naperőművi túltermelés, pontosabban az időjárásfüggő termelési kapacitások jelentős előretörése, egyre több esetben jelentős kiegyenlítetlenségi problémákat is okoz, amelyeket át kell hidalni (nagyrészt leszabályozásokkal) a kiegyenlítő piacok, illetve az import kapacitások segítségével, ami jelentős többlet költségekkel is jár.

A napelemes energiatermelés 2024. március 20-án - forrás: Portfolio.hu; HUPX
A napelemes energiatermelés itthon, 2024. március 20-án – forrás: Portfolio.hu; HUPX

Óriásit nőtt 2023-ban a magyar naperőművek kapacitása, ami súlyos kihívásokat is okoz

A tárca emlékeztet rá, hogy az elmúlt években nagyon jelentősen nőttek a magyarországi naperőmű beépített kapacitások, hiszen a 2021 végi adatokhoz képest több mint kétszeres a bővülés az összteljesítményben, és közel van a duplázás a háztartási méretű kiserőművek darabszámában is.

Ez azt jelenti, hogy az ipari naperőművek összes beépített teljesítménye a február végi adatok szerint 3478 megawatt volt, és így a jobb besugárzás mellett a következő hetekben a naperőművek termelési rekordjának újabb megdöntése abszolút benne van a pakliban – írja a portál.

Ma a napelemes energiatermelés révén, a háztartási méretű napelemes rendszerekből mintegy 260 ezer működik országszerte már 2362 megawatt összteljesítménnyel, többnyire családoknál, háztetőkön. A kizárólag saját célra (nem a hálózatra is) termelő erőművek további 260 megawattjával a teljes napenergia kapacitás elérte a 6100 megawattot.

Ezzel mostanra valóra váltak a korábban 2030-re kitűzött napenergiás célszámok, az Energiaügyi Minisztérium ezért 12000 megawatt napenergia kapacitással számol a következő évtized elejére.

További részletek:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240320/dobbenetes-naperomu-rekord-szuletett-ma-magyarorszagon-675997

A napelemes energiatermelés elmúlt évei Magyarországon

A napenergia korábban csupán kisebb hányadát tette ki a magyar megújuló áramtermelésnek, a fejlődése töretlen. 2015-ben a bruttó magyar villamosenergia termelés 10,5%-a (3159 gigawattóra) származott megújuló forrásból, ennek azonban csak 3%-a volt napenergia. (52% volt a biomassza, 22% a szél, 9% a biogáz, 7% a vízenergia aránya) Az áramtermelés lényegében kizárólag a fotovillamosság elvén működő naperőművekkel történik. Az áramtermelés mellett a napkollektorokkal való hőtermelés is jelen van az országban.

A napenergia terjedése 2014-et követően felgyorsult, mind a háztartási kiserőművek, mind a nagyobb napelemparkok tekintetében. Egyre jelentősebb rekordok dőlnek meg, 2020 április 5-én például rövid ideig a napenergia Magyarország teljes áramtermelésének 27,3 százalékát adta.

2022 áprilisára a hazai fotovoltatikus naperőművek összesített beépített termelése átlépte a 3000 MW teljesítményt, ami a Nemzeti Energiastratégia 2030 6500 MW kapacitású célkitűzésének a felét érte el. (Az országos 3400 MW teljesítményből a főváros aránya 100 MW-ot tett ki.) Ezzel akkor júliusra a magyarországi nappali villamosenergia fogyasztás 37%-át sikerült fedezni.

*

Tegyünk együtt a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért!

Olvassa minden nap a Green.hu cikkeit, híreit!

Kapcsolódó